Bygg ett snyggt skåp till ditt sopkärl

Har du tröttnat på att det första dina gäster ser på väg till ytterdörren är ett fult sopkärl? Snickra ihop ett skåp till kärlet så att det inte syns. Här är vår enkla guide.  


Här använder vi runda stolpar som sidor. De är rätt dyra, cirka 35 kr/st, på byggvaruhus, men kan ibland köpas billigare på Internet. Välj ev. annars profilerade, stående brädor till sidorna. Har du flera sopkärl kan du bygga skåpet dubbelt så stort. Om du vill kan du måla skåpet eller behandla det med utelasyr. Här visar Gör det själv hur du bygger ditt skåp. 

Material till skåp

50 mm tryckimpregn. stolpar:

 • 4 stolar (A) á 122 cm
 • 28 stolpar (B) á 118 cm

21 x 95 mm tryckimpregn. brädor

 • 4 tvärbrädor (C) á 79 cm
 • 3 tvärstag (D) á 60 cm
 • 3 sidobräder (E) á 96,5 cm
 • 2 brädor (F) á 110 cm till kryss
 • 2 spikbrädor (G) á 105 cm till dörr
 • 1 snedsträva (H) á 115 cm till dörr
 • 18 beklädnadsbrädor (J) á 59,5 cm till dörr och lock
 • 2 spikbrädor (K) á 79 cm till lock

Dessutom:

 • 4 gångjärn, 35 x 200 mm
 • 1 plattjärn, 5 x 25 mm, 65 cm
 • Skruvar, 4 x 20, 4 x 35, 4 x 40 och 5 x 80 mm
 • 1 skjutregel, 50 x 120 mm
 • 1 handtag, 1 skruvkrok, 1 karbinhake
 • 1 kedja, circa 25 cm

Tryckimpregnerat trä

Du kan snickra skåpet av precis vilket virke som helst. Fördelen med att använda tryckimpregnerat trä är att du inte behöver ytbehandla träet. Men du kan förstås måla det eller stryka det med utelasyr i valfri kulör och täckningsgrad.

Mått till skåpet

Hellre lite för stort än för trångt. När du mäter så lägg till lite extra så att skåpet blir större än sopkärlet. Tänk också på att det ska vara lätt att rulla in kärlet och ta ut det utan att det stöter in i sidorna på skåpet.

Börja med sidorna

1. Det första du ska göra är att mäta kärlet (tunnan eller behållaren) för att kunna snickra ett skåp som passar i storlek. Gör inte skåpet för litet. Det ska vara lätt att dra ut och köra in kärlet i det.

2. Korta av stolparna så att de passar i storlek till kärlet. Spänn ihop dem med vävtejp och borra 4 mm hål upptill och nertill i varje stolpe. Förskjut hålen några centimeter i varannan stolpe.

Stolparna sätts ihop en efter en med 5 x 80 mm skruvar. 

3. Skruva ihop stolparna med varandra. Om du lägger dem på en skiva med vinkelräta hörn så går det lättare. Spänn fast den första stolpen längs kanten å skivan och skruva fast nästa stolpe i den från sidan – genom hålen.

4. Nu har den ena sidan satts ihop. Stolparna A på varje sidan har sågats några centimeter längre än de övriga B och kan därför fungera som ”ben”.

Även i den andra änden fästs en tvärbräda C. Den ska sitta kant i kant med stolparna B i mitten. 

5. Lägg en tvärbräda C längst upp på sidan. Den placeras en brädtjocklek från stolparnas kortändar och lika långt från sidorna. Använd ett par brädbitar när du kollar placeringen. Fäst brädan med 4 x 40 mm skruvar i varannan stolpe.

6. Fäst sidobrädorna E vinkelrätt mellan de två tvärbrädorna en brädas tjocklek från kanten på sidostolparna A. Använd
4 x 40 mm skruvar på cirka var 20:e cm. Den andra skåpsidan förses med endast en sidobräda för att gångjärnen ska få plats.

Dörr till skåp

När du är klar med de två sidorna till skåpet fortsätter du med dörren och locket, som görs av brädor. Det är lättast att fördela luften mellan brädorna till locket om du lägger dem ovanpå en av sidorna. Då får du automatiskt längden på två av lockets sidor.

När du sätter ihop dörren är det bäst att lägga brädorna på en vinkelrät skiva, för då blir det lätt att få dörren vinkelrät. Brädorna i både dörr och lock fästs på spikbrädor. Dörren ska också förses med en snedsträva så att den inte hänger snett.

1. Brädorna J till locket sågas till i längd och läggs sedan längs ovansidan på den ena skåpsidan. Fördela brädorna så att det blir lika stort avstånd mellan alla. Prova dig fram tills du är nöjd.

2. Spikbrädan K flyttas in en bit på locket så att den hamnar bakom tvärstagen i ramen och så att locket går ut över dörren. Den andra änden av spikbrädan kortas av längs den sista brädan.

3. Skruva fast spikbrädorna K. Se till att de ligger 5 cm från kortändarna på lockets brädor J och fäst dem med 4 x 35 mm skruvar.

4. Brädorna J till dörren läggs ut på ena skåpsidan. Markera sedan var spikbrädorna G ska skruvas fast (här 30 mm från kanten). När delarna ligger som de ska fästs spikbrädorna med 4 x 35 mm skruvar.

5. Fäst en snedsträva H på dörren. Lägg den först diagonalt ovanpå spikbrädorna G och markera var den ska sågas av för att passa. Fäst den därefter med 4 x 35 mm skruvar i varje bräda.

Nu är delarna klara för hopsättning till ett skåp. 

Bygg ihop skåpet

När du är klar med de två sidorna, dörren och locket ska delarna sättas ihop och till det används tvärgående brädor D.

Sätt ett tvärstag upptill och ett nertill mellan bakkanten på de två sidorna. Framtill kan du endast använda ett tvärstag – upptill – för annars kan ju inte sopkärlet rullas in och ut. Det övre bakre tvärstaget placeras lite lägre än det på framsidan för annars kan locket inte öppnas som det ska.

Som baksida gör du ett kryss mellan bakkanten på de två sidorna. Det stabiliserar skåpet och det gör också det plattjärn som fästs nertill på baksidan.

1. Skruva fast det främre tvärstaget D på den ena skåpsidan. De två 4 x 40 mm skruvarna ska dras in i tvärbrädan C. Res delarna upp och fäst den andra änden av tvärstaget på den andra skåpsidan.

 

2. Fäst ett tvärstag också upptill på baksidan. Tänk på att det ska placeras en brädtjocklek lägre än ovankanten på sidornas tvärbrädor C så att det blir plats för spikbrädorna K på lockets undersida. Fäst också ett tvärstag nertill på baksidan.

3. Fäst ett kryss av brädor som baksida på skåpet. Fäst först en bräda F med hjälp av tvingar. Markera var den ska sågas av och såga. Gör likadant med den andra brädan i krysset.

4. Skruva fast brädorna F som ett kryss på baksidan med 4 x 40 mm skruvar. Kolla dock först att skåpet är vinkelrätt. Fäst också en skruv mitt i krysset.

Här används en hjälpbräda för att hålla rätt avstånd mellan skåpsidorna. 

5. Fäst ett plattjärn under skåpet för att få det stabilt. Det sätts framtill under de två benen på sidostolparna A och fästs med 4 x 40 mm skruvar.

Lägg på locket

1. Skruva fast gångjärn på locket med 4 x 35 mm skruvar i spikbrädorna K. Lägg gärna upp locket på skåpet medan gångjärnen skruvas fast.

2. Gångjärnens andra ände skruvas fast på utsidan av det övre tvärstaget D med 4 x 20 mm skruvar. Nu är skåpet så stadigt att det kan ställas på plats.

3. Kolla med vattenpass att skåpet står både lodrätt och vågrätt. I annat fall blir det svårt att fästa dörren. Den kan lätt hänga snett och bli svåröppnad om skåpet inte är lodrätt och vågrätt.

Avslutande detaljer

Nu återstår endast några småsaker. Dörren ska fästas på skåpet med hjälp av gångjärn som fästs på insidan av den ena skåpsidan. Och du ska sätta ett handtag på framsidan av dörren för att det ska vara lätt att öppna den när sopkärlet ska rullas in och ut. Det är också smart med en skjutregel som ser till att dörren hålls stängd.

På undersidan av locket ska du fästa en skruvkrok och i den hakar du fast en kedja. I den andra änden av kedjan fästs en karbinhake, som du sedan häktar fast i locket på sopkärlet. Då räcker det att du lyfter ett lock för att kunna slänga ner sopor i sopkärlet.

1. Skruva fast två gångjärn till dörren på insidan av en av de två skåpsidorna med 4 x 40 mm skruvar. Därefter lyfter du dörren så att den kan skruvas fast i gångjärnen med 4 x 20 mm skruvar.

2. En skjutregel håller dörren stängd. Den fästs med 4 x 20 mm skruvar på ett ställe där du lätt kommer åt den. Sätt också fast ett handtag av något slag så att dörren lätt kan öppnas.

3. Dra fast en skruvkrok under locket och haka fast en kedja i den innan du klämmer ihop kroken så att kedjan inte hoppar av. I kedjans andra ände fästs en karbinhake.

4. Haka fast karbinhaken eller dra kedjan runt handtaget på sopkärletslock så att detta följer med upp om du lyfter på locket till skåpet. Prova dig fram till hur lång kedjan ska vara. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar