Källsorterad ketchupflaska kan bli kruka

Källsorterar du? Vi pantar gärna flaskor och burkar, och glas och papper är vi bra på att lämna till återvinningen. Men metall- och plastförpackningar är det värre med. Källsortera mera. Och glöm inte Kalles kaviartuben.

Källsortering – är det inte bara ytterligare något som man måste göra som är tråkigt och krångligt? Näpp, det är inte krångligt alls – bara man får lite rutin på det. Och roligt – tja, man kan ju i alla fall glädjas åt att vi i Sverige tillhör de bästa i Europa på att lämna pantflaskor och aluminiumburkar till återvinning. Glas och tidningspapper är vi också bra på, däremot är det få som har rutin på att källsortera schampoflaskor, konservburkar och mjölkpaket.

Små förpackningar glöms bort

Bland metallförpackningarna ligger kaviartuben i absoluta bottenskiktet – många glömmer helt bort att lämna in små förpackningar till återvinning. Däremot har andelen inlämnade värmeljushållare fördubblats sedan 2003. Aluminium är ett material som kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras och det är ju jättebra – så länge vi har ett kretsloppssamhälle. Det är lätt att förstå vad ett sådant material gör i ett slit- och slängsamhälle…

150 000 ton plastförpackningar per år

Vi gör av med många förpackningar varje år. Eller vad sägs till exempel om 150 000 ton plastförpackningar? Till dessa räknas plastflaskor, plastburkar, plastpåsar och plastlock med mera. Både hårda och mjuka förpackningar ska källsorteras och lämnas till återvinning. I många kommuner lämnar man dock de mjuka plastförpackningarna (plastkassar, tandkrämstuber, tömda refillförpackningar etc) som brännbart avfall bland hushållsavfallet.

Ketchup blir kruka

Av de utsorterade mjuka plastförpackningarna tillverkas bränsle till cementindustrin. Ett ton mjuka plastförpackningar motsvarar cirka 1 050 liter eldningsolja. Energiinnehållet i ett kilo plastförpackningar är lika stort som i ett kilo olja – de plastförpackningar som återvanns 2004 motsvarar årsförbrukningen av eldningsolja för ca 35 000 villor. Hårda plastförpackningar av ketchupflaskor återvinns och kan till exempel bli trevliga trädgårdskrukor.

Till miljöstationen för farligt avfall ska du lämna:

Oljefilter, tändare, batterier, lysrör, lågenergilampor, burkar med färgrester, lim och lösningsmedel, gastuber. Är du osäker – hör dig för med miljökontoret i din kommun.

Sortera rätt!

Nästan alla förpackningar kan man ta med till återvinningsstationen. Lämna inte sådant som inte går in i behållaren – åk till kommunens återvinningscentral istället. Rengör dina förpackningar innan du lämnar dem. Här är exempel på vad som ska källsorteras och återvinnas.

Metall: konservburkar, dryckesburkar utan pant, lock, kapsyler, värmeljushållare, pystömda sprayflaskor, tömda och torra färgburkar, tuber.

Hårda plastförpackningar: burkar, dunkar, flaskor, små hinkar.

Mjuka plastförpackningar: bärkassar, plastpåsar, frigolit, plastfolie, innerpåse för müsli och flingpaket, frigolit.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar