Komposten som prydnad

En egen kompost ger både fin matjord och bra miljösamvete. Med en trevlig utformning kan den till och med bli ett vackert blickfång.

kompost


En egen kompost i trädgården ger både fin matjord och bra miljösamvete. Med en trevlig utformning kan den till och med bli ett vackert blickfång.

Tänk bara på att inte placera komposten i direkt solljus. Och om du begränsar dig till att bara kompostera vegetabiliskt avfall, minskar risken för påhälsning av flugor och råttor.

*
 

En riktigt rejäl varmkompost med tre olika fack och separata lock som kan sättas på eller tas av efter önskemål, passar den som gillar ordning och reda. I en sluten varmkompost går det också att kompostera animaliskt avfall, som kött och fiskrester. Den här modellen heter Stiga Kitchen, och kostar cirka 4 500:- i trädgårdshandeln. Med snabbväxande krasse som färgklick i mullen pryder den sin plats var som helst i trädgården.

Det här härliga hembygget är gjort av fotografen själv, Christer Lundin. Istället för att bara bränna upp gallrad björksly, bestämde han sig för att fläta ihop en rejäl kompost i perfekt samklang med den omgivande naturen. Viktigt är att man tar grenarna inom ett par veckor innan de blir för torra och stumma. Helst bör de också blötläggas innan man börjar flätningen. Som bindmaterial har Christer använt färsk humle.

Enklare kan det inte bli. Tre rejäla lövkorgar i trä ger en charmig gammaldags känsla och passar utomordentligt i den lite mer vildvuxna trädgården. De passar också för dig som inte riktigt har bestämt var du vill ha komposten, eftersom de är flyttbara. Satsa på korgar av bra kvalitet så håller de faktiskt i flera år.

Foto Christer Lundin

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar