Snyggt i komposthörnan

Det ligger i tiden att man bör ta hand om sitt eget skräp. Och vill man verkligen göra det ordentligt så är kompostering en måstegrej. Här får du lite tips på hur du piggar upp och förskönar din komposthörna.


<!– –>Det ligger i tiden att sortera sina sopor, inte bara glas och batterier utan faktiskt ta tag i det där med kompostering. Låt det bli ett löfte i vår. Låt alla gamla matrester bli den finaste jorden, så slipper du släpa hem platssäckar med jord från trädgårdsbutiken. Det spar både du och miljön på.

Här delar vi ut goda råd men i synnerhet snygga lösningar. För om komposten är fin – då mår du bra och gillar att vara där och rota runt en stund.

Man kan välja mellan så kallad varmkompost eller trädgårdskompost. Här visar vi en enkel men snygg trädgårdskompost. Två vanliga träfack som organiserar det oorganiserade. Ritning och material finns på Beijers byggvaruhus.

Fint planterinsgbord är härligt att pigga upp komposthörnan med. Det är ju den goda egna jorden som gör att det ska växa så det knakar ur alla krukor! Trädgårdsliv.

Kompostera med finess

1. Placering. Det ska vara nära köksdörren, bara för att vara rent praktisk, det är ju då man använder den. Men det ska också helst vara nära trädgårdslandet. För det är ju dit det slutligen ska. Jorden, trädgårdens guld! Helst ska den också placeras i skugga, gärna vid lite träd och buskar. Att buskarnas rötter växer in i komposten gör inget, det är nästan bara bra.

2. Behållare eller inte? Allt organiskt material förmultnar förr eller senare i naturen – frågan är bara när. I en kompost får nedbrytningsprocessen hjälp på traven. Det finns två typer av trädgårdskomposter: trädgårdskomposter utan isolering och varmkomposter med isolering. En så kallad varmkompost är bra därför att det gör komposteringssäsongen längre. Den gör det möjligt att kompostera till köksavfall hela året!

3. Öppen kompost. En så kallad trädgårdskompost som sköts om passar kanske bättre i trädgården, det är ett naturligt inslag. Men då ska den också skötas om. Lägg lite löv över om hösten så blir det vackert.

4. Kombinera med blommor. Komposten är ändå en slags smutshög, det går inte att förneka hur mycket man än älskar trädgård och jord. Men man kan göra den vacker. Plantera krasse i den – krasse växer i vad som helst hur lätt som helst. Eller plantera vackra högvuxna blomster runt om som liksom bäddar in den i färg.

5. Skapa en trevlig plats. Många väljer att anlägga komposten i närheten av ett förråd i trädgården. Lite i skymundan, lite avskärmat bakom en knut. Passa på att utnyttja väggen till att verkligen skapa en oas i det dolda. På förrådsväggen kan du fästa enkla hyllor av trä, här förvarar du gamla naggade krukor som kan vara både dekoration och komma till pass när det ska planteras. Här kan du också ha ett riktigt planteringsbord, med plats för jord och verktyg. Då blir komposten inte bara en hörna du vill dölja utan en plats du också vill vara på.


Blommar sommaren lång.
Vacker klätterväxt med massor av gula blommor på sommaren, täcker snabbt staket etc. om den får något att klättra på. Blomningstid juni till september. Höjd, cirka 45-60 cm. Såtid: feb-juni. Odlingsråd: Så på våren 6mm djupt i fin såjord. Se till att jorden är fuktig men inte blöt och placera i plastpåse eller miniväxthus tills fröna har grott, vanligen 10-15 dagar vid 13-18 grader. Krasse, fjärlis, Canary Creeper. Pris 23:90 kronor. Frö med Posten.

Krasse med färg. Denna oerhört mångsidiga klättrande indiankrasse, uppträder i en imponerande färgskala, kombinerad med ett vackert grön- och krämbrokigt bladverk. Höjd: 120-180 cm. Såtid: mars-maj. Blomningstid: juli-sept. Krasse, indian, Jewels of Africa. Pris 28:90 kronor. Frö med Posten.

Varmkompost. Komposten är skadedjurstät, isolerad och med ventilerad botten. Tillverkad av återvunnen termoplast, UV-stabil för utomhusbruk. Vikt: 20 kg. Volym: 375 liter. Pris cirka 1 495 kronor. Green Line Maste

Låt din soptunna blomma! Ofta står soptunnan i närheten av komposten – låt inte den förfula din nya blomstrande omgivning. Gör den till en del av den istället. Soptunnan kläs lätt med ett självhäftande, dekorativt vinylöverdrag som är väder-, sol- och vattentåligt. Rose Floribunda 001, Cover Company. Pris cirka 269 kronor

Det här kan komposteras:

 • färskt och visset trädgårdsavfall, inklusive grenar och kvistar 
 • blommor 
 • gräsklipp 
 • hushållspapper i små mängder (som inte har använts för att suga upp skadliga ämnen) 
 • plastfria blöjor i små mängder 
 • kattsand 
 • skal från frukter, rotfrukter och grönsaker 
 • bröd 
 • kaffe- och tesump 
 • fisk, kyckling och kött
 • äggskal

Men lägg inte det här i din kompost:

 • plastöverdraget papper 
 • miljöfarligt avfall, som t ex batterier och målarfärg 
 • glas 
 • fimpar 
 • aska 
 • kalk


Av pallkragar kan du bygga drivbänkar
men de fungera också som behållare för trädgårdskomposten. Ställ flera på varandra för att få en högre kant. Beslag och virke av hög kvalitet. Miljöanpassade med lång livslängd. Samtliga modeller 200 mm höga. Nytillverkad. Obehandlad 800×1200 mm, 159 kronor. Rödfärgad 800×1200 mm, 179 kronor. Lantmännen Granngården.

 

Att sköta om komposten innebär att man måste veva runt ibland. Här en smart temperaturkänslg luckringsstav stav som känner av om kompostprocessen är igång. 149 kr. Lantmännen Granngården.

Köpinformation:

Frö med posten, www.fromedposten.se
Inreda, www.inreda.com
Lantmännen Granngården, www.granngarden.se
Trädgårdsliv, www.tradgardsliv.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar