<!–
Här delar vi ut goda råd men i synnerhet snygga lösningar. För om komposten är fin – då mår du bra och gillar att vara där och rota runt en stund.
Kompostera med finess
1. Placering. Det ska vara nära köksdörren, bara för att vara rent praktisk, det är ju då man använder den. Men det ska också helst vara nära trädgårdslandet. För det är ju dit det slutligen ska. Jorden, trädgårdens guld! Helst ska den också placeras i skugga, gärna vid lite träd och buskar. Att buskarnas rötter växer in i komposten gör inget, det är nästan bara bra.
2. Behållare eller inte? Allt organiskt material förmultnar förr eller senare i naturen – frågan är bara när. I en kompost får nedbrytningsprocessen hjälp på traven. Det finns två typer av trädgårdskomposter: trädgårdskomposter utan isolering och varmkomposter med isolering. En så kallad varmkompost är bra därför att det gör komposteringssäsongen längre. Den gör det möjligt att kompostera till köksavfall hela året!
3. Öppen kompost. En så kallad trädgårdskompost som sköts om passar kanske bättre i trädgården, det är ett naturligt inslag. Men då ska den också skötas om. Lägg lite löv över om hösten så blir det vackert.
4. Kombinera med blommor. Komposten är ändå en slags smutshög, det går inte att förneka hur mycket man än älskar trädgård och jord. Men man kan göra den vacker. Plantera krasse i den – krasse växer i vad som helst hur lätt som helst. Eller plantera vackra högvuxna blomster runt om som liksom bäddar in den i färg.
5. Skapa en trevlig plats. Många väljer att anlägga komposten i närheten av ett förråd i trädgården. Lite i skymundan, lite avskärmat bakom en knut. Passa på att utnyttja väggen till att verkligen skapa en oas i det dolda. På förrådsväggen kan du fästa enkla hyllor av trä, här förvarar du gamla naggade krukor som kan vara både dekoration och komma till pass när det ska planteras. Här kan du också ha ett riktigt planteringsbord, med plats för jord och verktyg. Då blir komposten inte bara en hörna du vill dölja utan en plats du också vill vara på.
Blommar sommaren lång. Vacker klätterväxt med massor av gula blommor på sommaren, täcker snabbt staket etc. om den får något att klättra på. Blomningstid juni till september. Höjd, cirka 45-60 cm. Såtid: feb-juni. Odlingsråd: Så på våren 6mm djupt i fin såjord. Se till att jorden är fuktig men inte blöt och placera i plastpåse eller miniväxthus tills fröna har grott, vanligen 10-15 dagar vid 13-18 grader. Krasse, fjärlis, Canary Creeper. Pris 23:90 kronor. Frö med Posten.
Det här kan komposteras:
- färskt och visset trädgårdsavfall, inklusive grenar och kvistar
- blommor
- gräsklipp
- hushållspapper i små mängder (som inte har använts för att suga upp skadliga ämnen)
- plastfria blöjor i små mängder
- kattsand
- skal från frukter, rotfrukter och grönsaker
- bröd
- kaffe- och tesump
- fisk, kyckling och kött
- äggskal
Men lägg inte det här i din kompost:
- plastöverdraget papper
- miljöfarligt avfall, som t ex batterier och målarfärg
- glas
- fimpar
- aska
- kalk
Av pallkragar kan du bygga drivbänkar men de fungera också som behållare för trädgårdskomposten. Ställ flera på varandra för att få en högre kant. Beslag och virke av hög kvalitet. Miljöanpassade med lång livslängd. Samtliga modeller 200 mm höga. Nytillverkad. Obehandlad 800×1200 mm, 159 kronor. Rödfärgad 800×1200 mm, 179 kronor. Lantmännen Granngården.
Att sköta om komposten innebär att man måste veva runt ibland. Här en smart temperaturkänslg luckringsstav stav som känner av om kompostprocessen är igång. 149 kr. Lantmännen Granngården.
Köpinformation:
Frö med posten, www.fromedposten.se
Inreda, www.inreda.com
Lantmännen Granngården, www.granngarden.se
Trädgårdsliv, www.tradgardsliv.se