Läsarfråga: Hur får vi en fästingfri trädgård?

Hur hindrar vi fästingarna från att komma in i trädgården? Experten svarar.

Vi vill ha en fästingfri trädgård. Har hört att de inte gillar doften av lavendel och rosmarin? Vad kan man göra för att minska antalet fästingar i trädgården?

Stina

 

Svar: Den vanligaste fästingen i Sverige, Ixodes ricinus, använder sig av värddjur för att förflytta sig, så se till att hindra rådjur och andra däggdjur från att komma in i trädgården. Bästa sättet är att sätta upp ett staket drygt 2 meter högt. Fästingar är känsliga för uttorkning, så att minska fuktiga och skuggiga platser (där trivs fästingarna) och ge plats för solbelysta platser är bra. 

Ta bort en del låga grenar från träden och håll gräsmattan kortklippt, det gör biotopen torrare. Lägg gärna en meter bred barriär av hyvelspån eller grus (gärna kalkhaltigt) längs med skogskanten i trädgårdens periferi. Kalk i pulverform kan skada fästingarnas hud så de dör. Många växter innehåller kemiska ämnen som är giftiga och bortstötande för fästingar, exempelvis renfana, rölleka, malört, rosmarin, lavendel, timjan och vitlök. I landen har de kanske inte så stor effekt, men om vattenextrakt av växterna (blötlägg växterna i vatten i några dagar) sprejas på marken eller på kläder har det visat sig minska fästingangreppen. 

Thomas Jaenson, prof. i biologi, Uppsala universitet

 

Läs också: Superknepet – så får du bort fästingar med klädroller 

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar