Läsarfråga: Hur får vi en fästingfri trädgård?

Hur hindrar vi fästingarna från att komma in i trädgården? Experten svarar.


Vi vill ha en fästingfri trädgård. Har hört att de inte gillar doften av lavendel och rosmarin? Vad kan man göra för att minska antalet fästingar i trädgården?

Stina

Svar: Den vanligaste fästingen i Sverige, Ixodes ricinus, använder sig av värddjur för att förflytta sig, så se till att hindra rådjur och andra däggdjur från att komma in i trädgården. Bästa sättet är att sätta upp ett staket drygt 2 meter högt. Fästingar är känsliga för uttorkning, så att minska fuktiga och skuggiga platser (där trivs fästingarna) och ge plats för solbelysta platser är bra. 

Ta bort en del låga grenar från träden och håll gräsmattan kortklippt, det gör biotopen torrare. Lägg gärna en meter bred barriär av hyvelspån eller grus (gärna kalkhaltigt) längs med skogskanten i trädgårdens periferi. Kalk i pulverform kan skada fästingarnas hud så de dör. Många växter innehåller kemiska ämnen som är giftiga och bortstötande för fästingar, exempelvis renfana, rölleka, malört, rosmarin, lavendel, timjan och vitlök. I landen har de kanske inte så stor effekt, men om vattenextrakt av växterna (blötlägg växterna i vatten i några dagar) sprejas på marken eller på kläder har det visat sig minska fästingangreppen. 

Thomas Jaenson, prof. i biologi, Uppsala universitet

 

Läs också: Superknepet – så får du bort fästingar med klädroller 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar