Skötsel av lavendel – växten med många användningsområden

Lavendel är inte bara vacker att titta på, den drar till sig fjärilar och bin i trädgården och så kan du använda det när du bakar. Här är våra bästa skötseltips för lavendel. 


Lavendel – Lavandula angustifolia

Namnet på denna skönhet härstammar från latinets lavare som betyder tvätta på grund av att man tidigare använt lavendel som tvål och tvättmedel. Lavendel är en buske som blir ungefär 50 cm hög och kommer från medelhavsområdet. Blommar gör den under högsommar och in på hösten. Växten kan drivas fram både från frö och sticklingar.

Lavendelns många användningsområden

Lavendel är inte bara vackert att titta på den har också en fantastisk doft som kanske är det man tänker på när det kommer till denna buske.

Lavendel humla

Blomman drar till sig fjäril, bin och andra pollinerare vilket är jättebra för din trädgårds välmående. Planterar du mycket lavendel är det härligt att bara stå och titta på alla vackra fjärilar när de jobbar.

Eftersom det doftar gott så används det flitigt i parfym och andra skönhetsprodukter. Oljan i lavendel sägs öka blodgenomströmningen i huden och används därför i hudvård och har dessutom i alla tider använts som lugnande medel. Har man svårt att sova kan man droppa några droppar lavendelolja på kudden eller passa på att ha oljan i ett varmt bad innan det är dags att sova.

Torka lavendel – håller mal borta

Om man torkar blommorna så kan man lägga dessa i garderoben eller linneskåpet för att hålla mal borta. De torkade blommorna kan man också göra potpurri av och få vilket rum som helst att dofta underbart.

Läs också: Så lyckas du med jordgubbslandet 

Äta lavendel

Växten går också utmärkt att äta. Det vanligaste är att använda den som en rolig smaksättning i bakning men man kan också använda det till att göra te eller i matlagning och godis.

Plantera i kruka

Lavendel kruka

Om du hittar en bra placering så sköter sig nästan lavendeln själv. Lavendeln som härstammar från medelhavsområdet vill ha mycket sol och vill absolut inte stå fuktigt. Ett soligt läge är att föredra även om den klarar halvskugga. Jorden ska vara väldränerad och innehålla sand. Ska man plantera i kruka kan man med fördel tillföra sand. Busken lämpar sig som låg häck, i kruka, som kantväxt eller i en blandad rabatt.

Plantera lavendel

Om du vill plantera lavendel i zon 3 eller norrut så rekommenderas det att plantera i en pallkrage eller förhöjd rabatt. Även i zon 6 och uppåt där lavendel inte kan övervintra går det att odla, då i kruka som tas in på hösten och förvaras ljust och frostfritt. Vattna försiktigt och beskär till våren.

Skötsel av lavendel

Lavendel barn

Som sagt så sköter sig nästan lavendeln själv om du planterar ut den. Det enda man behöver tänka på är att vattna lite om det inte kommer något regn.

En krukodlad lavendel vill gärna ha vatten men aldrig stå blöt, då ruttnar den. Det är också bra att tillföra lite näring till krukan då och då. Det viktigaste för en välmående lavendel är att hålla fukt borta!

Beskär lavendel på våren

Varje vår är det dags att beskära för att få en tät och fin buske. Klipp inte rakt av utan lite runt så får du en fin form. Tänk också på att inte göra det för tidigt så att den fryser ihjäl. Klipp ned den till hälften eller tills en tredjedel är kvar ungefär. Plantera gärna en hel rabatt av lavendel så kommer resten av trädgården att tacka dig!

Läs också: 5 enkla kryddväxter att odla

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar