Leila Lindholm: ”Poolen ger hela trädgården liv!”

Matprofilen Leila Lindholm förverkligade sin pooldröm på ett halvår, och nu flödar trädgården av ljus. Så här skapade hon den genomtänkta stilen.

Leila Lindholm

När man kliver innanför grinden till Leila Lindholms stora gamla trävilla i Mariefred, några stenkast från Mälaren, känns det genast att något är annorlunda. Men vad? Grusgångar, hortensior, krukor, träd, buskar – inga ovanligheter. Men så inser man: ljuset! För det vilar närmast en känsla av Medelhav här – poolens turkosa vatten, den solmättade lystern, reflexerna, och så matbordet under ett skuggande, knotigt olivträd … nej fel, förlåt, äppelträd – som har beskurits till ett lågt parasoll och glesats ur för att ge behaglig, vandrande skugga. Det är som om trädgården har flörtat med solen och fått ljuset att stanna!

Och här bor alltså kocken Leila, Mårten Elensky och deras två barn. De är egenföretagare med en e-handel där det är högtryck sommartid, och de måste ständigt vara beredda på utryckningar.

 – Så vi lämnar aldrig Sverige på sommaren – och Mariefred är en härlig sommarstad, tycker båda. 


Mårten har byggt poolhuset, och där finns pump, filter och annat som krävs för poolen. Och den välskötta trädgården är hans verk.

Ett skäl så gott som något att ta Medelhavet till Mariefred.

Det var inget lättprojekt de åtog sig när de köpte huset för 14 år sedan. Det var minst sagt ett renoveringsobjekt, och tre (!) gånger har de gjort om trädgården. Första gången för att de inte trivdes med allt grus, andra gången för att en dränering blev nödvändig – och nu för att längtan väcktes efter något mer sammanhållet – och efter en pool!

Läs även: Leila Lindholms nyttiga fruit pops!

Och stilen är verkligen sammanhållen – skulle vi räkna de yviga, storblommande hortensiabollarna finge vi hålla på, vart man än ser finns de där som en stabil, lugn ram kring poolområdet.

– Att välja vad man vill ha är viktigt, men att välja bort är minst lika viktigt, säger Leila. Först när man gör det får en stil chansen att slå igenom. Och när man planerar en pool ska man se det som att man planerar hela trädgården, för poolen kommer att dominera intrycket och allt behöver hänga ihop.

Och det var där hortensiorna kom in i bilden. 

– När vi ändå grävde för poolen passade vi på att byta ut jorden för att plantera dem. 

Och de blommar så fint på sensommaren, när schersmin, fläder och annat blommat över. 

Annat de vill ha i trädgården, för här finns det mesta – perenner, pallkragar med grönsaker, ett växthus, bärbuskar och studsmatta till barnen – är placerat mer i utkanten av tomten.


De fyra breda, vita trappstegen är specialbeställda och lyfter poolens utseende. 

Hela poolprojektet tog ett halvår från start till mål, och till alla blivande poolbyggare ger Leila ett tips: 

– Börja gräva på hösten, så är poolen färdig till våren. Det blev mycket mer projektledning än jag väntat mig. Och hon räknar upp sex olika entreprenörer och hantverkare som skulle bokas och synkas med varandra: det var grävning, gjutning av poolen, gjutning av bottenplatta, svetsning av liner, stenläggning och elektriker. Så det är klokt att börja i tid.

För Leila och Mårten har poolen blivit långt mer än en badplats.

Leilas pool-råd

• Gör inte poolen för liten! Leila och Mårten valde 9 x 4,5 m, vilket var något större än standardmått. 

• Leila skissade tidigt upp poolens placering med sprejfärg på tomten. Då blev det tydligt att de tänkt för smått och hann ändra.

• Starta grävjobbet på hösten så kan poolen vara klar till våren.

• Planera och beställ material tidigt. Det är ofta lång väntetid på leveranser. 

• När du gräver poolen, passa på att gräva för utebelysning och planteringar.

• Jorden som grävs upp kostar att frakta bort. Tänk efter om du kan använda den.

• Förhandla noga med hantverkarna.

• Leila valde grått kakel i poolen för naturligare blå färg på vattnet – mer som havets färg. Turkost kakel kan bli väldigt skarpt, tycker hon.

Visa mer
Visa mindre

– Med pool får hela trädgården liv. Små krusningar i vattnet skapar reflexer som skimrar under parasollet. Blänket ger liv åt träden, det uppstår rörelse och glitter. Och med stenplattorna blev allt så ljust. Skillnaden mot när ytan var täckt av gräs är enorm, allt var väldigt mycket mörkare då.


De färgglada badringarna säljs i Leilas e-handel.

Äppelträdet ger mjuk, vandrande skugga, och här äter familjen lunch och middag. 

Leila hittade inspiration till stilen i en mix av Medelhavet och amerikanska östkusten. Och hon, som jobbar mycket med stil och smak – både privat och i jobbet med inredning, böcker och köksprylar – tipsar om hur hon gör för att förverkliga en idé eller stil: 

– Allt börjar med en vision, som kan ta lång tid att mejsla fram i detalj. Sen måste visionen också vara praktisk, och det är det svåra; att få ihop det praktiska utan att göra avkall på stilen. Vi är ett bra team, jag och Mårten, jag får idéerna och Mårten är bra på underhållet i trädgården, vattna och pyssla om växterna. 

Snyggt, smart  pool-liv 

•Placera ut flera sittgrupper. Kanske en solig plats för frukost och halvskugga till lunch. 

• Låt tomtens och husets stil och läge styra poolområdet, så att allt harmonierar. 

• Se poolen som en del av trädgården för att få allt att hänga ihop. 

• Välj parasoll som är lätta att flytta. Leila har parasoll från Brafab med dolda hjul.

• Behåll gärna några skuggande träd. Här är äppelträdet vid matplatsen beskuret till ett levande parasoll.

• Belys några träd och buskar så förlängs sommarkvällarna. Skymningsrelä, som slår på belysningen när det mörknar, är praktiskt. Lyktor med blockljus är också effektfullt.

Visa mer
Visa mindre

När hon testar fram en stil gör hon ofta så kallade moodboards: Hon klipper ut bilder på miljöer och föremål hon gillar och sätter upp dem tillsammans med färgprover på en vägg. Eller letar på Pinterest och skapar en mapp med miljöer och detaljer som passar ihop. 

– I all inredning, ute som inne, måste man sätta helheten före detaljerna. Ett vanligt misstag är ju att man börjar shoppa det ena och andra innan man har bestämt vart man ska. Då blir det plottrigt. Varje pryl ska bidra till helheten – så helheten först!

Om Leila

Yrke: Kokboksförattare, tv-personliget, driver e-handel med bakprylar, husgeråd m.m.

Huset: Trävilla i Mariefred på 440 kvm.

Aktuell med: Tv-programmet Vilda kockar som har premiär i juni på SVT.

Familj: Mårten Elensky och barnen Walter, 13, och Olivia, 10.

Inspireras av Leila: Instagram: @leilalindholm och e-handeln: leilasgeneralstore.com

Visa mer
Visa mindre

Läs också: Hälsa på hemma hos Leila Lindholm!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar