5 fina marktäckare – istället för gräs

Marktäckare trivs i skuggan och gör trädgården mer lättskött. Här är fem fina växter att satsa på!

Marktäckare istället för gräsmatta

Växter som breder ut sig och täcker marken, så kallade marktäckare, gör trädgården mer lättskött. Många av dem trivs i skuggigt läge och på platser där gräsmattan sällan blir tät och fin. Att välja marktäckande perenner istället för gräsmatta är inte bara snyggt utan också bättre för den biologiska mångfalden.

Trivs i skuggan

Plantera marktäckande växter för att få en lugn, dekorativ ”heltäckningsmatta” i trädgården. Många av dem trivs i skuggan under buskar eller på torra slänter där det ändå är svårt att få gräset att se fint ut men också att klippa det. Med en snabbväxande och tät marktäckare blir det även svårt för ogräs att hävda sig, framförallt sådana som sprids med frön. Enda nackdelen är att en perennmatta inte blir lika slitagetålig som en av gräs. För att kunna gå regelbundet på ytan kan man lägga dit trampstenar eller en plattgång.

Marktäckare – ogästvänligt för ogräs

En bra marktäckare ska, förutom att vara dekorativ, ha en god förmåga att sprida sig i sidled. Den ska breda ut sig så pass snabbt att den på ett par år har täcker ett område förutsatt att man inte sätter plantorna för glest från början. Det är först när marktäckaren bildar en heltäckande matta som det blir ogästvänligt för ogräs.

Läs också: 8 lättskötta växter för en fin rabatt

Plantera marktäckare på höst eller vår

Bästa tiden att plantera är på hösten eller på våren. Krukodlade perenner kan visserligen planteras när som helst under säsongen, men de rotar sig lättare när jorden är fuktig och vädret svalt. Det är vackert att plantera vårblommande lökar och knölar som tittar upp ur en enhetlig matta av marktäckare. Och när lökblomningen är över kan deras blad i lugn och ro få vissna ner eftersom de försvinner ner i perennmattan.

5 fina marktäckare

Myskmadra Galium odoratum

Myskmadra

En fin marktäckare i trädgårdslunden med skira, vita blommor maj-juni och vintergröna blad. Plantan blir 15-20 cm hög och trivs bäst i halvskugga till skugga. Växten breder snabbt ut sig med underjordiska utlöpare. Därför är den bättre i trädgårdslunden än i rabatten. Det är en söt växt som blir fin tillsammans med exempelvis ormbunkar.

Sockblomma Epimedium

Sockblomma är en färggrann marktäckare

En vårblommande perenn som bildar täta mattor, ofta med aningen marmorerade blad. Flera får en vacker höstfärg på bladen. En lättodlad och lättskött perenn med ett så pass tätt rotsssystem att det till och med rår på rotogräs. Det finns flera arter med lite olika bladfärg. Maj- juni få växten små, eleganta blommor i rött, rosa, gult eller vitt beroende på art. Höjden varierar också och är mellan 10 och 50 centimeter.

Läs också: 13 vackra marktäckare!

Kaukasisk förgätmigej Brunnera macrophylla

Förgätmigej

En perenn med stora hjärtformade och aningen sträva blad och intensivt fötgätmigejblå blommor maj-juni. Finns också med vita blommor. Den ursprungliga arten har helgröna blad men det finns olika namnsorter med silverbrokiga blad. En vanlig och mycket vacker sort är ’Jack Frost’. Själva arten försår sig gärna och kan dyka upp på oväntade ställen i trädgården utan att vara ett ogräs. Namnsorterna håller sig på plats och växer bara till långsamt i sidled. En fin marktäckare i trädgårdens skuggiga till halvskuggiga partier som blir 30-50 centimeter hög.

Hasselört Asarum europaeum

Hasselört, en grön marktäckare

Växten bildar en täta matta, 10-15 centimeter hög, av mörka, glänsande och nästan runda blad. Den kan växa även på de allra mörkaste ställena, som vid grunden på husets norrsida. Fördelen med hasselört är att den är vintergrön, men det gör å andra sidan att den kan vara lite känslig när vintern är snöfattig. Växten trivs bäst i fuktighetshållande jord i skugga till halvskugga.

Silkesnäva Geranium cinereum

Silkesnäva

En mattbildande liten näva som juni-september får stora, skålformade blommor i rosa. De flikiga bladen har en grågrön färg. Det är en fin marktäckare, 10-20 centimeter hög, för sol till halvskugga. Den blir bra i en slänt men också på andra ställen, bara jorden är väldränerad. ’Ballerina’ är den mest kända namnsorten. Den har en mörkare ådring på de rosa kronbladen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar