Miljövänlig trädgård – så lyckas du!

Med enkla medel, sådana som var vardagsmat för våra förfäder, kan vi få trädgården att bli både miljövänligare och en tillflyktsort för pollinatörer. Så arbeta med naturen och få en mer välmående och lättskött trädgård!

Miljövänlig trädgård

Alla med trädgård kan dra sitt strå till stacken för en miljövänligare värld. Varje insats är kanske inte stor men om alla bidrar lite ger det effekt. Det rör sig ofta om enkla metoder, sådana som man använda förr, exempelvis kompostering, samla regnvatten och att välja gammaldags trädgårdsväxter. Forma också trädgårdens struktur med mjuka material som häckar, formklippta buskar och olika slags blommande och/eller marktäckande växter – inte hårda ytor.

Öka den biologiska mångfalden i trädgården 

Fjärilar blommor

Men först och främst ska man se till att öka den biologiska mångfalden i trädgården och se till att framförallt pollinerande insekter har mat och husrum. Det gör du genom att plantera många olika växter, så att det finns blomning från vår till höst.

Välj färgstarka och doftande blommor

Blåklint för en miljövänlig trädgård

Blåklint lockar till sig bin! Här är listan på bi-vänliga blommor. 

Välj i första hand färgstarka och doftande blommor, helst så ursprungliga som möjligt. En blomma som är fylld, med massor av blomblad, saknar ofta nektar och pollen och har inte mycket att bidra med. Sätt också upp insektshotell till nyttoinsekter, inga färdigköpta utan sådana du gör själv av stubbar och ris. Andra, exempelvis vissa solitärbin, vill gärna bo i en sandyta. 

För en miljövänlig trädgård: använd det du har – återvinn! 

Ett motto är att så litet som möjligt ska lämna trädgården. Återvinn alltså så mycket som möjligt. Låt vissna växtrester bli kompostjord, antingen i kompostbingen eller genom direktkompostering i rabatten. Använd ris från beskärning till att fläta staket eller växttorn. Man kan också flisa materialet så att det blir strö som luftar en blöt varmkompost.  

Välj växter som trivs

Välj växter som trivs och är anpassade till den naturtyp och jordmån som finns i trädgården. Då slipper man konstra genom att förändra jorden och man behöver inte stödvattna växterna för att de ska må bra. Är du osäker vad som trivs kika in i grannarnas trädgårdar och hämta inspiration där. Man kan också välja odlade släktingar till de vilda växter som finns i omgivningarna eller hittar in i trädgården av sig själv.

Jorden är viktig – satsa på organiskt gödsel 

Kompost kvinna

Utgå från befintlig jord och förbättra den med kompostjord, vissna löv och stallgödsel. Använd bara organiskt gödsel, aldrig konstgödsel, så kallat NPK-gödsel. Ett sådant kemiskt framställt gödsel ger visserligen balanserad näring men det tillför inget för det livsviktiga mikrolivet i jorden.

Välj äng istället för gräsmatta 

För en miljövänlig trädgård, välj helst andra marktäckare än gräsmatta, som ängsliknande planteringar eller marktäckande perenner. I ängen finns mängder av nektarrika växter som gynnar nyttoinsekter. Det räcker att klippa gångar där du går. När blomningen är över och ängsblommorna har gått i frö kan man först slå med lie och sedan klippa hela ytan kort, precis som en gräsmatta.

Dela de växter du redan har för att plantera dem i större sjok. Det är inte bara klimatsmart utan också snyggt. En trädgård där man komponerar med stora penseldrag ser ofta mer harmoniska ut. Man kan också föröka sina växter genom att ta frön av dem eller byta plantor och fröer med andra odlare. 

Samla vatten och återvinn

Vattentunna för en miljövänlig trädgård

Samla regnvatten i tunnor och vattna för hand ifall sommaren blir torr eller för att vattna i krukor. När du vattnar gör det smart, det vill säga ge vatten sällan och mycket åt gången så att vattnet verkligen tränger ner i jorden. För att minska avdunstningen från blad och jord kan man sätta upp vindskydd, exempelvis häckar, för bättre mikroklimat. En häck silar vinden till skillnad från täta material, som ett plank, som istället kan ge kastvindar.

Återanvänd istället för att köpa nytt

Återanvänd de plattor, i natursten eller betong, som redan finns genom att flytta dem till ny plats eller överta sådant som blir över från grannen eller hitta begagnat på Blocket. Måste du köpa nytt välj lokalproducerat, gärna av en lokal sten. 

Köp redskap av bra kvalitet så håller de längre, förutsatt att man tar väl hand om dem. Leta gärna efter begagnade redskap också. Laga det som går sönder. Använd i första hand manuella eller eldrivna maskiner och redskap och gå gärna ihop med grannarna för att få en gemensam maskinpool för sådant som inte används så mycket.

Läs också: 18 enkla tips för en miljövänlig trädgård 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar