Inspireras av naturskönt vattenhål

I den här trädgården görs alla anläggningsarbeten med mycket improvisation och känsla, allt eftersom idéerna kläcks. Här finns inga krav på perfektionism, ty perfekt är man i vardagen på arbetet. Det tog därför två år innan poolen var klar – men så blev den också fantastiskt naturskön.

Här låg tidigare en bergstomt med gräsmatta och badmintonplan. För att fylla alla bergsskrevor krävdes mängder med jord. Efter 60 lass på lastbil slutade man att räkna. Tio år senare grävdes badmintonplanen upp. Här skulle bli plats för nya drömmar; en naturpool med oregelbundna, naturliga former för härliga bad och lekar.

Vägg av bambustammar

När väl beslutet att bygga en pool var taget, bestämde man sig för att blottlägga berget så mycket som möjligt och all jord grävdes ur. En betongmur göts på två meters höjd i den djupa delen av poolen och till sist byggdes det oregelbundna trädäcket i olika nivåer, och är numera ett konstverk i sig. Av en lycklig tillfällighet kom man över en vacker vägg av stora bambustammar, som egentligen skulle till djurparkens aphus en gång i tiden. Den placerades vid nedre delen av poolen, som tillsammans med cypresser och klätterhortensia bildar en vacker inramning och insynsskydd från vägen.

Läs mer: Odla runt poolen – expertens tips

Vattenreserv för skogen

De naturliga materialen var viktiga för poolens helhetsintryck. Men även vattnets kluckande – genom den ständiga rörelsen från cirkulationen – förhöjer den naturliga känslan. Ursprungligen var det brandkåren som fyllde poolen – med argumentet att en vattenreserv kan vara nödvändig i ett skogsområde om det skulle börja brinna.

Med hjälp av 16 mm polyetenslang (40x5m) är poolen självuppvärmande med sina 70 000 liter vatten. Egenhändigt byggda sandfilter, pumpsystem samt +GF+ rörledningssystem förser poolen med vatten.

Bron vid poolen byggdes av en snickarskola för möbelsnickeri i södra Sverige och tog ett år att färdigställa. Eleverna fick i uppgift att bland annat göra hårdhetsberäkningar för den åtta meter långa spännvidden. Tyvärr har det ursprungliga röda räcket i asiatisk stil fått bytas ut, eftersom det inte var tryckimpregnerat. Vid avslutningen av bron mot pooldäcket växer klematis på det vackra spaljéverket.

 

Det vackra trädäcket är naturligt patinerat av väder och vind. Ett tips är att utnyttja bergknallen och lägga brädorna i olika riktningar och i flera nivåer, det bidrar till det levande och naturliga intrycket.

Luftigt och fritt utrymme mellan berg och trädäck.

Vy över pool och trädäck med växter. Solskydd.

 

Pool med växter, klätterhortensia och uppvuxna barrträd.

Trädäcket i nivåer med bambuväggen i bakgrunden.

 

Trädäcket och de olika brädriktningarna som möts.

Mjuka grästuvor och det strama trädäcket blir rent av asiatiskt tillsammans.

 

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar