Så odlar du egen basilika

Att odla basilika i trädgårdslandet är enkelt om sommaren är tillräckligt varm. Är det en mild sommar är det bättre att odla kryddväxten i kruka eller i växthus. Här är våra bästa tips!


Så odlar du egen basilika i kruka eller trädgårdsland

Kvinna odlar basilika

Basilika trivs bäst när det är riktigt varmt

Den vanliga gröna basilikan (Ocimum basilicum) växer dåligt om det är en sval svensk sommar. Är det en dålig sommar är det mycket bättre att odla din basilika antingen i en kruka i fönsterbrädan eller i ett växthus. Men om sommaren är riktigt varm, kan den gröna  basilikan växa extremt bra!

Grön och röd basilika

Röd basilika

Det finns olika sorter basilika, som till exempel den dekorativa röda basilikan, som finns i flera olika varianter. Den röda basilikan kräver lite mer värme än sin gröna syster. För att basilikan ska må bra behöver plantan ha gott om värme och få rikligt med vatten och gödningsmedel. Om du vill odla ekologisk basilika kan du till exempel använda organiskt gödningsmedel av lupinfrön.

6 tips – så lyckas du med basilika

1. Så basilika – lägg fröna på markytan

Om du vill odla basilika är det viktigt att lägga fröna på markytan och bara fälla ned dem lite lätt. Fröerna bör inte täckas med jord eftersom de är så små och behöver mycket ljus.

2. Plantera basilika i krukor

Börja med att plantera om basilikan i en större kruka. Använd gärna en kruka med hål i botten och lägg dit lecakulor innan du fyller upp krukan med jord. Placera sedan krukan på en solig plats och se till att du vattnar den ofta. Ta in din basilika om det är dåligt väder!

Läs också: Så förodlar du hemma

3. Odla basilika i trädgården uppför väggen

I trädgården kan basilika också odlas vid en husvägg i söderläge. Om du ser till att plantera kryddväxten där det finns skydd kommer det automatiskt innebära att det också blir varmare, och då är miljön perfekt för att odla basilika.

4. Basilika smakar bäst innan den första blomningen

Basilika av den bästa kvalitet kan skördas strax före den första blomningen, eftersom växten släpper ut så många dofter under blomningen. Om du vill ha en stor avkastning måste du fortsätta klippa växten med jämna mellanrum.

Basilka trädgårdsland

5. Skörda din basilika

Om basilikan börjar visa tecken på blomning bör du stoppa det om du vill fortsätta skörda den. Om basilika får blomstra först, är bladproduktionen för snabb. Skär därför ned alla toppskott precis ovanför några nya sidoskott så att växterna verkligen kan förgrena sig och bilda ännu fler blad.

6. Skörda basilikafrön

Du kan också skörda dina egna basilikafrön och plantera dem till nästa år. Detta kan vara särskilt bra om du har en hård och välavkastande basilkaväxt – då det blir ett bra utgångsmaterial att börja med under följande säsong.

Läs också: Fem enkla kryddväxter att odla

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar