ANNONS FRÅN WEIBULLS

Odla egna buketter – inspirerande blomstertips

Vill du också odla fantastiska buketter? Snittblomsodlaren Kerstin Hillve tipsar om vilka blommor du ska satsa på och ger sina bästa odlingstips!

odla buketter

Att odla sina egna buketter är en starkt växande trend. Och runt om i landet dyker det upp allt fler småskaliga blomsterbönder som också säljer sina snittblommor, och inspirerar med vackra buketter på sociala medier. De vill erbjuda ett hållbart alternativ till de importerade blommorna som säljs i de flesta butiker, och är en del av Slow Flowers-rörelsen, som har sitt ursprung i USA.

Stor efterfrågan

En av de nya snittblomsodlarna är Kerstin Hillve i Sösdala i Skåne som jobbar 80 % som högstadielärare och satsar på blommorna resten av tiden. Hon levererar buketter till närbutiken och säljer direkt till privatpersoner från sin gård, via marknader och närproducerade varuförmedlingar. 

– Det finns inte längre någon blomsterbutik i samhället där vi bor, men det finns en stor efterfrågan på färska snittblommor. Fler och fler värnar om miljön och är villiga att lägga lite extra tid och pengar för att få njuta av hållbara buketter, säger hon.

Kerstin Hillve säljer buketter på en lokal skördemarknad. Foto: Eva Jurlander och Kerstin Hillve

Sommarblommor och grönsaker ihop

Kerstin driver odlingen Dröblahus Trädgårdar med sin man Emil som är professionell grönsaksodlare, och har upptäckt att snittblommor och grönsaker går bra att odla parallellt med varandra.

– Om man har odlat grönsaker från frö så vet man hur det går till. Då är det bara att göra på samma sätt med blommorna. Med några få sorter som bas kan den egna odlingen ge blommor till härliga buketter från vår till höst, säger hon. 

Själv odlar Kerstin mestadels ettåriga sommarblommor eftersom de ger rikligt med blommor, och zinnia är den stora favoriten.

– Zinnior finns i många olika vackra färgställningar och är fantastiskt fina både färska och torkade. De har dessutom en lång blomningstid och går att plocka en bra bit in på hösten, säger Kerstin.

vacker bukett
Bukett med bland annat zinnia, stor blåklocka och lejongap. Foto: Kerstin Hillve

Färska och torkade blommor

Torkade blommor har också varit en stark trend de senaste åren, och går hand i hand med hållbarhetstanken. Kerstin odlar därför gärna sorter som går att använda både färska i buketter och torkade i kransar och andra bundna arrangemang. Hon har skapat blomsterarrangemang och dekorationer till flera bröllop, begravningar och dop.

– Att välja hållbart och lokalt odlade blommor till speciella händelser i livet är något som fler efterfrågar, och det är riktigt roligt att få skapa något unikt med mina blommor, säger Kerstin.

Sortimentet växer

På trädgårdsföretaget Weibulls har man också märkt av ett växande engagemang för blomsterodling under de senaste åren. 

– Försäljningen av frö till snittblommor har ökat och vi utökar sortimentet med nya sorter hela tiden för att möta efterfrågan. Att odla blommor och kunna plocka sina egna buketter är en stor glädje för många, säger Carina Lundqvist, marknadschef på Weibulls.

Kerstins bästa odlingstips:

1. Toppa plantorna. Klipp ner plantorna när de fått sina första bladpar. Då får du starkare och buskigare plantor och fler blommor. Se också till att plocka blommorna efterhand som de slår ut, så att plantan får energi till att bilda nya blommor.

2. Så i omgångar för att förlänga blomningstiden. På så sätt har du tillgång till färska blommor under hela säsongen.

3. Odla en bra bukettblandning. Satsa på en maffig huvudblomma, en långsmal blomspira och en sort för utfyllnad så har du en bra grund för att skapa vackra buketter. Zinnia och solros är fina som huvudblommor, lejongap och amarant gör sig utmärkt som spiror, medan skira sorter som sommarslöja och flox fyller ut och skapar en fin helhet.

Kerstins 5 favoriter från Weibulls:

Här hittar du hela Weibulls frösortiment och bra erbjudanden!

Kerstin Hillve

Bor: I Sösdala i Skåne med mannen Emil och deras två barn.
Gör: Jobbar som högstadielärare och snittblomsodlare med företaget Dröblahus Trädgårdar.
Instagram: @droblahus_tradgardar

Om Slow Flowers

Många av de snittblommor som säljs i butik idag odlas i länder där det finns brist på vatten och fraktas långa sträckor, vilket har en negativ inverkan på miljön. Slow Flowers-rörelsen, som har sitt ursprung i USA, vill erbjuda ett hållbart alternativ och odlar därför småskaligt och lokalt, och har nu även rotat sig i Sverige. Här kan du söka efter din närmsta snittblomsodlare!

Mest lästa artiklar