Odla egen grönkål – så gör du!

Grönkål är en supergrönsak som kan användas till mycket! Lättodlad är den också även om allehanda skadedjur också uppskattar den som mat. Grönkål kan odlas i de flesta näringsrika jordar i hela landet – också i fjällregionen.


Odla egen grönkål

Grönkål är god och nyttig och lätt att odla. I Norden är det en av de äldsta köksväxterna och man har funnit spår i arkeologiska utgrävningar av olika kålväxter daterade från tusentalet, i alla fall i Sveriges sydligaste landskap. I städerna fanns särskilda köksodlingar som förr kallades kålgårdar. Det säger en del om vårt förhållande till just grönkål.

Olika grönkålssorter

Det är en vacker grönsak också. Vissa sorter har släta, flikiga blad, men oftast ser man sortern med krusiga blad. Även bladfärgen varierar i olika nyanser av grönt men flera sorter har även purpurfärgade blad. Ibland har bladnerverna en annorlunda färg än bladytan. Många grönkålssorter är så fina att de också platsar som prydnadsväxter i rabatt eller kruka.

Läs också: Så lyckas du med rabarber!

När ska man skörda grönkålen?

Man kan antingen odla grönkål för att skörda som späda blad till olika sallader eller så låter man den växa sig hög för att använda dem under sensommar och höst. Skörda då genom att plocka de yttersta bladen allteftersom tills bara en stängel med en tufs i toppen återstår. Man behöver inte ha någon brådska med att skörda eftersom kål klarar kyla bra. I södra Sverige kan grönkål till och med stå kvar ute vintertid. Det är snarare rådjur och harar som ställer till det, inte kylan.

Förodla eller direktså

Grönkål kan förodlas inne och man planterar ut fröplantorna när risken för nattfrost är över. Räkna med att det tar 85-105 dagar från sådd till skörd. Fördelen med att förkultivera, förutom tidigare skörd, är att de lättare kan skyddas mot bladloppor och sniglar som gillar späda kålplantor.

Så inomhus 4-6 veckor innan utplantering. Skola sedan om plantorna, det vill säga plantera om i större krukor, alltefter de växer. Sätt plantan aningen djupare vid varje omplantering så står de stadigare.

Odla dem i sol till halvskugga och i en humusrik och näringsrik trädgårdsjord. Plantera ut när risken för nattfrost är över. Det brukar vara i början juni i hela landet. Grönkålsplantor brukar också finnas att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker under maj månad.

Men grönkål går utmärkt att direktså, till och med i fjällregionen. Då blir de skördeklara lite senare än om man förodlar inne. Direktså grönkål i april-juni. Fröna gror vid en jordtemperatur över 10 grader. Så inte för tätt, men om du gör det kan du använda de bortgallrade fröplantorna på tallriken. Spara så att de står på ett avstånd av 40-50 cm mellan plantorna. Om du har flera rader bör det vara 50-60 cm mellan raderna.

Läs också: Nyttig smoothie med grönkål

Vattna och gödsla

Vattna grönkålen regelbundet under sommaren eftersom de stannar av i tillväxt vid torka. Täckodla gärna, det vill säga lägg gräsklipp på jorden, för att den ska behålla fukten bättre. Ge gärna kålplantorna hönsgödsel efter midsommar och eventuellt ytterligare en gång i början av augusti.

Skydda odlingarna från skadedjur

Tyvärr är vi inte ensamma om att gilla grönkålens milda, goda kålsmak. Det gör även olika skadedjur. Jordloppor kalasar gärna på unga kålplantor medan kålmal och kålfjäril föredrar de äldre bladen. Se till att gödsla och vattna kålplantorna regelbundet så de växer bra. Då blir de inte lika känsliga för angrepp. Man kan också skydda odlingarna genom att täcka dem med fiberduk eller insektsnät efter sådd eller utplantering. Men då måste man se till att den täcker ordentligt för att det inte ska bli några smithål i kanten.

Läs också: 5 grönsaker du kan odla själv

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar