Odla jordärtskocka – så lyckas du

Kronärtskocka är lättodlad, flerårig växt med rotknölar som är läckra att tillaga i ugn eller till soppa. Den trivs de flesta jordar även om skörden blir störst i en djup, mullrik jord. Skörda de välsmakande knölarna på hösten och njut!


Jordärtskockan Helianthus tuberosus är faktiskt nära släkt med solrosen, ettårig sommarblomma, men till skillnad från den är skockan flerårig och härdig i hela landet. Dessutom utvecklar den ätliga rotknölar. Till och med deras blommorna påminner om varandra, men jordärtskockans är betydligt mindre.

Skivad jordärtskocka

Odla jordärtskocka

Blomningen startar sent, först i september till oktober, så den hinner bara blomma i milda klimat. Men det är inte för blomningen vi odlar den utan för de välsmakande rotknölarna. Jordärtskockan breder ut sig så pass bra att man kan få för mycket av den om man inte ser till att begränsa plantan. Det kan vara smart att odla den med en rejäl plåtkant runt, som grävs ner i marken, för att stoppa spridningen. Man kan också odla i pallkrage. Ytterligare ett sätt är att skörda allt på hösten, så att inga knölar blir kvar. 

Läs också: Så odlar du egen basilika

Plantan blir cirka två meter hög

Eftersom den är så högvuxen kan man använda den som insynsskydd eller som ett vindskydd runt odlingarna. Tänk bara på att sätta skockorna så att de inte skuggar andra köksväxter.

Jordärtskocka – en delikatess

Jordärtskockan är en gammal växt i odling. Det är en nordamerikansk växt och kommer ursprungligen från Klippiga bergen där den fortfarande växter vild. Den kom till Europa under senare delen av 1500-talet och den fick ett uppsving eftersom den under 1600-talet serverades den som delikatess i det franska kungahuset. Till en början odlades jordärtskocka ganska mycket men när potatisen kom föll skockorna i glömska. I och med att potatisen började odlas slog den ut jordärtskockan eftersom potatis är mer lättodlad och ger större skördar.

Olika sorter

Det finns många olika sorter. Två som brukar kunna blomma i södra Sverige är ’Bianka’ som är en tysk sort. ’Fransk Röd’ ger röda, någorlunda släta knölar. En sort för norra Sverige är ’Tropicana’, trots sitt exotiska namn. Fler sorter som förekommer i odling är exempelvis ’Gigant’ och ’Marsvinsholm’.

 Så odlar du – steg för steg Odla jordärtskocka

1. Jordärtskocka trivs i nästan vilken jord som helst. Rotknölarna utvecklas dock bättre och ger slätare skockor i en mullrik, sandblandad jord. Blanda därför befintlig jord med gödsel och kompostjord så att den blir lucker och näringsrik före plantering.

2. En bra tid att sätta knölarna är tidigt på våren eller under hösten. Köp knölar som säljs som utsäde (för att slippa eventuella sjukdomar). Plantor i kruka brukar finnas i butik på våren.

3. Sätt knölarna ungefär 10 cm djupt och 40-50 cm mellan plantorna. Om du vill ha flera rader, låt det vara cirka 70 cm mellan raderna.

4. Vattna om det är torrt. För att jorden ska hålla en jämnare fuktighet kan man täcka dem med gräsklipp.

5. Lämplig tid att skörda jordärtskockor är på hösten september-oktober, efter blomning, om man bor så pass långt söderut att de hinner blomma. Norröver får man skörda när plantan börjar vissna på hösten. Eftersom växten är flerårig kan man också skörda på våren, innan plantan börjar växa.

6. Ta gärna upp småknölar om du inte vill att växten inte ska sprida sig. Byt även plats på knölarna, annars blir de allt mindre år från år om man låter dem stå kvar. Knölar som ska sparas till utsäde nästa år blir bäst att lämna kvar i marken.

7. Lagra skockorna på en sval och fuktig plats så de inte skrumpnar.

Läs också: 5 enkla grönsaker du kan odla själv

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar