Odla liljekonvalj i trädgården

Plantera liljekonvaljer i trädgårdslunden så att du också kan plocka och njuta av dem i försommarbuketter. Använd växten som marktäckare och njut av deras vita, väldoftande blommor. Så odlar du liljekonvalj! 


Liljekonvaljen är en blomma som man förknippar med försommar och spirande grönska. Den doftar vidunderligt gott och inget är så härligt som att kunna plocka in dem och sätta i vas. Det vetenskapliga namnet är Convallaria majalisMajalisbetyder att den blommar i maj och Convallariakommer från ”dalarnas lilja” som på latin blir ”lilium convallium”. Liljekonvaljen är också Gästriklands landskapsblomma, där den även är vanlig i naturen. 

 

Det är en flerårig växt som hör till de enhjärtbladiga växterna, precis som liljor, olika lökväxter och gräs. Man ser det på att bladnerverna löper längsmed bladen, inte förgrenade som på de flesta andra trädgårdsväxter. 

 

Liljekonvalj – doftar ljuvligt

Liljekonvaljen sprider sig i sidled med krypande jordstammar vilket gör att den får ett marktäckande växtsätt. Bladen är lansettlika och gröna och fina hela året. I maj tittar en 20-30 centimeter hög blomstängel upp med klocklika blommor som hänger på ena sidan. När en matta av liljekonvaljer blommar känns doften på håll. Den växer vilt i Sverige ner till Europa, och i de västra och östra delarna av Asien samt Kauskasus. Där hittar man den oftast i lövlundar. Tänk på att hela växten är giftig, även de röda bären.

 

Läs också: Skötsel av lavendel 

 

Plantera liljekonvalj i trädgården

Liljekonvalj trädgården

Vill man plantera liljekonvaljer i trädgården blir ett ljust lundparti bäst, där det är sol en del av dagen. Då kan man användaden som marktäckare. Plantera växten under ett stort fruktträd, där gräsmattan ändå inte trivs, eller under buskage. Marken ska vara mullrik och fuktighetshållande men ändå väldränerad, precis som det är i naturliga lundar. 

 

Tänkte du plantera blomman i rabatten? Tänk om!  

Men får man liljekonvaljerna att trivas brukar de i regel trivas alldeles för bra och breder ut sig i sidled på ett lite ogräsaktigt sätt. Plantera därför inte liljekonvaljer i en rabatt för då är risken stor för att de knuffar undan andra växter. Vill man ändå ha liljekonvaljen i en perennplantering kan man välja någon odlad namnsort, med fyllda blommor eller med randiga blad. De växer på ett betydligt mer beskedligt sätt och är inte lika buffliga som originalet från naturen.

 

Satsa på odlad namnsort

Liljekonvalj bukett

Vill man ha liljekonvaljer som inte är lika spridningsglada utan beter sig mer beskedligt ska man satsa man någon odlad namnsort. Är man däremot efter liljekonvaljen som marktäckare väljer man den rena arten.

 

Odlade namnsorter – liljekonvalj 

Här är ett antal namnsorter som då och då förekommer i handeln:

Albomarginata’får vita kanter på de gröna bladen.
Albostriata’ har vitrandiga blad och enkla, vita blommor.
Bordeaux’är en sort med vinröd bas på blad och stjälkar. Vita, enkla blommor.
Flore Pleno’ har dubbla blommor.
Flore Roseo Pleno’ får dubbla, rosa blommor.
Fortin’s Giant’ är en sort som blir betydligt större än den vilda liljekonvaljen. ’Grandiflora’får större blommor än den vildväxande arten.
Hardwick Hall’ har gulvita kanter på bladen och enkla, vita blommor.
Prolificans’ får dubbla, vita blommor.
Rosea’har rosa, enkla blommor som får en mer intensiv färg vid en skuggig placering.
’Variegata’ är en liljekonvalj med gulgröna bladkanter och enkla, vita blommor.

 

Köp iskonvaljer till jul

Man kan också skaffa liljekonvaljer genom att köpa så kallade iskonvaljer. De brukar finnas i välsorterade trädgårdsbutiker i början av december. Det är liljekonvaljer som man har drivit för att blomma till jul. Förr var liljekonvaljen en vanlig julblomma och man drev den själv.

Du kan ta hand om och ”återvinna” iskonvaljerna. Spara dem på en sval plats och se till att de inte torkar ut för mycket. Plantera sedan ut dem i trädgården när våren kommer. De kommer inte att blomma första året men efter ett par år har du förvandlat julväxten till blommande liljekonvaljer på en skuggig plats i trädgården!

 

Läs också: Så lyckas du med magnolia

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar