Odla pumpa – så här lyckas du!

Bor du i södra Sverige? Då har du goda förutsättningar för att lyckas odla pumpor direkt på friland. Här är alla knep för dig som är sugen på att testa själv!

Odla pumpa

Pumpor som dekoration till halloween eller som en ätbar ingrediens till soppan eller pajen. Möjligheterna är oändliga när det kommer till den orangefärgade, vackra frukten! Här är några tips för dig som funderar på att odla egna pumpor. 

När är det dags att förså pumpor?

Om du vill plantera egna pumpor ska du börja förså inomhus redan i april eller i början av maj. Du kan också så direkt i trädgården – men då ska jorden först ha värmts upp till 15 grader. Ska du odla stora pumpor rekommenderas försådd (oavsett var i landet du bor).

Läs också: Pumpasoppa med vacker topping

Plantera pumpor i kruka, pallkrage eller i trädgården

Är risken för frost över? Då är det dags att flytta ut plantorna! Härda gärna plantorna innan de flyttas ut helt (du kan ställa ut dem en kort stund om dagen och gradvis öka tiden). Du kan sedan odla pumpa i kruka, pallkrage eller på friland. Men tänk på att vissa pumpasorter växer fort och kan bli väldigt stora om du väljer att plantera i kruka. 

Då ska du skörda dina pumpor

Skörda efter hand som frukterna utvecklas! Om du har odlat en mindre sort (och sått tidigt) kan du börja skörda dina pumpor så tidigt som i juli. Men om du odlar en sort du vill lagra är det bäst att skörda så sent som möjligt. Det går att förvara många sorters pumpor i flera månader, men se till att de står på ett svalt ställe i så fall.

Läs också:
Pumpaknepet du måste testa! Så håller din halloweenpumpa längre

Så lyckas du med din pumpaodling

  • Plantera dem på ett soligt och varmt ställe. 
  • Vattna ofta! 
  • Ge mycket näring. 
  • Pumpor trivs i välgödslad och väldränerad jord. 

Källor: Plantagen, Nelsongarden


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar