Orangeri – en plats för både växter och umgänge

Undrar du också vad det är för skillnad mellan ett växthus och ett orangeri? Här får du svaret!

orangeri

Nuförtiden brukar orden växthus och orangeri ofta användas synonymt, vilket kan få många att undra vad skillnaden egentligen är mellan de olika glashusen i trädgården. Svaret är att de historiskt sett har använts för olika syften, men idag har gränserna mellan dem i stort sett suddats ut. Låt oss dyka ner lite i orangeriets historia för att gå till botten med det hela!

vackert orangeri

Orangeriet vid Ulriksdals slott i Stockholm byggdes på 1600-talet, och vid Gunnebo slott i Mölndal har man nyligen återuppbyggt det forna orangeriet från 1700-talets slut. 

Foto: Kungliga Hovstaterna/Raphael Stecksén och Gunnebo Slott

Dåtidens orangerier

Orangerier blev populära byggnader vid den europeiska överklassens pampiga herrgårdar från och med 1500-talet, då det hade blivit modernt att skaffa sig växter från varmare klimat. Under vintern behövde dessa exotiska växter både ljus och skydd från frosten för att överleva, och då blev orangeriet, med sina stora fönster, en lämplig förvaringsplats. Växterna planterades i krukor som man ställde ut i trädgården under sommarhalvåret, och som man sedan flyttade in i orangeriet under vintern. 

För att hålla temperaturen uppe använde man till en början kaminer inuti orangerierna, men senare blev det vanligare med eldstäder under golvet som värmde upp husen genom varmluftssystem. 

Läs också: Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

Apelsinträd i ett orangeri. Foto: Istock

Täckta tak och kraftig stomme

Orangerierna hade oftast stora fönster mot söder och heltäckta väggar mot norr, och väggarna var kraftiga för att kunna lagra värme. Taken var oftast täckta, men ibland även gjorda av glas. 

På somrarna, när växterna inte var i orangeriet, användes det ofta som sällskapsrum och festlokal. 

Ordet orangeri kommer från franskans orange som betyder apelsin, och citrusträd och andra medelhavsväxter brukade finnas med i samlingarna, det vill säga växter som trivs med en vintertemperatur på omkring 5 plusgrader. 

Läs också: 18 sätt att lyckas med växthuset

orangeri

Det här orangeriet används både som sällskapsrum och för vinterförvaring av medelhavsväxter. På vintern klär ägarna insidan av orangeriet med bubbelplast och blir det riktigt kallt sätter de på en värmefläkt. Foto: Qvesarum

  

Växthus – en plats för odling

Till skillnad från orangerier har växthus traditionellt sett haft glastak och varit till för odling. De har inte behövt hålla värmen på vintern och har därför inte haft en lika kraftig konstruktion. 

Med idag har det ju blivit allt vanligare att vi använder växthusen mer som härliga uterum att vistas i under sommarhalvåret, precis som man förr gjorde i sina orangerier. 

Därför går det bra att säga både växthus eller orangeri, även om det man kallar för orangeri idag stilmässigt ofta är lite större för att få plats med mer umgänge och ibland även har täckta tak och någon form av uppvärmning på vintern. 

Källa: Swedengreenhouse.se, Byggahus.se, Qvesarum.se, Wikipedia


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar