Panik! Parksliden har tagit över vår trädgård!

Hur bekämpa man monsterväxten parkslide, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!


Parksliden tar över!

Jag har panik! Monsterväxten parkslide har smugit sig in i min nyanlagda rabatt. Jag har hört att den även kan ta sig in i husgrund och avloppssystem. Jag vet att den är i princip omöjlig att få bort, men vill försöka. Finns det något man kan göra för att bekämpa den?!

“Tacksam för allt”

Svar:

Parkslide och dess nära släkting jätteslide kan ställa till med mycket stora problem om de trivs bra. Det går att trötta ut den så att den dör, men det kräver mycket arbete, under lång tid. Se till att kapa eller dra upp stjälkarna kontinuerligt. Det går också att gräva upp växten men då riskerar man att växten sprider sig, så var försiktig med var rottrådarna hamnar. Även mycket små rottrådar kan ge upphov till en ny växt! 

Om du har ett kraftigt bestånd kan plantorna reagera på beskärning, uppgrävning eller uppryckning med att skjuta ut jordstammar som kan komma upp flera meter från moderplantan, så håll utkik efter dem. Parkslide är en så kallad invasiv art (den sprider sig aggressivt) och ska inte slängas i naturen. Lägg dem i väl tillknutna säckar och kasta i brännbart på din återvinningsstation. Lycka till och ge inte upp!

Jörgen Wissman, forskare biologisk mångfald

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar