Pioner – så lyckas du!

Drömmer du om en trädgård med blomsterprakt? Då måste du ha minst en pion! Så lyckas du med pioner.  


Läs också: 12 fantastiska fakta om hortensia

Eftersom pioner är så enkla att odla och sköta är blomman perfekt för nybörjaren. Det finns massor av sorter att välja på och sätter du den på en bra plats i trädgården kommer den att blomma år efter år. Man kan ibland hitta pioner vid övergivna torp som klarat sig på egen hand, så enkla är de att sköta. Pioner blommar från maj och framåt beroende på sort och läge.
 

Om pioner

Rosa pioner trädgård

Det finns cirka 30 olika arter och blomman har bland annat smeknamnet ”blommornas konung”. De flesta pioner är härdiga långt upp i norr och kan bli nästan 100 år om de trivs.

Pioner blir allt mellan 60 cm och 2,5 meter höga och blommorna varierar från 4-30 cm så det kan vara en sak att fundera på när du ska välja sort. Det finns två sorter; buskpion och örtartade. Örtartad är den vanliga som vissnar ned på vintern medan buskpionen bara tappar sina blad och kan bli över två meter.

Läs också: 5 fina pioner

 

Plantera pioner på hösten

Gul pion

Den bästa tiden att plantera en pion är på hösten då plantan vilar. Krukodlade pioner går dock att plantera hela året. Pionen vill gärna ha sol till halvskugga och väldränerad jord med lite lera i. Vid för mycket brännande sol förkortas blomningstiden – så solen får gärna komma och gå. Det kan vara bra att plantera blomman på en högre plats så att den inte står blött, speciellt under vintern. Välj plats väl för en pion gillar inte att bli flyttad! Flyttar du din pion kan den låta bli att blomma på flera år. Plantera heller inte för nära träd som då stjäl pionens näring. Stöd gärna upp din pion för att hjälpa din buske att hålla upp blommorna som annars kan tyngas ned.

Så gör du  

När du ska plantera din pion se till att hela jordklumpen kommer med så att du stör rötterna så lite som möjligt. Gräv en grop och lägg gödsel eller kompost i botten. Fyll på med näringsrik och väldränerad jord, gärna lite lera också.

Var noga när du ska sätta ned plantan, rötterna vill inte komma i direktkontakt med gödslet. Plantera inte för djupt –helst bara några centimeter under jordytan och sätter du flera vill de ha minst en meters mellanrum. Första vintern bör du täcka över plantan så att den inte fryser.

Skötseltips – pioner 

Rosa pioner trädgård
 • Stöd dina pioner.
 • Vattna på morgonen och ge rejält med vatten vid torka (extra viktigt för nya pioner).
 • Låt bladen sitta kvar efter blomning då de tar upp näring till rötterna.
 • Ta bort bladen tidigt på våren istället för att minska risk för svampangrepp.
 • Gödsla sparsamt efter blomning med benmjöl eller kogödsel.
 • Vattna lite extra när knopparna kommer.
 • När du gödslar, tänk på att inte göra det för nära plantan, minst 20 cm från plantans mitt.

  

Tips: vacker som snittblomma – ge bort en fin bukett! 

Om du vill ge bort en fin bukett med pioner så lämna två tredjedelar av blommorna kvar på plantan. Ta de som är nyutslagna och skär inte av nere vid marken.

Kul fakta om pioner

 • Talspråket ”Röd som en pion” kommer från den röda bondpionen.
 • Den klassas som en ört.
 • Pioner i brudbukett symboliserar välstånd och ett lyckligt äktenskap.
 • Myror älskar pioner och det är ofta fullt med myror på blomman i jakt efter nektar.
 • Pioner självsår sig ofta, har du tur kan du få nya plantor utan ansträngning!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar