ANNONS FRÅN POOLKUNGEN

7 frågor och svar för dig som ska köpa spabad

Ska du köpa ett spabad? En värmande pool på terrassen är perfekt så här under kyliga vinterdagar. Christian Nordlander, verksamhetsansvarig på Poolkungen, svarar på sju vanliga frågor för dig som planerar att köpa ett spabad.


1. Vad är ett spabad? 

Svar: Enkelt uttryckt är det ett badkar i glasfiber och akryl, utrustat med massagemunstycken, sköna sitt- eller liggplatser, samt elvärmare och isolering samt Thermo-lock för ekonomin i uppvärmningen. Ett spabad är också en källa till inspiration, avkoppling och gemenskap. I ditt spabad kan du ta ett spontant, uppfriskande bad, då det till skillnad från en vedeldad tunna, alltid är på den temperatur du vill ha. Ett bad behöver alltså inga jobbiga förberedelser eller planering.

2. Vad ska jag tänka på när jag väljer spabad? 

Svar: Gå till en butik och provsitt/provligg och varför inte provbada? I vilket bad sitter du bäst med tanke på hur långa/korta ni i familjen är? Tänk på att tonårsbarn växer. Sedan får du lägga ribban för den utrustning du vill ha i sitt bad. Det kan gälla massagekraft, rörlig knådande massage eller lite enklare mysbubbel? Ju högre du kommer i prisklass, desto bättre reningskapacitet och massage får du. Och kanske annan utrustning såsom luftmassage med aromterapi.

3. Hur installerar jag mitt spabad?

Svar: Elmässigt är det oftast 3×16 Ampere som behöver dras fram till badet för fast inkoppling. Lite mindre bad kan ibland köras med 1×16 Ampere. Bra är även att installera en arbetsbrytare i närheten av badet, för att enkelt kunna stänga av när du gör rent filtret etc.

4. Vad ska jag tänka på gällande placering av spabad?

Svar: Badet måste stå på en stabil grund, gärna en gjuten platta eller en paddad stenmjölsbädd med hård cellplast ovanpå. Vanligt altandäck, byggt enligt svensk byggnorm håller också. Man bör då kontrollera så bärlinorna inte sitter anslutna i husväggen, då detta kan ge lite resonansljud in till huset. Man kan givetvis bygga in badet i en trall och sänka ned det 30-40 cm men det är samtidigt viktigt ur servicesynpunkt, att det är åtkomligt runt om. En skyddad placering, gällande både insyn och skydd från vind, ökar användandet. Närhet till husdörr/altandörr är bra, så det inte känns långt att gå till och från spabadet.

5. Hur ofta bör jag byta vatten och hur rengör jag vattnet?

Svar: När man badar kontrollerar man alltid vattnets kvalitét. Man kollar då vattnets pH-värde. Att detta värde är korrekt (7,0-7,4), är en förutsättning för ett klart och krispigt badvatten. Det är då kloret fungerar som det skall. Man bör använda snabblösligt klor, kanske kombinerat med aktivt syre. Du får alltid en grundlig genomgång av rådgivaren i butiken eller per telefon. Vattenbyte görs normalt två-tre gånger per år och är trevligast att göra när det är plusgrader ute. 

6. Hur underhåller jag mitt spabad för bäst resultat?

Svar: Se till att du har kontroll på vattenvärdena – så får du ett bättre badvatten. Locket bör impregneras två-tre gånger per år för att det skall stå emot smuts och fukt länge.

7. Varför ska jag välja spabad istället för pool?

Svar: Det ena behöver inte utesluta det andra. En pool som är placerad utomhus blir ju tomtens pärla och används mer frekvent under den säsong det är aktuellt (april till september). Spabad kan ju användas året runt och blir en samlingsplats där man kan umgås. Fritt från telefoner och IPads, och man pratar med varandra mer istället.

 

Musikartisten Dr Albans bästa tips för dig som funderar på att köpa ett spabad

 

Hej Dr Alban, du har ett spabad från Poolkungen, berätta om ditt spabad!

– Vårt hus ligger 150 meter ifrån vattnet och vi har placerat spabadet på altandäcket. På så sätt kan vi bada och titta på vattnet och alla båtar – det är riktigt vackert.

Vi har villan som ett sommarhus, fast vi använder huset på vintern också, på nyår till exempel, kan vi vara här. Då kan vi både bada och skjuta raketer. Jag brukar ha ungefär 39-40 grader i vattnet, det är verkligen jätteskönt att ha ett spabad under kyligare dagar, säger musikartisten Dr Alban.

Vad är dina bästa tips för att ta hand om spabadet?

– Det är viktigt att göra rent spabadet, det är inte bara att bada. Se till att klorera spabadet en gång i veckan. Läs anvisningen till hur just ditt spabad fungerar och hur man gör rent det. Det är också bra att tvätta sig innan man hoppar in i badet, det blir mer hygieniskt.

– Varje gång efter jag har badat lägger jag i klortabletter i filterbehållaren, så att vattnet håller sig rent. All smuts hamnar sedan i filtret så jag brukar ta ut filtret då och då och spola rent det också, säger Dr Alban. 

Vad är ditt bästa tips till en familj som funderar mellan att köpa pool eller spabad?

– Du badar ju inte i pool på vintern, om man inte väljer inomhuspool förstås. Ett spabad kan du använda året runt jämfört med en pool. Ett spabad kan du använda både vinter och sommar – i precis den temperatur som du vill ha det. Vi har faktiskt en utomhuspool från Poolkungen också, men den stänger vi efter varje sommar. 

Mest lästa artiklar