Bada under stjärnorna

Har du en gång prövat är du fast. Tänk att året om kunna bada utomhus i härligt varmt vatten - även om termometern visar minusgrader.


Ett dopp under en stjärngnistrande himmel eller som i en pool i sommarvärmen går lika bra.

Bjud in familj och vänner i tunnan, massagebadet eller uppvärmda bubbelpoolen. Foto: Per-Gunnar Ljungquist

Det var för några år sedan det hela började. Allt fler spa-, turist-, vildmarks- och konferensanläggningar gav fem – tio personer i taget möjlighet att bada i en stor vedeldad träbalja eller eldriven bubbelpool under bar himmel.

På köpet fick de en riktig kick. Kombinationen långbad och gemenskap visade sig vara en upplevelse som gav mersmak. Och ett varmt bad i utomhusmiljö blev ett måste för trötta och stressade själar. Idag upplever hälsobaden runt om i landet en renässans.

Att åka på spa-weekend är i högsta grad inne, och entusiastiska rapporter från badäventyren i träkar, massagebad och relaxavdelningar lockar undan för undan nya gäster. Inte så underligt då att man vill återskapa litet av spa-känslan på hemmaplan. Spa är latin och ordet är en förkortning för ”hälsa genom vatten”.

Nu skaffar allt fler egna utebad till villatomten, särskilt norröver. Men intresset ökar även i de södra delarna av landet.

Mysig gemenskap

Bada med familjen och förstärk familjegemenskapen. Man får tid för varandra och kopplar av i lugn och ro. Det brukar inte vara något problem med att få barnen i säng efteråt?

Bjud också in dina vänner, i tunnan, massagebadet eller uppvärmda bubbelpoolen kan ni diskutera hobbies och livsgåtorna så länge och så ofta ni vill. Badstunderna blir veckans höjdpunkter med god mat och dryck därtill. Det gäller framför allt att dricka i samband med badet, man förlorar en hel del vätska när man blir varm.

Avslappning i varmvattnet

Vattentemperaturen kan varieras upp till 45 grader eller mer, men vedeldar du i kamin bör du stänga spjället kring 36 – 37 grader. Bada inte i temperaturer över 40 grader C!

Använd gärna en träpaddel eller bräda och rör då och då upp det kallare bottenvattnet mot ytan under uppvärmningen. Du badar så länge du vill, men de flesta ligger i mellan tre kvart och en och en halv timme. Man blir behagligt avslappad, men kan bli lätt yr när blodtrycket sjunker.

Många som blir slöa efter ett bastubad känner sig uppiggade efter utomhusbadet, för här andas man hela tiden friskluft. Förhöj gärna upplevelsen med doftande badoljor eller -salt i vattnet.

Regn och snö kan till och med förstärka upplevelsen. Är det snö och frost ute blir du ändå så uppvärmd i kroppen att du inte känner av kylan omkring dig efteråt.

Vedeldade bad

En mysig vrå i trädgården från cirka 13 000 kronor. Foto: Per-Gunnar Ljungquist

Vedeldade bad finns av flera fabrikat och i olika storlekar och former, från ca 1,6 till tre meter i diameter. Vi har besökt en tillverkare utanför Stockholm, och där säger man att nio av tio väljer deras tvåmeterstunna, där man kan vara upp till tio personer.

Vattnet värms upp av en vedeldad undervattenskamin av aluminium eller rostfritt, och efter ett par timmars eldning är vattnet lagom varmt. Någon skillnad på uppvärmningstid mellan de olika materialen är det inte.

Första gången du fyller på vatten läcker det säkert, men det är inget fel, utan läckorna tätar sig snabbt själva när träet sväller. Se till att det hela tiden finns litet vatten på botten, så att tunnan inte torkar ut.

Helt tätt från början är däremot en annan tillverkares sexkantiga bad, för det är av rostfri plåt, eventuellt inklätt med träpanel. Det tar upp till sju personer. Det finns också sex- och åttkantiga bad på marknaden, liksom träbadkar. Fyll på vatten varje gång du ska bada (om du inte har reningsverk) och töm ut det efteråt. Se då till att kaminen är släckt.

Vad kostar det?

Den nämnda tvåmeterstunnan av linolje- och tjärbehandlad tätvuxen furu kostar inklusive kamin och bänkar ca 30 000 kr. Man kan också bygga den själv för drygt halva priset, men då är handlar det om något tunnare granvirke och annat i utformningen skiljer också en del. Två normalhändiga personer sätter ihop den på en dag.

Andra tillverkare har byggsatser som är ännu enklare att montera på egen hand i prislägen från ca 13 000:-, men man får titta på vad man får för pengarna och sedan bestämma vad man vill ha. Ett billigare bad behöver inte vara sämre än ett dyrare. Den som vill välja annat virke, till exempel lärk- eller cederträ, eller en egen modell, kan få det också, men då kostar det förstås mer. De flesta har också olika tillbehör som lock, hyllor, avlastningsbord, extrabänkar, trappsteg och skyddsstaket.

Vill du inte köpa finns det möjlighet att hyra en tunna som är fastmonterad på släp för en dryg tusenlapp för en dag eller närmare två och en halv för tre dagar.

Smart med reningsverk

Det går åt mycket vatten vid ett bad, ca 2 500 liter i en tvåmeterstunna och en halv kubikmeter till i det rostfria alternativet. Allt det ska tappas ur och gäller det tunnan ska den såpskuras eller högtryckstvättas efter varje bad.

Kompletterar du med ett reningsverk för några tusenlappar kan du använda samma vatten i en månad utan att kvaliteten försämras. Till 2,5 m3 vatten går det bara åt några gram klor, så det är försumbart.

Spa, massagebad och bubbelpooler för utebruk

Ett glatt par i den skara som gärna badar också när det är riktigt kallt. Foto: Per-Gunnar Ljungquist

Du som vill lägga till en massagefunktion har också en hel del att välja på. Det finns till exempel bubbelpooler av akryl, harts och glasfiber med förstärkningar på utsatta ställen och inklädda med en dekorativ sarg av cederträ.

Till skillnad mot bubbelbadkar inomhus handlar det om fullt isolerade badkar med termolock för utomhusbruk året om. Det finns även andra avgörande skillnader mot ett bubbelbadkar, där man tappar upp ett par hundra liter vatten varje gång. Ett spa däremot står alltid redo. Hela idén är att det ska vara lätt att använda. Det enda man behöver göra är att ansluta el och fylla på vatten.

Inbyggd reningsanläggning gör att man bara viker undan termolocket, slår på massagen , sjunker ner i det varma vattnet, kopplar av och bara njuter. Det finns eluppvärmda massagebad som klarar 60 minusgrader och som kan stå en månad utan ström utan att frysa sönder. Vattnet behöver inte bytas mer än en till tre gånger om året.

Några kostnader för installationen tillkommer inte så länge man har ett uttag i närheten. Vattnet fyller man på med en slang.

Paket för livslång njutning

Ett spabad kan man som regel placera direkt på backen till skillnad mot en swimmingpool. Spa säljs som färdiga paket i storlekar avpassade för mellan två och nio personer, och i prisklasser från 60 000 till 150 000 kronor. De enklare varianterna är i första hand ”njutningsmaskiner”, medan de mer utvecklade har avancerade massagefunktioner.

Då djupet är större än i ett ”vanligt” bubbelbadkar sitter man inte på botten, utan i ergonomiskt utformade säten, där vinklar och utformning ger perfekta förutsättningar för massage.

Använder man sitt spa året om med en konstant temperatur på +38 °C, blir energikostnaden inte mer än 1200 till 3000 kronor per år. Eftersom det handlar om en livsinvestering är det viktigt att köpa av en pålitlig leverantör, som åratal framöver kan väntas ge bra service och leverera tillbehör.

Går att bygga in

Har du en altan, veranda eller ett uterum kan du fälla in utebadet i golvet. Men är det av trä går det inte att gräva ner det i marken, då förstörs virket. Det går också att bygga ett litet tak eller en hel paviljong över det, men en del av tjusningen är ju att bada med himlen som tak

Ett spabad kan man som regel placera direkt på marken till skillnad mot en swimmingpool. Foto: Per-Gunnar Ljungquist

Vedeldade bad:

Botnia Bygg & Bastu 0910-78 17 80
Bygg och fritid i Bjurholm 0932-109 80
Cheops snickeri & idé 08-448 68 66
Driftec AB 08-741 11 05
Firewood Pool 0650-132 82
Foba (träbadkar) 048-29 39 90
Holmsvattnets såg och hyvleri 0910-78 50 43
Hot Spring Massagebad 08-704 00 77
Pool & Hälsa (Hot-Tub) 0300-198 30
Sipano AB 08-510 260 87
Sotarn 0935-410 00
Vaxmora Handels AB 08-623 65 90
Önskanprodukter AB 0660-585 90

Elvärmda bubbelpooler och massagebad:

AquaPro AB 08-26 55 00
Crystal Bad AB 031-57 48 00
Folkpool AB 08-554 810 00
Hot Spring Massagebad 08-704 00 77
Hydropool, spas och massagebad 08-556 521 30
Pool & Hälsa (bubbelpool) 0300-198 30
PoolStar 040-15 54 88
Sol å Pool 042-931 19
Svenska Pool-Fabriken 0921-726 80

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar