Bubbla, bada, basta – så skapar du ditt eget hemmaspa!

Vem vill inte krypa in i ett varmt litet rum när hösten stökar där ute? Men ska du satsa på ett hemmaspa måste du också satsa på dig själv. Och ge dig den tid det behöver.

Det kan vara så enkelt som att låsa badrumsdörren, släcka belysningen, ställa in några värmeljus och unna sig en timme i ett väldoftande bad. Trötta muskler får värme och vila. Hjärnan kan slappna av.

Men vill du ta hemmaspa-upplevelsen ytterligare en nivå, då finns det nu betydligt mer avancerade grejer. Många av dem är färdiga rum som du relativt enkelt kan montera själv.

En skön hemmaprodukt för spaälskaren är den mjukare varianten av den klassiska bastun. I en så kallad ”soft sauna”, eller ”mjukbastu” på svenska, har man sällan temperaturer över 50 grader och en luftfuktighet på runt 50 procent.

test– Många kvinnor ogillar den klassiska torra, heta bastumiljön, menar Krister Persson, vd på Tylö.

– I en ”soft sauna” blir man behagligt varm utan att det bränner på huden och renas av välgörande ånga. Ytterligare en fördel med mjukbastu är att du kan kliva in redan när temperaturen inte är högre än 35-40 grader, vilket innebär en lägre energiåtgång än i en klassisk bastu där man kanske vill ha upp temperaturen till åtminstone 65-70 grader.

Om du redan har en bastu kan du enkelt byta aggregatet och installera ett Soft-Sauna-aggregat med ångtillsats istället. Det kostar cirka 8 000 – 10 000 kronor.

Ett privat ångbadrum/ångdusch sätter också onekligen rejäl guldkant på vardagen och många som har astma, bronkit och allergier upplever lindring i ångan. På grund av den höga luftfuktigheten, upp mot 100 procent, fungerar detta inte i en vanlig träbastu, här krävs fukttåliga material som glas, metall och kompositmaterial. Miljön påminner om ett turkiskt hamam.

Idag finns även bastu med infraröda strålar för hemmabruk. En sådan brukar uppskattas framför allt av idrottsmän med trötta eller skadade muskler samt äldre personer med ledbesvär. Till skillnad från i en vanlig bastu upplever man här att värmestrålningen går längre in i huden och mer liknar solstrålning. En fördel med denna typ av bastu är att man kan koppla den direkt till ett 220volts vägguttag, till exempel i ett sovrum, eftersom den inte kräver något vatten.

Massagebadkaret är numera en allt vanligare syn i svenska badrum. Här finns många varianter att välja bland både när det gäller storlek, form, antalet strålar och massageprogram. Var noga med att provsitta ordentligt innan du bestämmer dig, både så att du ligger bekvämt och att strålmunstyckena sitter så att de passar just din kropp. De flesta massagebadkar kan fås med olika massagesystem och tillval, välj badkarstyp först. Att kontrollera ljudnivån är också ett bra tips.

Till sist: Vad är det du längtar efter med ditt hemmaspa? Att få koppla av hemma i vardagen? Just den förmågan kan du nämligen inte köpa, för att göra det måste du helt enkelt bestämma dig. Du måste själv ge dig den tiden!

Bastu, ångdusch eller massagebadkar? Vad skulle du njuta mest av? Du kan lätt förvandla ditt badrum till en privat spa-anläggning!

BASTU x 3


Saunax
har granpanel på tre sidor, bakre vägg i plywood. Lavar i asp, fullhöjdsdörr i glas. Utrustad med klassiskt aggregat, Sawo 3,6 kW. Enkelt att montera, men elektriker krävs för montering av aggregat och belysning. Längd 150 cm, djup 150 cm, höjd 197 cm. Cirka 18 000 kronor, Bastubutiken.


Luxway Cornette, Infraröd bastu i cederträ för 3-4 personer. Har energisnål fibervärmare, belysning, timer, läslampa, stereo, CD-spelare och högtalare. Reglerbar temperatur 18-60 grader. Längd 165 cm, djup 135 cm, höjd 190 cm. Kopplas till vanligt uttag. Cirka 20 000 kronor. Luxway.

Basturummen Evolve är klassiskt byggda med panel av gran men inredning i ljus asp och modern design med glasdörr, golvram i aluminium och dold spikning. Finns i 17 storlekar och former som alla kan spegelvändas. Prisexempel 170×170 cm med kombiaggregat för Soft Sauna: cirka 30 000 kronor. Tylö.

ÅNGA x 3


S-box Steam är en rymlig ångdusch i genomskinligt eller vitt glas med sits i massiv teak och duschkar i gjutmarmor. LED-belysning, hand- och takdusch, ljusterapi och olika massageprogram ingår. Från cirka 45 000 – 55 000 kronor beroende på storlek och utrustning. Svedbergs.

Karaby ångbastu för två personer har inbyggt massagebadkar. »Karaby« i glasfiberarmerad akrylplast och rostfritt stål har både ånggenerator, roterbara duschmunstycken och handhållen dusch. Finns i olika storlekar, från cirka 22 000 kronor, beroende på utrustning. Varnums.

i 110/c är en kombinationsdusch som endast behöver 1,3 kvm golvyta. Här kan du både ta ett ångbad i 45 graders värme och 100 procents luftfuktighet och en helt vanlig dusch. Tillverkad i aluminium, glas och högblank vinyl, sittpall av formpressad högtryckslaminat. Cirka 45 000 kronor. Tylö.

MASSAGEBAD X 3

Diamant Duo hörnkar har plats för både vuxna och barn tillsammans. 147 x 147 cm, rymmer 442 liter. Två tystgående powerpumpar, 18 jets, säkerhetsinsug och separat ryggmassagefunktion samt fotmassage samt integrerade nackkuddar. Från cirka 22 000 kronor. Neptun Bad & Spa.

Hafa Brigg i läckert svart är ett fristående massagebadkar utan synliga fötter. Den unika formen ger hög komfort och systemet innehåller åtta stycken jetstrålar samt ryggmassage. Längd 179 cm, bredd 800 cm, höjd 60 cm. Rymmer 325 liter. Finns även i vitt. Cirka 25 000 kronor. Hafa.

Fasett är ett nätt inbyggnadskar i kompositmaterialet Quaryl. Längd 170 cm bredd 75 cm, rymmer 265 liter. Pris från cirka 22 000 kr. Exklusivt system med sex massagejets, luftsystem med åtta jets, kraftfull eller mjuk massage samt automatisk torrblåsningsfunktion. Cirka 35 000 kronor. Svenska Badkar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar