Det kan vara så enkelt som att låsa badrumsdörren, släcka belysningen, ställa in några värmeljus och unna sig en timme i ett väldoftande bad. Trötta muskler får värme och vila. Hjärnan kan slappna av.
Men vill du ta hemmaspa-upplevelsen ytterligare en nivå, då finns det nu betydligt mer avancerade grejer. Många av dem är färdiga rum som du relativt enkelt kan montera själv.
En skön hemmaprodukt för spaälskaren är den mjukare varianten av den klassiska bastun. I en så kallad ”soft sauna”, eller ”mjukbastu” på svenska, har man sällan temperaturer över 50 grader och en luftfuktighet på runt 50 procent.
– I en ”soft sauna” blir man behagligt varm utan att det bränner på huden och renas av välgörande ånga. Ytterligare en fördel med mjukbastu är att du kan kliva in redan när temperaturen inte är högre än 35-40 grader, vilket innebär en lägre energiåtgång än i en klassisk bastu där man kanske vill ha upp temperaturen till åtminstone 65-70 grader.
Om du redan har en bastu kan du enkelt byta aggregatet och installera ett Soft-Sauna-aggregat med ångtillsats istället. Det kostar cirka 8 000 – 10 000 kronor.
Ett privat ångbadrum/ångdusch sätter också onekligen rejäl guldkant på vardagen och många som har astma, bronkit och allergier upplever lindring i ångan. På grund av den höga luftfuktigheten, upp mot 100 procent, fungerar detta inte i en vanlig träbastu, här krävs fukttåliga material som glas, metall och kompositmaterial. Miljön påminner om ett turkiskt hamam.
Idag finns även bastu med infraröda strålar för hemmabruk. En sådan brukar uppskattas framför allt av idrottsmän med trötta eller skadade muskler samt äldre personer med ledbesvär. Till skillnad från i en vanlig bastu upplever man här att värmestrålningen går längre in i huden och mer liknar solstrålning. En fördel med denna typ av bastu är att man kan koppla den direkt till ett 220volts vägguttag, till exempel i ett sovrum, eftersom den inte kräver något vatten.
Massagebadkaret är numera en allt vanligare syn i svenska badrum. Här finns många varianter att välja bland både när det gäller storlek, form, antalet strålar och massageprogram. Var noga med att provsitta ordentligt innan du bestämmer dig, både så att du ligger bekvämt och att strålmunstyckena sitter så att de passar just din kropp. De flesta massagebadkar kan fås med olika massagesystem och tillval, välj badkarstyp först. Att kontrollera ljudnivån är också ett bra tips.
Till sist: Vad är det du längtar efter med ditt hemmaspa? Att få koppla av hemma i vardagen? Just den förmågan kan du nämligen inte köpa, för att göra det måste du helt enkelt bestämma dig. Du måste själv ge dig den tiden!
Bastu, ångdusch eller massagebadkar? Vad skulle du njuta mest av? Du kan lätt förvandla ditt badrum till en privat spa-anläggning!
BASTU x 3
Saunax har granpanel på tre sidor, bakre vägg i plywood. Lavar i asp, fullhöjdsdörr i glas. Utrustad med klassiskt aggregat, Sawo 3,6 kW. Enkelt att montera, men elektriker krävs för montering av aggregat och belysning. Längd 150 cm, djup 150 cm, höjd 197 cm. Cirka 18 000 kronor, Bastubutiken.
Luxway Cornette, Infraröd bastu i cederträ för 3-4 personer. Har energisnål fibervärmare, belysning, timer, läslampa, stereo, CD-spelare och högtalare. Reglerbar temperatur 18-60 grader. Längd 165 cm, djup 135 cm, höjd 190 cm. Kopplas till vanligt uttag. Cirka 20 000 kronor. Luxway.
ÅNGA x 3
S-box Steam är en rymlig ångdusch i genomskinligt eller vitt glas med sits i massiv teak och duschkar i gjutmarmor. LED-belysning, hand- och takdusch, ljusterapi och olika massageprogram ingår. Från cirka 45 000 – 55 000 kronor beroende på storlek och utrustning. Svedbergs.
i
MASSAGEBAD X 3