Bygg en pool på 30 dagar!

Planerar du att bygga en pool? Med god planering och noggrant underarbete kan drömmen om ett svalkande dopp i trädgården bli verklighet redan i sommar. Här får du tips om hur du bygger en pool.


Poolfakta och byggtips:

Märke: Palmyra rund från Poolmans i Stockholm.
Diameter: 4,60 meter.
Höjd: 1,35 meter.
Utförande: Poolstomme i galvaniserad plåt och liner (duk) i blått. Sandfilter och pump plus olika tillbehör som dammsugare, slangar, kopplingar och säkerhetstäcke ingår i priset.
Pris: 2009 års paketerbjudande cirka 30 000 kronor komplett. Värmepump av märke Pahléns, cirka 29 000 kronor.

  • Plats: Var noga med att välja plats innan du sätter igång! En bra plats är där tomten är så solig, plan och horisontell som möjligt. Helst i ogenerat söderläge, se till att huset inte skuggar poolen.
  • Träd: Undvik att ställa poolen nära träd som skräpar ner vattnet, eller ta ner träden. Lägre träd och buskar som inte når upp till poolens överkant kan sparas då de bidrar till att täcka poolsidorna.
  • Underlag: Var ytterst noga med att få marken plan och horisontell. Poolen väger fylld över 20 ton. En förskjutning av underlaget kan göra att poolväggen ger med sig så att vattnet forsar ut (kanske in till grannen!). Anlita gärna fackman om du känner dig osäker.
  • Uppvärmning: Luft-varmvattenpump rekommenderas. Man kommer upp mot 25-26 grader och förlänger badsäsongen. Den måste stå fritt utomhus. Undvik att placera den nära grannen som kan störas av pumpljudet.

Gör så bygger du en pool!

1. Bestäm platsen för poolen, välj en så plan yta som möjligt – underarbetet kan kosta mycket. Ta bort grästuvor, rotrester och stenar. Märk ut poolens mått på marken. Lägg en grov sandbädd som stampas hårt. Se till att ytterkanten är stabil och inte sjunker. Lägg sedan ett fint lager sand, cirka 4 cm – det måste planas ut ytterst noga och vägas in med vattenpass. 

2. Koppla ihop bottenprofilerna med stödplattor under skarvarna. Se till att cirkeln blir rund. Kontrollera en sista gång att bädd och bottenprofilerna är i våg. Rulla ut poolväggen samtidigt som den sticks ned i bottenprofilernas spår. Man behöver vara två till tre personer för att klara detta. Planera nu med tanke på utloppet och ytvattenrenaren i förhållande till poolväggskarven.

3. Montera stödbenen på bottenprofil- skarvarnas stödplattor – sedan står poolväggen stadigt. Poolväggens ändar skruvas ihop med skruvförbandet och tejpas över med silvertejp på poolväggens insida.

4. När poolväggen står klar i bottenprofilerna bygger man upp en sandkant på insidan så att bottenskenan täcks över för att få en jämn avrundning mellan poolgolv och poolvägg. Ta upp hål för ytvattenrenaren och inloppsmunstycket (se bild 5). Montera poolduken, vik den över poolkanten.

5. När poolduken försiktigt jämnats till runt poolväggen och fästs tillfälligt med klädnypor eller brun list börjar man fylla poolen med ett par dm. Släta ut poolbotten. Fyll på mer vatten och sträck ut sidorna mot väggen. Fyll upp strax under hålet för ytvattenrenaren och inloppet, montera sedan dessa och listerna som låser fast duken.

6. Ytvattenrenaren och poolinloppet i poolväggens sida sett utifrån – var dessa ska stå planerar du redan i steg 2.Sand-filterbehållaren placeras lättåtkomlig på en trall. Upptill på denna sitter flervägsventilen som styr vattenflödet.

7. En fristående pool kan med fördel byggas in i ett däck som gör den mer trivsam och ansluter bättre till omgivningen. Det tryckimpregnerade virket är lagt på en ram i en cirkel runt poolen. De översta listerna ansluter poolen till däcket. Ta upp en lucka ovanför ytvattenrenaren så man kan komma åt filtret, lägga i klorpucken och ansluta dammsugaren.

8. Däckets bärande underkonstruktionen består av tryckvirke som står på gjutna plintar. Upptill ligger horisontella reglar som skruvats ihop. Konstruktionen fungerar även om terrängen är kuperad. Poolväggen kan döljas med träskärmar.

9. För att dölja poolväggen från sidan kan man klä in den med träskärmar och/eller plantera buskar runt om.

Bada och njut i din nya pool!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar