ANNONS FRÅN POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!


1. STARTA PÅ HÖSTEN

Det går att bygga pool året om, men bästa tiden att starta poolbygget är på hösten. Då hinner du tänka igenom alla beslut om poolens utformning ordentligt och har ett badklart paradis när vårsolen tittar fram. Under höst och vinter är det också lättare att få tag i hantverkare som elektriker, poolmontörer och grävmaskinister. 

Att bygga med vintertjäle i jorden är också en fördel då den fungerar som en stabil bas när tunga grävmaskiner används, vilket är mer skonsamt för trädgården.

 

2. BYGGLOV

Vanligtvis krävs det inget bygglov för att bygga pool, så länge den placeras mer än 4,5 meter från tomtgränsen. För att vara på den säkra sidan bör du dock kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du påbörjar byggprojektet. Marklov kan behövas om du planerar att höja eller sänka marknivån avsevärt. Ska du bygga ett pooldäck/altan högt ovan mark kan bygglov också behövas. 

 

Kostnaden för markarbete och övriga hantverkstjänster är ungefär lika stor som för poolen. Att bygga poolen ovan mark är billigast. Foto: Istock

 

3. NEDGRÄVD ELLER OVAN MARK

Standarddjupet på en pool är 150 cm och ska den vara nedgrävd behöver du gräva cirka 180 cm djupt. Har du en sluttande eller bergig tomt som är svår att gräva i är det lättast att bygga poolen ovan mark. Du kan ändå skapa en illusion av att poolen är nedgrävd genom att bygga ihop pooldäcket med altanen. Det går också att delvis gräva ner poolen.
Ska någon sida av poolen vara fristående, utan markkontakt, är det viktigt att tänka på att denna vägg kan behöva extra förstärkning för att klara vattentrycket. 

 

4. BUDGET

Priset för själva poolen varierar stort beroende på val av modell, storlek och utförande.
Mellan 100 000 och 200 000 kronor får du räkna med att den kostar. Sedan får du tänka på att markarbete, dränering, rörmokare och elektriker sammantaget kostar ungefär lika mycket till.
Du behöver också budgetera för att bygga ett pooldäck och att återställa övrig mark på tomten.  

Är du någorlunda händig och kan tänka dig att bygga poolen själv har du möjlighet att minska kostnaden för poolbygget markant. Över hälften av poolköparna gör det och det är betydligt lättare än man tror. Då bygger man enligt instruktionsmanualer som följer med vid köpet. En professionell elektriker behöver dock utföra inkopplingen av poolutrustningen. 

 

Läs också: Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

 

5. POOLKONSTRUKTION

Det finns flertalet olika poolvarianter på marknaden, både de som levereras färdiggjutna och de som byggs direkt på plats. Poolgiganten, som är ett av Sveriges ledande poolföretag, kan varmt rekommendera thermopoolen. Det är en konstruktion med en gjuten betongplatta i botten och väggar av thermoblock av frigolit. Insidan kläs med en poolduk eller glasmosaik. Thermopoolen är marknadens mest välisolerade pool, vilket sänker kostnaden för uppvärmningen av vattnet. Den är också väldigt stabil, då den har en kärna av betong, och klarar både av vara helt nedgrävd eller att stå fristående ovan mark.

Poolen bör placeras så soligt som möjligt på tomten, och med plats för ett pooldäck med solstolar. Foto: Poolgiganten

 

6. POOLDÄCK

Tänk på att lämna plats för ett rejält pooldäck runt poolen. Här vill man gärna ha utrymme för att ligga och sola, ett parasoll eller pergola, och umgängesytor med möbler och grill. Omkring tre till fyra meter brukar vara lagom på två sidor av poolen, och minst en meter på de övriga sidorna. Impregnerat trä är ett bra och slitstarkt budgetalternativ för pooldäcket. Stenplattor kostar lite mer men fördelen är att de inte är lika lätta att halka på, om man väljer rätt sort. Tänk också på att färgen på pooldäcket påverkar hur varmt det blir, och svart blir väldigt varmt att gå på under heta dagar. 

 

7. SÄKERHET

Som poolägare är du ansvarig för att göra poolområdet säkert, även om du inte har egna barn. Du kan antingen välja att installera ett gediget poolskydd som klarar ett barns vikt. En annan lösning är att bygga ett staket eller räcke på minst 0,9 meters höjd som avgränsar poolen mot altanen. Har du en annan idé om någon motsvarande säkerhetsanpassning är det bäst att få den godkänd av byggnadsnämnden innan byggandet. 

Poolgiganten – Sveriges snabbast växande poolföretag!

Poolgiganten erbjuder pooler av högsta kvalitet och snabba leveranser. De skräddarsyr poolpaketet utefter dina önskemål och ger dig rådgivningen du behöver innan du beställer din pool. De är ett av Sveriges ledande poolföretag med över trettio års erfarenhet av att sälja och bygga pool. 

Telefon: 010-275 87 00

www.poolgiganten.se

Läs också: Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!” 

Mest lästa artiklar