Experternas tips för poolbygget

Vad kostar det att bygga pool och hur planerar man poolbygget på bästa sätt? Här är poolproffsen bästa tips.


Drömmer du om att förverkliga din pooldröm? Kanske står du i startgroparna att bygga en pool, eller så vill du veta mer om kostnader och planering. Vi i Villa frågade poolproffsen Christian från Poolkungen och Thomas från Folkpool de vanligaste frågorna.

Jag planerar att bygga pool, vad är det första jag ska göra?

Christian Nordlander, Verksamhetsansvarig Poolkungen: Man ska kontakta en av de stora återförsäljarna på marknaden som har kunnandet. Ofta ser kunden sin drömpool framför sig, när poolleverantören gör ett hembesök så ser man vad som behövs för att drömmen kan besannas. Efter besöket får kunden en offert på vad poolen kommer att kosta och en beskrivning på vilket markarbete som behövs göras. Den beskrivning kan kunden sedan ta vidare till den som ska gräva och förbereda för poolbygget. Då får kunden även en ganska komplett kostnadsbild.  

Thomas Biörck, produktchef Folkpool: Jag tycker att man ska åka ut till en poolbutik och prata med någon i personalen där, då kan man få svar på alla frågor som man har angående storlek, säkerhet, placering och uppvärmning. Viktigt är också att se till att få ut någon hem till dig som kan titta på din tomt och var du har planerat att bygga poolen, det är oerhört värdefullt.

Vad är viktigt att göra innan man drar igång projektet?

Thomas Biörck, Folkpool: En budget som innefattar allt från grävning till montering, rörmokare och elektriker och färdigställandet runtomkring med altan och stenar. Sedan ska man välja pool efter syfte. Är det en liten pool för relax eller en större pool för barnfamiljen?

Vad kostar en pool ungefär?

Christian Nordlander, Poolkungen: Från 50 000 till 200 000 kr i ett grundpaket från oss, exklusive markarbete. Kostnaderna beror främst på storlek och val av stomme. Sedan beror det så klart på vad man väljer för uppvärmning och pooltäckning.

Thomas Biörck, Folkpool: Förutsättningarna styr priset. Behöver man spränga så springer kostnaderna iväg. Men en komplett pool med baspaket (rening, uppvärmning, poolskydd, stege och städpaket) kostar cirka 160 000 kronor hos oss. Sedan ska poolen byggas och då kostar markarbete, poolmontör och elektriker också ungefär samma lika mycket som vad själva poolen kostar. Så man får räkna med cirka 300 000 kanske. För den händige som vill hålla nere installationskostnaden kan välja att bygga poolen i egen regi. En svensk installationsmanual följer alltid med poolen. 

Vilken är den vanligaste poolen som folk köper?

Christian Nordlander, Poolkungen: En rektangulär pool, 4 x 8 meter med en stomme av stål och linerduk.

Thomas Biörck, Folkpool: Vanligaste poolen som byggs i Sverige är 4×8 meter och rektangulär. Ca 90 procent av alla pooler i Sverige är linerpooler, det vill säga att väggar och botten är en duk. Helkaklade pooler i Sverige kan vara svårt eftersom vi har kalla vintrar i vårt land. Har man en tomt som sluttar så finns det pooler som är mer eller mindre anpassade för det också. Tänk på att placera poolen i solen. Finns det mycket träd runtomkring vill man ta ner dem för att slippa få massa skräp i poolen. En pooltäckning eller ett pooltak är effektivt för att hålla skräp borta.

Hur stor marginal måste jag ha runt poolen?

Christian Nordlander, Poolkungen: Du behöver minimum en meter runt poolen och minst tre meter från huset. Standarddjupet på en pool är 150 cm och då behöver du gräva 180 cm ungefär. Under poolen är en gjuten bottenplatta det bästa.

Vilka stora beslut är det viktigast att jag tar innan ett poolbygge?

Christian Nordlander, Poolkungen: Bestäm storleken på poolen – bygg inte en för liten pool. Och lägg resurser på en bra värmekälla så du får en varm och skön pool, en poolvärmepump är det vanligaste och enklaste sättet att värma poolen.

Vilket misstag tycker du många gör som bygger pool och sedan ångrar sig att de gjorde eller inte gjorde?

Thomas Biörck, Folkpool: Det man ångrar är att man gör val som inte går att ändra i efterhand, i vår värld handlar det då oftast om en pooltrappa. Väljer du en stege är det svårt att komplettera med en trappa i efterhand.

Christian Nordlander, Poolkungen: Folk bygger för små pooler – det ska inte kännas trångt i en pool. Satsa mer bredden än längden och tänk på att du ofta kan vara flexibel med måtten när du bygger. Altan och pool ska harmoniera, du vistas 90 procent av tiden på altanen och då ska du ha gott om plats där också. Sedan tycker jag att man bör undvika saltklorinator för att hålla poolen ren. Salt och maskiner funkar inte bra ihop och allt rostfritt runt poolen kan bli fläckigt av salt. Det finns bättre metoder för att hålla poolen ren.

Vilka då exempelvis?

Christian Nordlander, Poolkungen: Rening med UV-ljus. Du slipper klorlukt och minskar klorbehovet med upp till 80 procent. Sedan är automatisk poolroboten som städar poolen och sköter sig själv en bra kompis.

Vilka finesser är värda att satsa lite pengar på?

Thomas Biörck, Folkpool: Saker som gör poolägandet lite enklare. Det kan vara en städrobot eller UV-rening exempelvis. Även ett skjutbart pooltak kan vara värt att satsa på. Det blir som en växthuseffekt över poolen, vattnet blir varmare, och du har en bra säkerhet runt poolen med ett pooltak. Du slipper också att skräp trillar ner i poolen.  Ett poolskydd, är annars ett måste, men få personer väljer ett automatiskt sådant utan satsar på ett som man lägger på poolen för hand. Allt vanligare blir också energieffektiva lösningar så som LED-belysning och varvtalsstyrningar till poolpumpar.

Vilken uppvärmning rekommenderar du?

Thomas Biörck, Folkpool: En poolvärmepump är överlägset bäst, det är det mest energieffektiva sättet att värma upp en pool på. Man kan undersöka först om man även kan använda sin egen värmepump för att värma upp poolen, men det vanligaste är att man skaffar en extern värmepump vars enda syfte är att värma upp poolen. Dagens nya poolvärmepumpar med inverterteknologi är mycket effektiva och ger tillbaka fem till sju gånger på tillförd energi. 

Christian Nordlanders 3 bästa pooltips:

1. Ta hellre i på bredden än längden när du väljer storlek. Tänk på att poolen ska vara en pärla på tomten och passa in med huset.

2. Satsa på bra uppvärmning, en bra poolvärmepump som håller poolen varm hela säsongen.

3. Investera i en bra pooltäckning. Lameller funkar bra och värmer även upp vattnet. Tänk på att pooltäckningen ska vara säkerhetsmässigt godkänd.

Thomas Biörcks 3 bästa tips:

1. Gör en budget som innefattar hela projektet, även markarbete och altanen runtomkring. 
2. Välj en leverantör som finns på nära håll, du kommer behöva skaffa tillbehör under åren och göra service på poolen. 
3. Satsa på kvalitet, poolen ska hålla i många år och generera ett mervärde till fastigheten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar