Familjemys i naturskönt spa

Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.


Det är härligt att bada på sommaren även om det är varmt, tycker husets tonåringar när de hoppar i det 39 gradiga vattnet. Men det är framförallt på vintern, när det är mörkt och kallt, som det är riktigt mysigt att bada i det ångande, bubblande vattnet. Utlandsresor och vintriga spa-bad i Åre födde drömmen om ett eget spa för cirka sex år sedan.

Härligt att bada i 39 gradigt vatten, trots att det är varmt i luften, tycker Lisa, Mimmi och pojkvännen Jocke.

Stort trädäck i nivåer

Trädäcket som omger badet är stort och byggt i nivåer på den lutande grässlänten, med gott om plats för solstolar och stora krukor med blommor efter säsong.

Att familjen bott utomlands, och senast i Vietnam märks tydligt. Buddha-huvudet i sten och terrakottalyktorna som vitmålats är resefynd som skapar stämning. Lotuslyktor med sidenskärmar för värmeljus är några av de hantverksprodukter som Tina importerar och som gör sig mycket fint i den svenska sommaren.

Buddha-staty från Vietnam och natursten från hela världen…

Sköna solstolar med färgglada matchande handdukar.

Så här gjorde vi:

  • Olle jämnade till marken och lade markisolerande block för att minska värmeförlusten. Det är inte ett krav, men det sparar en hel del energi. Sedan lades en bädd med sand och över det, en stor trätrall som är bra för att undvika att gräs och jord kommer ner i badet. Det är viktigt att man håller smuts och trädgårdsskräp borta. Ett lock som är värmeisolerande och levereras med badet är ett måste. För att hålla rent i vattnet används syrebildande tabletter i stället för klor. Att de inte luktar simbassäng är en stor fördel, tycker Olle.
  • Viktigt och bra att tänka på: Duscha och tvätta håret före badet, det blir 200 gånger mer smuts i filtren om det varma vattnet löser upp hårvax och hårspray. Undvik att ställa spa-badet under ett träd, då faller blad och skräp ner i vattnet. Placera spa-badet skyddat för insyn.
  • Skötsel: I början är det lite klurigt att blanda reningsvätskorna. Det gäller att hitta en balans beroende hur många och hur ofta man badar. Bayrol använder syre istället för klor, och är en ny produkt. Den är lättare att använda än andra rengöringsprodukter med klor och luktar inte. Två rengöringstabletter före och efter bad, en gång i veckan är bra balans för just Olles och Tinas spa-bad. Filter tvättas i en hink, vattnet byts två gånger om året. Annars sköter badet sig själv.

Stenar och berget blir skärgårdsmiljö tillsammans.

Vitmålad terrakottalykta – ett av många minnen från Vietnam.

Fakta om spa-badet

Märke: Sunrise (Finns på bland andra Europool i Saltsjö Boo, Hot Spring i Bromma, Neptun i Helsingborg).

Rymmer: 1 800 liter, vatten fylls med trädgårdsslang – eller från tankbil om man inte har tillgång till eget vatten.

El behövs för värmeaggregatet, det tar cirka ett dygn för att få rätt vattentemperatur. Favorittemperatur här är 39 grader.

Poolnyheter:

Pool med stomme i galvaniserat stål kräver bara att gropen är 0,5 meter större än poolen. Det blir billigare att gräva, forsla bort och återfylla. Poolstomme galv kostar i den här versionen cirka 90 300 kronor. PoolKungen.

Marknadens första miljöpool är här – med en stomme av återvunnen polyeten (PET flaskor). Soluppvärmd och med saltklorinator istället för klor. Pris från 95 300 kronor. PoolKungen.

Plats för pool finns inte alla gånger. Men spa-baden är lätta att placera och kan användas året om! Aurora med plats för upp till 6 personer och med fyrtiosex munstycken ger skön massage. Pris 64 995. Skånska Byggvaror.

Zabra poolskydd är rejält men ändå lätthanterligt. Taket är isolerat (U-värde 2,2) vilket sparar energi. Poolskydden sys på beställning och finns i flera färger. Pris från 44 000 kronor för en 4 x 8 meter pool. Zabra.

Spa-bad med skön form. Två kaptenssäten plus ett öppet säte med plats för två vuxna eller tre barn ger ett rymligt spa. Nordic Retreat har måttet 178x203x87 cm. Introduktionspris 56 900 kronor. Folkpool.

Rengörarroboten RoboCleaner städar poolens botten automatiskt och har en separat pump och inbyggd filterpåse. Pris från 5 990 kronor. Folkpool.

Köpinformation

Folkpool 08-554 810 00 www.folkpool.se
Poolkungen 031 – 91 98 00 www.poolkungen.se
Skånska Byggvaror 042 – 25 30 00 www.skanskabyggvaror.se
Zabra 0481-314 44 www.zabra.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar