Låt solen värma poolen

När det gäller att värma upp en pool har man verkligen goda förutsättningar att utnyttja solens enorma energiflöde.


Vad är mer naturligt än att värma en utomhuspool med solfångare? Om du kan tänka dig lite variation i badtemperaturen, kan du faktiskt få hela uppvärmningen gratis från solen.

När det gäller att värma upp en pool har man verkligen goda förutsättningar att utnyttja solens enorma energiflöde. För det första sammanfaller säsongen, det vill säga när solen strålar som starkast behöver man värmen som mest. För det andra arbetar man med låga arbetstemperaturer. Det räcker att solfångarna värmer upp bassängvattnet till cirka 25-28 grader. Med de här låga temperaturkraven kan man använda en enkel och kostnadseffektiv solvärmeteknik, vilket ger låga investeringskostnader och en väldigt god lönsamhet. I vissa fall kan det hela betala sig på bara några år!

Därför fungerar solvärmen så bra:

1. Överdimensioneras anläggningen, eller om man väljer att
tillskjuta lite tillskottsvärme kan, badsäsongen förlängas med
flera veckor på våren och någon vecka på hösten.

2. Om man kan acceptera en temperaturvariation kan hela uppvärmningsbehovet täckas med gratisvärme från solen!

3. Sårbarheten minskar och man behöver inte vara orolig för framtida energiprisökningar.

4. Driftkostnaderna sänks påtagligt och husvärdet ökar sannolikt.

Solfångare lika stora som halva poolen

För att klara uppvärmningsbehovet av utomhuspoolen ska solfångarytan normalt motsvara minst hälften av poolens yta. Beroende på vilka temperaturkrav man ställer kan solfångarytan utökas upp till att motsvara hela poolens yta. Till en standardpool med ytmåttet 8 x 4 m krävs således mellan 16 – 32 m² solfångare. Anledningen till att man dimensionerar efter poolytan och inte vattenvolymen är att huvuddelen av värmeförlusterna sker uppåt, från vattenytan och endast en mindre värmeandel går förlorad i sidled eller neråt. Detta gör att all form av bassängtäckning kraftigt reducerar värmebehovet.

Så här fungerar det

Väljer man de specialkonstruerade, lågtempererade poolsolfångare är installationen och funktionen mycket enkel. Solkretsen ansluts efter reningsfiltret men före eventuell tillsatsvärme. På så vis används i stor utsträckning den befintliga utrustningen (cirkulationspump, rörledning mm) i systemet. OBS att den här typen av solfångare (installationer) inte är bidragsberättigade.

Principen är väldigt enkel. Så fort temperaturen i solfångarna är högre än i poolen tvingas vattenflödet genom solfångarna. Solfångarna värmer det klorerade bassängvattnet direkt, utan någon mellanliggande värmeväxlare. Solvärmesystemet kräver i stort sett inget underhåll eller skötselbehov utöver en årlig översyn av funktion och fastsättning. Kontrollera dock med respektive leverantör vilken årlig tillsyn solvärmeanläggningen kräver och om det är någon speciell installationsdetalj man måste tänka på, t ex om systemet ska dräneras när det inte är i drift.

Det går också att värma utomhusbassänger med konventionella solfångare. Normalt ansluts i dessa fall solfångarna till husets ordinarie värmesystem varifrån man sedan hämtar värmen till utomhusbassängen. Detta är en mer avancerad och kostsam installation.

Investeringen betalar sig snabbt

De lågtempererade poolsolfångarna kostar ca 800 kronor/ m² vilket innebär en investeringskostnad mellan ca 10 000 – 25 000 kronor för en färdig installation till en standardpool, enligt ovan. För att hålla en badtemperatur kring 25 grader C i en standardpool under sommarsäsongen krävs ca 10 000 kWh per. Värmer vi med el till en kostnad av 65 öre/kWh utgör detta en säsongskostnad motsvarande 6 500 kronor. Återbetalningstiden skulle i så fall hamna mellan 1,5 – 4 år. Lönsamheten kan betecknas som mycket god!

Att värma utomhuspooler med solvärme är en av de mest lönsamma och intressantaste sätten att utnyttja solens gratis flödande energi. Dimensioneras anläggningen rätt och man följer de monteringsinstruktioner som leverantören anger får man en anläggning som levererar värme till ett mycket konkurrenskraftig pris under många, många år. Dessutom är det ett mycket miljövänligt alternativ.

Vill Du veta mer, kontakta Svenska solenergiföreningen (SEAS) telefon 0243-190 70, hemsida: www.svensksolenergi.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar