Lyckas med poolbygget!

Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här. 


Var på tomten är det bäst att placera en pool?

– Där det är som mest soligt. Solen bidrar inte bara till en härlig känsla utan även till uppvärmningen, vilket också gör det hela mer energieffektivt. 

Behöver jag bygglov för att bygga en pool?

– Oftast inte, men däremot kan du behöva ett marklov. Du ska alltid prata med din kommun och se vad som gäller där du bor innan du börjar bygga.

Vad kostar det att bygga en pool?

– Det beror på vad du vill ha, men det finns allt från enklare ovanmarkspooler för omkring 30 000 kronor upp till – ja, sedan är det egentligen bara fantasin som sätter gränsen.

Behöver jag tömma min pool och byta vatten ibland?

– Poolvattnet tömmer du aldrig ut helt och hållet, men på vintern sänker du vattennivån något. Du vill ha en del vatten kvar så att det inte blir för stort tryck utifrån när vattnet i marken fryser och expanderar. Annars är risken att poolen skadas.

Hur sköter jag om poolen på bästa sätt?

– Det viktigaste är att du håller koll på vattenkvaliteten, både för din egen och poolens skull. Det flesta pooler som säljs i Sverige i dag är så kallade linerpooler, alltså pooler som består av en poolstomme och en form av plastduk. Duken, alltså linern, är ofta mönstrad eller färgad och det är risk att du förstör den om vattnet är dåligt balanserat. 

Poolen måste även städas ibland eftersom det kan ramla ner smuts som lägger sig på botten. Det gör du manuellt eller med en poolrobot.

Vilket är det vanligaste felet vi Svensson gör med våra pooler?

– Att man inte tänker till ordentligt när man bygger poolen. Du kanske inte planerar tillräckligt yta runtomkring till exempel. Du vill ha ett poolområde att bada och sola vid, men har du familj vill ni kanske även ha plats för lek och bus runtomkring. Du kommer dessutom antagligen att vilja ha plats för någon form av matbord och en grill. 

Emma Nygren Tibblin, marknadsansvarig på Folkpool.

Namn: Emma Nygren Tibblin.
Ålder: 29 år.
Bor: I Mariefred.
Gör: Är marknadsansvarig på Folkpool. 
Bästa poolminnet: ”Vi var nyligen på en resa i Portugal och då hade vi ett hotell med en pytteliten pool och undrade varför man sätter in en så liten. Men känslan av att kunna ta ett svalkande dopp när man är varm är densamma oavsett storlek.”

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar