ANNONS FRÅN FOLKPOOL

Lyx med eget spabad hemma

Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!


1. Vad är fördelarna med spabad?

Många upplever att badet blir familjens bästa stund i veckan. I spabadet umgås och pratar man med varandra utan mobiler som stör. För många är det en hälsoinvestering, i spabadet kan man verkligen slappna av efter en lång arbetsdag. Det fina är att spabadet alltid är redo att användas, det kräver ingen förberedelse utan finns där vardag som helg, året runt, säger spaexperten Magnus Holgersson på Folkpool.

Spabad
En plats för avkoppling för både kropp och själ.

 

2. Vilken storlek ska man välja?

Det finns en del att välja på, från kompakta spabad för tre personer till extra stora modeller för nio personer. För de allra flesta så är ett bad för 5-6 personer ett bra val. Även om man oftast badar två så är det skönt med extra plats när exempelvis bästa vännerna kommer på besök. När det gäller utformning så kan du välja mellan öppen design med sittplatser eller ett bad med ett eller två liggsäten och färre sittplatser. Här är det viktigt att du besöker en butik där du kan provsitta olika modeller.

 

3. Vad kostar ett spabad?

Ett bra spabad, som är isolerat för vinterbruk med inbyggd automatisk rening och har ett så kallat termolock, kostar från 40 000 kronor upp till drygt 200 000 kronor. Skillnaden handlar framförallt om utformningen, både design och själva ergonomin samt reningssystemet och hur utvecklad massage badet erbjuder. 


Det ska vara lätt att krypa ner i sitt spa.

 

4. Var är det bäst att placera spabadet?

Ett spabad är lätt att placera. Tänk på att det är en fördel att ha spabadet så nära huset som möjligt. Det ger bäst möjlighet för spontana bad, i synnerhet under höst och vinter. Det ska vara lätt att kliva ut i badrocken, lyfta på locket och krypa ner i det varma vattnet. Skapa gärna en mysig miljö runt badet, en spaljé kan ge skydd mot både vind och insyn.

 

Skönt med insynsskydd för att verkligen kunna slappna av.

  

5. Är det krångligt att installera?

Spabad levereras som en färdig produkt, så när du ställt det på plats behöver du bara ansluta el. Vatten fyller du på med trädgårdsslangen. Befintligt trädäck eller yta med marksten fungerar som regel bra som underlag, annars är det relativt enkelt att göra i ordning en plats med packad makadam (bergkross). 

– Det är roligt att leverera ett spabad, kunden beställer badet, får det levererat, och redan dagen efter så har man en glad och lycklig kund som tagit sitt första premiärbad! Berättar Magnus.

 

6. Hur mycket el förbrukar ett spabad?

De flesta blir förvånade över hur lite el ett spabad verkligen drar. Men det är viktigt att välja ett spabad som är bra isolerat. Energiförbrukningen skiljer sig nämligen åt mellan olika märken. Räkna med ca 3 000 kWh om året, i dagsläget är det drygt 3000 kronor beroende på vilket elavtal du har. För att vara på den säkra sidan så ska du välja ett spabad som är testat av ett oberoende testinstitutet, exempelvis RISE (fd. Statens Tekniska Forskningsinstitut). Fråga alltid din spasäljare efter en oberoende energirapport.

Provsitt spabadet så att du får en höjd som passar just din kropp.

 

7. Hur väljer du rätt modell?

Det är lätt att klicka hem ett bad från nätet men spabad är utformade för olika kroppslängd och därför är det mycket viktigt att du får chans att provsitta. Det kan du göra i butik, se till att du sitter riktigt skönt och att inte axlarna sticker upp. En välsorterad butik erbjuder flera märken så att du kan jämföra vilken modell som passar dig bäst.

 

8. Hur mycket tid behöver jag lägga på skötsel?

Den veckovisa skötseln klarar du av på mindre än 10 minuter. Det handlar om att kolla pH-värde och klor samt dosera efter behov. Tvätta filtret en gång i månaden och 3-4 gånger om året behöver du byta ut vattnet. Det går snabbt att tömma ur badet med en dränkpump och sedan fyller du på med nytt vatten från trädgårdsslangen. 

 

9. Vad är viktigt att tänka på vid köpet?

Välj ett välrenommerat företag med lång erfarenhet som kan erbjuda service och reservdelar i framtiden. Besök en butik som kan visa flera märken och modeller så att du kan prova ut det spabad som passar dig bäst. 

 

Fakta: 

Folkpool har varit verksamma sedan 1968 och är Sveriges största leverantör av spabad och pooler. Med drygt 30 butiker med spautställning över hela landet och utbildad personal ges bra förutsättningar för ett säkert köp. Vi finns kvar med service, tillbehör och goda råd under ditt spaägande.

 

Mest lästa artiklar