Lyxigt bubbel i trädgården

En lugn stund och harmonisk avkoppling är en lyxvara för många. Ett bubblande och varmt spa under bar himmel kan alltid stå redo för en trött och stressad kropp.


Fötternas favorit

Spabadet Arena rymmer upp till sju personer och har 16 massagemunstycken och säten i olika djup. Ett extra kraftigt jetmunstycke i botten ger massage för trötta fötter. Energiförbrukningen är cirka 200-250 kWh per månad om du badar varannan dag vid + 38°C i vattnet. Detta om årsmedeltemperaturen är +7°C. Arena kostar 96 000 kr och kommer från Dimension One Spas som marknadsförs av Folkpool.

Den moderna spa-kulturen hade sitt genombrott på 80-talet då många hälsohem med spa-verksamhet öppnade. I dag har spa-anläggningarna flyttat in i våra hem, antingen inomhus eller i trädgården.

– Vi ser en markant uppåtgående trend i försäljningen av spa, berättar Peter Sjöberg på Aquapool som marknadsför företaget Jacuzzi i Sverige.
– I USA har spa för hemmet varit stort länge och Norge är säkert åtta år före oss, men Sverige och övriga Europa kommer med stormsteg, fortsätter han.

Ett eldrivet spa som ska placeras utomhus är ett fullt isolerat badkar med termolock som klarar väder och vind, året om. Det placeras på önskad plats i trädgården och elkabeln grävs oftast ned till frostfritt djup i marken eller isoleras. Någon anslutning till vatten och avlopp behövs inte. Vattnet fylls på med en trädgårdsslang och när du ska tömma karet, cirka fyra gånger per år, ansluter du en slang till en snabbkoppling på bottenventilen och tappar ur vattnet i närmaste dagvattenbrunn.

En jacuzzi

Avslappning för alla, sommar som vinter. Santorini är Jacuzzis största spa och är anpassat för fem till sex personer. 33 riktbara massagemunstycken ger lyxig massage och 14 luftstrålar i botten gör vattnet bubbligt. Santorini finns i sju olika färger och behållare för doftessenser och undervattensbelysning med dimmer ingår. Jacuzzi.
Pris från cirka 149 900 kr.

Tål strömavbrott

– Vattnet i ett spa bör vara mellan 35 och 37 grader. Badar man varmare finns risk för illamående och stora påfrestningar för kroppen. Temperaturen hålls konstant om du inte valt att till exempel under semestern ställa termostaten på en lägre temperatur för att spara energi, säger Peter Sjöberg.

Eftersom ett spa står utomhus utsätts det för naturens nycker och ibland riktigt sträng kyla.

– Vid ett strömavbrott mitt i kalla vintern tar det flera dagar innan den stora vattenmängden i ett spa fryser. Innan dess har förhoppningsvis strömmen kommit tillbaka och ingen skada är skedd, säger Peter Sjöberg.

Om spabadet ändå fryser, vilket är mycket ovanligt, kan det bli skador på framför allt pumpen enligt Peter Sjöberg. Att byta pump eller reparera pumphus kostar några tusenlappar. Därför kan det vara klokt att kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid en eventuell skada. Detta är särskilt viktigt om du till exempel placerar ditt spa vid fritidshuset där du inte har daglig uppsikt.

– Om anläggningen går sönder ersätts inte själva spa-anläggningen. Däremot ersätter försäkringsbolagen skador på den maskinella utrustningen. Blir det fråga om en stor frysskada kan det bli en dyr affär för villaägaren. Självrisken är tio procent av skadekostnaden, dock lägst den vanliga självrisken för villaförsäkringen. De flesta försäkringsbolag har en självrisk på max 10 000 kronor för frysskador, säger Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Prisvärt bubbel

Nordic Crown II är ett spa med plats för upp till fem personer. Badet har inbyggd ozonrening och 20 separat justerbara massagemunstycken. Flödet kan regleras på varje massagemunstycke, dessutom kan luftinblandningen i strålen ställas steglöst för att få en hårdare och mjukare massagestråle. Pris från 57 000 kr i enkelt utförande upp till 65 000 kr fullt utrustat. Folkpool.

Två typer av massage

Ett spa brukar definieras av att det har två typer av massagesystem.
Det ena systemet fungerar genom att vattnet cirkulerar genom munstycken i karets väggar. Genom så kallad injektorverkan sprutas luft ut genom munstyckena och ger hydromassage. Enkelt uttryckt kan man säga att ju högre lufttryck och ju fler munstycken, desto mer massage får du. Det andra systemet bygger på att en luftpump pumpar ut luftstrålar genom hål i karets botten. Med detta luftblåsar-system går det inte att få någon punktmassage utan det ger endast bubblor och en ökad friktion i vattnet.

Spabad – ett rent nöje

Man kan ju tycka att varmt, stillastående vatten borde bli ohälsosamt men en cirkulationspump ser till att vattnet renas genom kraftiga filter, 24 timmar om dygnet. Dessutom tillförs ozongas som effektivt renar vattnet och efter varje bad bör man också stödklorera med exempelvis klortabletter. Man ska däremot inte hälla oljor och annat i vattnet. Vissa modeller har speciella hållare där man kan lägga doftampuller eller liknande så att doften följer med vattenångan.

Köp klokt

Ett spa för utomhusbruk kostar från cirka 60 000 kronor och uppåt. I de lägre prisklasserna kan det vara mindre isolerat eller ha färre munstycken. Att köpa ett spa är en stor investering och därför är det viktigt att välja ett fabrikat som är pålitligt och som förväntas finnas kvar i många år. Du vill ju kunna få service och reservdelar levererade under lång tid framöver.
Ett spa är nästan en lika stor investeringskostnad som en pool, men med fördelen att det kan användas året runt – och dessutom kan du ju ta med dig ditt spa om du flyttar!

Snabba fakta om spa

Vattnet i ett spa med hydromassage bör vara ungefär 37 grader och byts cirka fyra gånger per år beroende på hur ofta du badar.
Att driva ett spa utomhus i ett år, (med 3-4 vattenbyten och cirka 3-5 bad i veckan) kostar cirka 3 000 – 4 000 kronor enligt Peter Sjöberg.
Ett spa för trädgården behöver bara anslutas till elnätet, inte till vatten och avlopp. Det finns generellt två typer av massagesystem i ett spa, jetmunstycken i karets sidor eller luftpump som pumpar luft genom hål i karets botten.

Köpinformation

Folkpool, 08-554 810 00
Hydropool, 08-556 521 30
Jacuzzi/Aquapool 08-544 435 35
Bad & Spaspecialisten 08-758 84 77
Svenska Poolfabriken 0921-726 80

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar