Pool med fria former

Det tog inte mycket mer än en arbetsdag att få en badklar pool i trädgården med en form helt efter eget huvud. Här följer vi bygget steg för steg.


Det säljs pooler som aldrig förr i Sverige, 2002 var ett rekordår för branschen. Mest säljs rektangulära pooler, helt enkelt av det skälet att det oftast är den enklaste formen att skapa och att de flesta mekaniska poolöverdrag är anpassade till dessa pooler. Formpool heter en ny typ av pool som byggs av så kallade Joraplankor, en svenskpatenterad produkt som tillverkas av det återvunna plastmaterialet HD polyeten. Det är ett fukttåligt och åldersbeständigt material som används bland annat för tillverkning av vattenledningar som ska ligga i mark. Produkten används även ofta som stöd i terrasseringsarbeten och som byggelement i maskiner. Joraplankorna är ledade och varje led kan ställas från 0 till18 graders vinkel vilket innebär att formen på poolen blir väldigt flexibel. Varje planka ger en väggtjocklek på 60 mm vilket ger en mycket bra isolering.

– Problem som kan uppstå vid grävningen, som till exempel ett oväntat bergsparti kan ganska enkelt kringgås genom att man sågar av plankorna och gör en liten lagun i poolen eller gör en böj och kringgår stenpartiet. Man anpassar helt enkelt poolen efter tomtens förutsättningar, säger Rolf Söderholm på företaget Formpool.

– Priset är något högre men med hänsyn till livslängd, flexibilitet och den korta monteringstiden, blir slutkostnaden mycket konkurrenskraftig, fortsätter han.

Vad kostar det?

Priset på en Formpool beror på storlek och form. En pool med en omkrets av 20,8 meter (motsvarar 4,5 x 8 m) kostar cirka 100 000 kr för en komplett pool med reningsverk, värme, poolöverdrag och armaturer.

Så här gick poolbygget till:

Kl.06.00
1. Bottenmattan (ser ut ungefär som en nålfiltsmatta) placeras på önskad plats på tomten och en grävlinje markeras cirka 40 cm utanför mattan.

2. Poolen grävs ut, i det här fallet efter en förutbestämd mall. Om det behövs läggs en dräneringsslang. Bottenytan fylls med dränerande singel och jämnas till så att ytan blir vågrät.

3. Bottenmallen läggs ut och monteringen förbereds. Inlopp, utlopp och belysning levereras färdigmonterat.

Kl. 9.30
4. Joraplankorna sätts på plats genom att planka för planka skjuts ner i varandra.

5. Stommen börjar bli färdig. Nu fixeras formen genom att cirka 20 cm tjockt lager av sand eller stenmjöl fylls på både insidan och utsidan av poolväggen.

6. Ovankanten justeras med laser och plankorna sågas eller ”knackas” i våg. Vanliga verktyg för trä används.

Kl.17.30
7. Väggen lodas efter hand och fixeras i sin form. Sedan packas botten med en vibreringsmaskin, så kallad padda.

8. Bottenmattan läggs åter ut och rengörs efter behov. Poolduken monteras, viks över kanten och fixeras. Nu kan vattnet fyllas på. Samtidigt sker utvändig återfyllnad och eventuell inbyggnad i altan eller liknande. Pump och reningsverk ansluts.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar