ANNONS FRÅN POOLGIGANTEN

Så sätter du stilen på poolområdet – 10 tips!

Hur skapar man en miljö runt poolen som är både vacker och praktisk? Här är våra bästa tips!

Poolen är en glittrande juvel i trädgården, men det krävs lite smarta knep för att framhäva den på rätt sätt, och få miljön runt om att bli ombonad och mysig. Dessutom ska poolområdet gärna vara så lättskött som möjligt, så att man kan ägna sig åt det allra bästa – att njuta av sol och bad! Här är våra bästa råd för att skapa ett inbjudande poolområde!

Planera poolområdet – 10 smarta tips!

1. Hitta din stil

Vilken stil och färg på huset har du? Se till att materialvalen runt poolen matchar med det, och välj färgen på poolduk med omsorg. Ett knallblått/turkost vatten kan ofta sticka ut lite väl mycket i en svensk trädgård, medan ett mörkare vatten, eller ljusblått känns mer naturligt.

Kolla gärna på nätet efter inspiration och smarta lösningar från när och fjärran! Till ett minimalistiskt hus kan det till exempel passa med ett japanskt tema, med stora naturliga stenar och formklippta buskar. Är det istället en varm medelhavskänsla med ljusturkost vatten du drömmer om, kan du exempelvis satsa på terrakottakrukor och en ljust putsad mur runt poolområdet, för att få det att passa in.

2. Snåla inte med utrymmet

Är ni många i familjen och vänner som kommer att hänga vid poolen samtidigt? Då är det bra med ett generöst pooldäck där du både får plats med en större möbelgrupp med grill, och en yta för att ställa flera solsängar. Går det att skapa nivåskillnader i pooldäcket är det smart att utnyttja det till att bygga in sittbänkar, eller skapa en trappa med breda steg där många kan sitta utan att ni behöver bära fram extra stolar.

pool
Glasräcken kan vara praktiskt runt poolen om man behöver vindskydd men vill behålla utsikten.
Foto: Unsplash

3. Skapa rumskänsla

För att få till den ombonade känslan runt poolen krävs ofta någon form av väggar. Det behövs något som ger höjd, och skapar vertikala linjer som ger kontrast till poolens stora platta yta. Med väggar i form av staket, plank, murar, häckar eller spaljéer får du bra insynsskydd mot grannen, och skapar vindskydd, vilket är skönt när man badar. Men tänk på hur solen rör sig och sätt väggarna en bit ifrån poolen, så de inte skuggar. 

Något slags tak kan också behövas för att ge skugga. En pergola är perfekt vid poolområdet, och ett praktiskt alternativ till parasoll, eftersom det står pall för väder och vind. Du kan pryda den med både växter, belysning och gardiner, och den blir ett blickfång även på vintern.  

pool
Med nivåskillnader i trädgården kan man skapa terrasserade planteringar med upphöjda rabatter. Prydnadsgräs passar fint ihop med vatten, precis som vass vid en damm. Foto: Istock

4. Lummigt och mysigt med växter

Att skapa mer trädgårdskänsla med växtlighet runt poolen kan bidra mycket till att höja mysfaktorn. Välj gärna stora krukor eller plantera en rabatt om du vill minska vattningsbehovet. Tänk bara på att ha minst en meter mellan växterna och poolen, så de inte skräpar ner vattnet.

För att poolområdet ska vara lättskött är det bra att välja växter som inte tappar så mycket blommor och blad, och som trivs i soliga lägen. Idegran och buxbom, som är gröna året om, och stora prydnadsgräs är exempelvis bra val runt poolen. Vill du ha en rabatt med perenner är det bäst att sätta dem i större grupper för att det inte ska se plottrigt ut, eller välja växter med stora bladverk, som rodgersia och parasollblad. Det kan också vara fint att matcha färgen på vattnet med blommor i blå och silvriga toner, och vitt som lyser i månskenet.

pool
Pooldäck i grånat trä, här vackert inramat av en blomrabatt och portal med klätterväxter.
Foto: Istock

5. Smarta materialval runt poolen

Runt poolen är det populärt med antingen trädäck eller stenläggning, eller att kombinera en sarg av stenplattor runt poolen med ett trädäck. Det är smart att tänka på både skötselbehov och halkrisken när man väljer material. Använd halkfria stenar och undvik helst mörka stenar eftersom de kan bli väldigt heta att gå på under soliga dagar. 

Väljer du trätrall, och vill slippa årlig inoljning, kan du behandla det med kiselbaserat träskyddsmedel som ger en långvarig effekt och ser ut som naturligt grånat trä. Thermowood och träfiberkomposit är två alternativa trämaterial med litet underhållsbehov och präglade ytor som ger bättre grepp.

6. Pooltrappa för härligt umgänge

Att ha en gaveltrappa utmed poolens ena sida, är ett populärt tillval som du inte kommer att ångra! För många blir det favoritplatsen där hela familjen kan sitta halvt ner i vattnet, även när man inte är redo för ett dopp. Dessutom gör trappan det mycket enklare att gå ner och upp ur poolen.

Stilrent och praktiskt! Ett lamelltäcke med appstyrning klarar hundra kilos tyngd.
Foto: Poolgiganten

7. Poolskydd som inte syns

Att satsa på ett bra poolskydd som täcker poolen är viktigt för säkerheten. Men för att det ska bli snyggt vill man gärna att det ska synas så lite som möjligt. De som är dyrast, men syns allra minst är lamelltäcken som döljs under vattenytan, och enkelt styrs med en knapptryckning i mobilen. Väljer du istället ett pooltäcke som rullas upp på en rulle, kan du bygga in det genom att höja upp pooldäcket eller bygga en låda på poolens ena kortsida.

8. Gång som leder vägen till poolen

Har du gräsmatta i närheten är det praktisk att skapa en trädgårdsgång som leder fram till poolen. Det förhindrar att gräset blir slitet av poolvattnet och gör att poolområdet estetiskt kopplas ihop bättre med resten av trädgården.

Foto: Istock

9. Lys upp vattnet

Att utnyttja vattnet till att spegla ljus är väldigt effektfullt, så missa inte chansen att ha belysning i och runt om poolen. Att sätta rostfria LED-lampor under vattenytan är ett bra val som ger ett exklusivt intryck i poolen. En upplyst pool är väldigt fin att titta på inifrån huset, och inbjuder till mer poolhäng under kvällarna.

Göm undan poolvärmepumpen så den inte syns. Foto: Poolgiganten

10. Glöm inte förvaringen

För att göra poolområdet praktiskt är det bra att tänka på var du ska förvara kuddar, dynor och badleksaker. Många väljer att bygga ett poolhus där de kan ha både prylar och poolteknik, och vill man lyxa till det ännu mer kan det rymma både dusch och bastu, och ett kylskåp för kall dryck.

Poolgiganten hjälper dig att uppnå drömmen!

Poolgiganten erbjuder pooler av högsta kvalitet och snabba leveranser. De skräddarsyr poolpaketet utefter dina önskemål och ger dig rådgivningen du behöver innan du beställer din pool. Dessutom tillhandahåller de utförliga instruktionsvideos och byggmanualer som guidar dig genom hela byggprocessen. De är ett av Sveriges ledande poolföretag med över trettio års erfarenhet av att sälja och bygga pool. Har du frågor om pool? 

Ring: 010-275 87 00 Läs mer på www.poolgiganten.se

Läs också: Bygg poolen själv – 6 bästa tipsen för en prisvärd pooldröm!

Mest lästa artiklar