Sjuttiotalspoolen fick nytt soldäck

I Sannas barndomshem har poolen alltid varit flitigt använd. Men sedan familjen lät bygga ett soldäck i två plan och ett plank med snygg belysning har badkänslan förhöjts betydligt!

I en sjuttiotalsvilla i en av Stockholms norra förorter växte Sanna upp med sin familj och redan som barn badade hon i poolen som fanns på husets tomt. Visst flyttade Sanna ut från föräldrahemmet, men när hon träffade Lars, sin man, fick de möjligheten att köpa föräldrahemmet. Den chansen tog de gärna och nu bor Sanna där med sin egen familj.

För fyra år sedan hade Sanna och Lars söner blivit så pass stora att Sanna och Lars kände att nu var det möjligt att ta ett helhetsgrepp och renovera huset. Först i tur stod souterränghusets bottenvåning, och när det väl var klart blev det övre våningsplanet med vardagsrum, kök, badrum och sovrum ombyggt och totalrenoverat.

Eftersom vardagsrum och kök, numera ombyggt till öppen planlösning, leder direkt ut mot baksidans tomt och pool tyckte Sanna och Lars att det var lika bra att passa på att få uteplatsen i samklang med det inre ombyggda huset. Särskilt som glasdörrarna går nästan hela vägen ner till golvet vilket tar bort gränsen mellan ute och inne. Arkitekterna, N 59 och Joakim Persson Designer, som anlitats för ombyggnaden inomhus fick därför uppdraget att få tomt, uterum och pool att fungera som en helhet med husets insida.

Muren mot grannarna behölls, men höjdes upp med ett svartlaserat plank, samma svarta färg återkommer i husfasadens trädetaljer. Sedan byggdes den nya uteplatsen upp i två plan ovanför poolen. Detta även för att följa tomtens sluttning. Det nedre planet är tänkt som soldäck och det övre mer för samvaro med familj och vänner. Där finns en platsbyggd bänk/soffa med förvaringsutrymme i vinkel och bakom den fortsätter murens plank. Liksom planket är sidorna på de båda etagen och på bänken målat i mattlasyrfärg med samma svarta ton. Det håller ihop hela uteplatsen och ger den ett modernt uttryck, sjuttiotalet till trots.

Poolen var i så bra skick att den behövde inte åtgärdas vid ombyggnaden av uteplatsen. Den har använts flitigt under alla år men sedan uteplatsen blev klar konstaterar familjen att själva poolplatsen är mycket mer använd nu än tidigare.

Här bor: Sanna och Lars

Var: Enebyberg utanför Stockholm

Projekt: Att förnya gamla poolplatsen med ny uteplats och nytt däck

Tips för en bra poolplats:

Att den ligger nära huset och är enkel att sköta. Och att den har en mysighetsfaktor!

Mest nöjda med:

Helheten. Den nya uteplatsen gjorde att pool, uteplats och hus blev till en enhet.

Minst nöjda med:

Förvaringsutrymmet under bänkarna räcker inte till för alla dynor och kuddar.


Poolen och uteplatsen har söderläge och har sol långt in på kvällen. Parasoll inköpt på Plantagen.


Vid planket finns en praktisk diskbänk och ett skåp som döljer grillen. Stolarna med utfällbart benstöd är från Fiam, bordet är från Kartell.


Familjen har även matplats under tak med en öppen spis som ger värme kyliga sommarkvällar. Husets träpanel går igen i det svarta planket.


Vägglamporna från Flux tänds automatiskt när mörkret faller på. Kuddar och dynor är klädda i utomhustyget -Anyplace från Chivasso.


Vill man ta sig ner i poolen lite mer värdigt finns en inbyggd trappa, annars är det stege som gäller.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar