Skönare sommar med egen pool

Gör om din trädgård till en vattenblänkande oas med utrymme för lek och plask. Här följer goda råd för dig som går i pooltankar.


Pool är inte längre en lyx som bara är få förunnad. I dag finns pooler för i stort sett alla som gillar att bada under bar himmel.

Egen pool är kul både för vuxna och barn. Bilden visar en markpool från Folkpool.

Att äga en egen pool är i dag något som de flesta badsugna villaägare kan unna sig. Har du en swimmingpool slipper du stressen till stranden, det finns motionsförutsättningar på hemmaplan och den kan förvandla den mest trista trädgård till en vattenblänkande oas. Även en mindre pool kan användas för motionering – med ett motströmsaggregat, ofta kallad jet-stream, simmar du helt enkelt på stället! Pooler finns i många olika varianter och prisklasser beroende på storlek, utförande och tillbehör.

En lyxig och inbjudande miljö. Den här markpoolen heter Classic och är 4×8 m och utrustad med trappa. Pris komplett poolpaket från cirka 70 000 kr. (Folkpool)

Markpool eller ovanjordspool?

Man brukar dela in pooler i två olika kategorier, markpool eller ovanjordspool. En markpool gräver du ner i marken, alternativt gjuter och klär med kakel men då blir det genast dyrare. Markpoolen töms inte på vintern och behöver vara stark och tålig för att klara vårt svenska klimat.

Ovanjordspoolen placeras vanligen på fast, plan och utjämnad mark även om även den ofta kan grävas ner i marken. Många väljer att bygga in poolen i en veranda eller altan.

Med poolen ovan jord slipper du dyra markarbeten som sprängning, grävning och schaktning. Ovanjordspoolen behöver inte heller tömmas på vatten inför vintern, det räcker med att istället sänka vattennivån något.

En ovanjordspool kostar från cirka 15 000 kronor och uppåt. Vissa av dessa mindre ovanjordspooler kallar en del tillverkare för småpool och de finns i prislägen från cirka 5 000 kronor.

En ovanjordspool kan stå fristående på marken, grävas ned eller som här, byggas in i en altan. Denna med måtten 7,3 x 3,6 m är 1,22 m djup. Som komplett poolpaket med sandfilter, stege, pump och poolvårdsutrustning kostar den 29 900 kr. (J&J Fritid)

Tillbehör styr priset

Priserna i poolkatalogerna anger oftast bara materialkostnaden vilket innebär att kostnaden för exempelvis montage och markarbeten tillkommer. En fingervisning för en färdigbyggd markpoolanläggning, 4 x 8 m, med enkel markbeläggning, är cirka 120 000-150 000 kr, om själva poolen kostar 75 000 kr. Men det är ofta tillbehören som avgör vad slutnotan hamnar på. Kanske vill du ha en ha en speciell trappa, ett motströmsaggregat, eller en helautomatisk skyddstäckning. Estetiska tillval, som till exempel en mosaikliner, drar självklart också upp priset. Kanske vill du till och med lyxa till det med fiberoptisk belysning – något som är vanligt utomlands men mindre förekommande i Sverige.

Formbar nyhet. Det här är en ny typ av pool som byggs av plastmaterialet polyten. Materialet är ledat och kan formas så att du i princip kan få vilken poolform du vill som passar just för din tomt. Varje led kan ställas från 0-18 graders vinkel. Kostnaden beror på poolens storlek men från cirka 65 000 kr för en pool med omkretsen 25 m. (Formpool)

Spränga och schakta

Att spränga i berg kan bli en dyr historia. Vad markarbetet kostar beror helt på vilken typ av tomt du har, hur långt det är för grävaren att ta sig till dig, hur enkelt det är att ta sig in på tomten med grävmaskinen m.m.

Grävning och återfyllnad, dvs. dränerings- och fyllmaterial, kostar cirka 15 000 kr. Räkna med lika mycket för materialkostnaden.

Vatten över huvudet

Den vanligaste poolstorleken i Sverige är 4 x 8 m. Att dyka från kant möter inga större problem i de flesta pooler men vill du kunna dyka från trampolin behöver du ha en djupdel på minst 230 cm i mitten av poolen. För vanligt bad och för vattenlekar är ett vattendjup på 110-140 cm idealiskt. Då kan du både simma och stå med huvudet ovanför vattenytan.

Motion. En liten pool kan bli en riktig motionsanläggning med en jet-stream som dessutom kan användas för massage. Denna kosatr cirka 12 500:-. (Folkpool)

Gör-den-sjäv

För den som vill lägga ner lite mer arbete själv finns andra alternativ än att köpa ett komplett poolpaket. Om du vill skaffar du själv virket till poolen och köper resterande produkter från poolfabrikanten. En markpool kostar från cirka 49 900 kr för 4 x 6 m, exkl. virke och markarbete.

Köpställen

Folkpool 08-554 810 00
Formpool 0142-232 00
Lagunpool 08-28 94 55
Poolhuset 011-10 45 58
Trans-Mekano 08-89 41 20
J&J Fritid 0585-316 61
Pool & Hälsa 0300-198 30

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar