Vilken pooluppvärmning ska du välja?

Drömmer du också om en turkosskimrande pool att svalka dig i när sommaren kommer? Eller svalka och svalka, den får ju inte vara för svalkande. Vi reder ut skillnaderna mellan de fyra vanligaste metoderna för pooluppvärmning.

Värmeväxlare

En värmeväxlare gör att du kan använda värme från värmesystemet du har i huset för att värma upp poolen. Det finns både för elvärme och för vattenvärme från exempelvis oljepanna, värmepump eller fjärrvärme. Det krävs en viss del energi för att ”transportera” värmen till växlaren.

Kostnadsexempel: Cirka 5 000-20 000 kronor beroende bland annat på vilken styrutrustning du väljer.

Miljötänk: Lika miljövänligt som den uppvärmningsmetod du valt i huset.

Vad väljer andra? En värmeväxlare är främst en bra lösning om du har en kraftig värmekälla i ditt boende, exempelvis en pelletseldare. Värt att tänka på är att installationen kan bli kostsam om det är långt mellan värmekällan och poolen. Bara några få procent väljer värmeväxlare som uppvärmningsalternativ.

Poolvärmepump

Luftvärmepumpen är en vatten/luftpump som genom att komprimera ett köldmedia, kallat R410, alstrar en hög värme som leds in i en kondensor som där avger temperatur till det cirkulerande poolvattnet. Önskad temperatur regleras därefter enkelt via en digital display på värmepumpen. Pumpen placeras utomhus, gärna i ett soligt läge, och ansluts direkt till elnätet och poolen.

Kostnadsexempel: Cirka 20 000-28 000 kronor. En dyrare värmepump har ofta en högre värmefaktor, vilket ger en lägre driftskostnad.

Miljötänk: Värmepumpstekniken anses relativt miljövänlig eftersom den använder mycket lite el.

Vad väljer andra? Nästan alla (uppskattningsvis 9 av 10) som köper pool idag väljer denna uppvärmningstyp.

Solenergi

Solpaneler placeras exempelvis på husets tak, helst i söderläge, och energin som genereras av solen värmer upp vattnet. Solenergin kan, en bra säsong, ge 5-6 grader ökad temperatur i poolen.

Kostnadsexempel: Cirka 20 000-30 000 kronor. Hur stor poolen är avgör hur många paneler du behöver.

Miljötänk: Solfångare är ett mycket miljövänligt sätt att värma upp poolen då all energi samlas upp naturligt från solen.

Vad väljer andra? Efterfrågan på solfångaranläggningar för pool har minskat de senaste åren eftersom den nästan alltid måste kompletteras med ytterligare en värmekälla. Bara några få procent väljer solenergi som uppvärmningsalternativ.

Elvärmare

Elvärme är den historiskt sett vanligaste metoden för pooluppvärmning. Vattnet strömmar via cirkulationen genom elvärmaren och kan ge full effekt dygnet runt. Med en elvärmare kan du vara säker på att få vattnet så varmt du vill, om du då är beredd på att betala lite mer.

Kostnadsexempel: Cirka 5 000-13 000 kronor.

Miljötänk: Elvärmen läggs på din vanliga elförbrukning. Ett sätt att göra den mer miljövänlig är att välja en elleverantör som enbart använder sig av ren el.

Vad väljer andra? Fram till mitten av 90-talet var detta den absolut vanligaste värmekällan men idag har efterfrågan minskat kraftigt på grund av de höga driftskostnaderna. Bara några få procent väljer elvärmare som uppvärmningsalternativ.

Håll kvar värmen!

Det finns flera typer av överdrag som ser till att värmen stannar i poolen. Automatiska lamellöverdrag isolerar riktigt bra och pooltak skapar en växthusvarm känsla även när det är kallt ute. Det finns även värmeisolerande överdragsdukar, som man hanterar manuellt.

Förtydligande:

Driftskostnaden för att värma upp en pool varierar mycket med var i landet den ligger, hur vädret är, hur varmt du vill ha i din pool och hur den är övertäckt när den inte används. Vi har därför valt att plocka bort de tidigare publicerade prisexemplen på driftskostnader, då det helt enkelt inte går att generalisera.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar