ANNONS FRÅN HORNBACH

Ansa trädgården med rätt maskiner

Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.


Att köpa nya maskiner till trädgården kan vara en riktig djungel. Robotgräsklippare blir allt mer populära, även om många föredrar att göra arbetet själv på grund av den meditativa aspekten med att klippa en stor gräsmatta. Vi bad Marika Bernhardsson på trädgårdsavdelningen vid Hornbach i Göteborg att ge oss sina allra bästa tips kring trädgårdsmaskiner och skötsel av gräsmattan.

Köp maskin efter dina förutsättningar

Beroende på hur din trädgård ser ut så kan du behöva en viss typ av gräsklippare.

– Ska du skaffa en som går på el, bensin, batteri, eller cylinderklippare, beror helt på hur kuperad din trädgård är, samt huruvida du behöver lyfta själva klipparen mellan olika avsatser. Ska du skaffa en trimmer, driven av el, bensin eller batteri, beror lite på om du har fina kanter och vill trimma runt buskar, eller om du har en trädgård som tjänar på att växa lite fritt. Vill man däremot ha ett renare intryck av sin trädgård ser det i de flesta fall mer städat ut med trimmade kanter och buskar, säger Marika.

Fördelarna med eldrivna maskiner

– En eldriven gräsklippare är miljövänligare, den krånglar sällan vid uppstart, väger mindre och tar ofta mindre plats. Det finns flera eldrivna gräsklippare och trimmers dit du kan använda samma batteri, vilket sparar på kostnader och tid, menar Marika. 

Överlag rekommenderas att man använder el- eller batteridrivna grästrimmers när det rör sig om enklare och lite mindre ingrepp på ett mindre område. El- och batteridrivna grästrimmers är inte lika kraftfulla som dem som går på bensin, men de el- och batteridrivna är tysta, avgasfria och kräver inte lika mycket underhåll och hantering. De är också i de flesta fall mer behändiga och smidiga att arbeta med än bensindrivna. 

Den stora fördelen med bensindrivna grästrimmers, motortrimmers och röjsågar är att de är sladdfria och kan därför täcka ett större område. Samtidigt har de betydligt större kraft än el- och batteridrivna trimmers.

Skyddsutrustning vid hantering av trimmers

-Skyddsglasögon

-Rejäla skor, gärna med stålhätta

-Klingskydd

-Hörselskydd

-Skyddsdräkt/arbetskläder

-Handskar 

Omfamna fördelarna med robotgräsklippare 

Förutom att en robotgräsklippare klipper själva gräset, är väldigt miljövänlig på grund av att den varken använder bensin eller olja, och inte släpper ut avgaser, och frigör tid åt dig att göra annat, så håller den sniglar och mossa borta. Sork och mullvad tycker illa om roboten, så även dessa krabater håller sig borta om de ser den automatiska lilla klipparen komma åkande. Se bara till att din robotgräsklippare är avstängd på natten, annars kan den råka skada igelkottar! 

– Den stora fördelen är att när du väl installerat en robotgräsklippare så sparar du mycket tid som du kan lägga på annat trädgårdsarbete, menar Marika.

Glöm inte bort att gödsla 

En gräsmatta mår visserligen bra av att klippas regelbundet, men många tänker inte på att gödslingen är en viktig del av omhändertaganden av den gröna mattan. För att få den eftersträvansvärd greenmattan behöver du förutom en robotgräsklippare också lägga stor omsorg vid gödslingen av gräsmattan.

– Gödsla minst 2-3 gånger per år för att hålla den grön och fin, uppmanar Marika.

…eller vattna

– Beroende på väder och vind så kan även vattning behövas, speciellt vid nysått gräs då fröna är känsliga för torka, säger Marika.

Trädgårdsmaskinerna ingen bör vara utan

Gräsklippare

Trimmer

• Eventuellt en elektrisk häcksax 

– Dessa maskiner bör alla villaägare ha, för att kunna ta hand om sin trädgård med små enkla medel, säger Marika.

Hyr trädgårdsmaskiner du använder sällan

Att hyra trädgårdsmaskiner är någonting som många inte ser som ett alternativ, medan det är ett alldeles utmärkt alternativ. Istället köper man en maskin som används någon gång, och sen står den där och samlar damm. Många företag erbjuder uthyrning av maskiner, och sådant som kompostkvarn, vedklyv och vertikalskärare är alla utrustning som du tjänar på att hyra när det väl behövs.

Mest lästa artiklar