Rumsgran – granen som håller året runt

Rumsgranen kan både användas som en liten julgran under vintern, och som en spännande krukväxt resten av året. Så här får du den att trivas!


Rumsgran, Araucaria heterophylla, är ett trevligt litet träd som brukar dyka upp i butikerna inför jul. Planterad i en kruka är den ett lättskött alternativ till en julgran som är enkel att få plats med oavsett hur stort man bor.

Har mjuka barr

Rumsgranen är en av de få barrväxterna som klarar av att stå i rumstemperatur, och den har mjuka ljusgröna barr som sitter kvar på grenarna året runt. Så även om du har skaffat den till jul kan du ha stor glädje av att ha den kvar även efter tjugondag Knut. 

Rumsgranen, med sina skira, eleganta grenar, är en lite annorlunda krukväxt som ger fin kontrast mot övriga bladväxter, och som skapar lite skogskänsla hemma. Den växer inte så snabbt, men med tiden kan den bli upp till två meter hög inomhus.

Rumsgran

Rumsgran kallas Norfolk Island pine på engelska eftersom den kommer från Norfolkön. Ibland kallas den även norfolkgran på svenska.
Foto: Istock

Ökar luftfuktigheten

Rumsgranen är faktiskt en av jordens äldsta levande växtarter, och kommer ifrån Norfolkön i Stilla havet, öster om Australien. I det vilda är det dock inget litet träd, utan kan bli över 50 meter högt. Grenarna sitter 4-5 stycken i symmetriska våningsplan, och trädet växer en våning i taget. 

Rumsgranen är inte bara vacker att titta på, den hjälper också till att öka luftfuktigheten i rummet eftersom den avdunstar vatten, och, enligt gammal sägen ger den också lycka i äktenskapet! 


Rumsgran

Rumsgranen trivs i lätt fuktig jord och gillar en dusch då och då.
Foto: Istock

Skötseltips!

  • Placering: Rumsgranen vill stå ljust men inte i stark sol. Den trivs i rumstemperatur under sommarhalvåret, men kan även stå utomhus i skuggigt läge under sommaren.
    Under vintern vill den helst stå svalare, så undvik att placera den vid ett element. Står den för varmt kan den börja tappa barr. Ett frostfritt uterum, med temperatur runt 5–10 plusgrader är en optimal placering under vintern, men den överlever även inomhus. Använd gärna växtbelysning under vintern så kommer granen att trivas bättre.

  • Vattning: Håll jorden lätt fuktig under sommaren, för rumsgranen tycker inte om att torka ut. Under vintern kan du vattna mer sparsamt, särskilt vid svalare placering.

  • Näring: Från vår till höst kan du tillsätta en halv dos flytande näring i vattnet, en gång i veckan.

  • Beskärning: Vissna kvistar kan klippas bort, men övrig beskärning bör undvikas, då det inte ger nya grenar och förstör granens symmetriska utseende. 

  • Övrigt: Duscha rumsgranen med vatten regelbundet eftersom den tycker om hög luftfuktighet. Alltför torr luft kan göra att rumsgranen kan angripas av spinnkvalster.
    I takt med att granen växer är det bra att plantera om den i en större kruka med ny jord.

Läs också: Julstjärna – här är de 4 bästa tipsen för att lyckas!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar