Så får du schersminen att glänsa

Schersmin är en lättodlad prydnadsbuske som är känd för sina väldoftande blommor. Många glömmer dock bort att beskära den vilket lätt kan få den att se risig ut. Så här gör du för att behålla den vacker!

schersmin

Schersmin, Philadelphus, är en populär prydnadsbuske på grund av sin starka blomdoft, som efterföljer syrenens väldoft i juni. Det gör den också särskilt tacksam att plantera vid uteplatsen eller entrén, där man kan andas in doften ordentligt. Men för att den också ska vara grön och fin att se på, behöver grenarna gallras ut med jämna mellanrum. Annars blir den kal och tråkig nedtill. Så man ska inte glömma bort beskärningen, och att schersmin trivs bäst på näringsrik, lite fuktig jord – och mår gott av en giva gödsel på våren.

Så ska du beskära schersmin

Bästa tiden på året att underhållsbeskära schersmin är på sommaren efter blomningen, då det är lämpligt att gallra bort uppemot en tredjedel av busken. Börja med att ta bort några av de äldsta, kraftigaste grenarna invid marken med en sekatör eller grensax. Fortsätt sedan med att korta några av de längsta grenarna. För att undvika att busken ska få en fult markerad ”midja”, är det bra att variera höjden på grenarna lite. Märker du att grenarna är vissna, och lätt går av, kortar du ner dem dit de är spänstiga och har levande ved.

Är din schersminbuske helt risig, kan du istället välja att klippa ner den nästan helt, tidigt på våren. Spara då bara ett par av de yngsta grenarna som kan hjälpa till att dra upp näring till den nya tillväxten, och ge den sedan ett tillskott av gödsel så den sätter fart igen.

Vilken sort ska jag välja?

Det finns mängder av schersminer att välja mellan, vilket kan vara lite förvirrande för dig som vill köpa en planta. Det är bra att känna till att de olika arterna har olika form på blommorna och doftar olika starkt. De kan också variera en hel del i höjd, mellan 1–5 meter.

Vanligast i handeln är doftschersmin på grund av sin rikliga doft. Smultronschersmin doftar också intensivt, men sötare, med en doft som påminner om smultron. Kameliaschersmin har större, vackert fyllda blommor, men med mindre doft. Norrlandsschersmin, som är härdig till zon 7, doftar också svagare, liksom brokschersmin, vars blomma har en röd fläck i mitten.

Förväxlas med jasmin

Schersmin förväxlas ofta med jasmin, eftersom namnen är så lika – men de är helt olika växter, även om de liknar varandra till doften! För att lära dig skillnaden kan du läsa mer om jasmin här: Jasmin – den väldoftande krukväxten!

Läs också: 10 blommande buskar som tål allt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar