Så får du trädgården att klara torkan – här är våra 8 bästa tips!

Är din trädgård drabbad av torka? Så här får du växterna att klara sig genom den tuffa perioden.

torka

Med jämna mellanrum slår torkan till och tyvärr påverkar det trädgården. Växter i krukor och upphöjda bäddar är särskilt utsatta, och behöver en hjälpande hand med daglig bevattning för att överleva. Det gäller också nyplanterade växter, som är mer torkkänsliga eftersom rötterna ännu inte hunnit etablera sig på den nya växtplatsen. Om torkan håller i sig är det också bra att hålla koll på trädgårdens äldre blommor, buskar och träd.

Den gula gräsmattan

Gräsmattan är inte lika hårt påverkad som resten av trädgården. Den kan snabbt börja se gul och torr ut, men du ska se att den kommer återhämta sig själv, när regnet väl kommer.

Samla vatten

Under torka brukar det förstås ofta råda bevattningsförbud att ta hänsyn till. Därför är det smart att tänka förebyggande och skaffa stora behållare där du kan samla upp regnvatten.

Här är 8 tips för att klara torkan:

1. Prioritera och vattna i första hand det som är känsligast, det vill säga sticklingar, krukväxter, pallkragar, grönsaksodlingar, rosor och nyplanterade växter.

2. Vattna under tidig morgon eller sent på kvällen. Vattnet avdunstar snabbast om du vattnar mitt på dagen, då solljuset är som starkast.

3. Ställ dina krukväxter i skuggan. Skugga är en av dina bästa vänner i kampen mot torkan. Växter, precis som vi, behöver komma bort från solens direkta strålar.

4. Använd mycket vatten när du vattnar. Snabba vattningar gör att vattnet inte når växternas rötter. 

5. Är jorden riktigt torr kan den ha svårt att suga upp vattnet när du vattnar, och det rinner bort istället. Luckra därför skorpan på jorden i rabatter och odlingsbäddar med en kratta, och gör lite djupare hål med en grep, så kan vattnet rinna ner lättare. Torra krukväxter kan du sänka ner i en hink med vatten tills du känner att de är genomblöta. 

6. Vattenpåsar är ett bra tips för att få unga träd att klara torka, och fukt- eller droppslangar, som är perforerade med små hål, ger effektiv bevattning i rabatter och odlingsbäddar.

7. Vattna närmast växternas rötter, det gör det lättare för växten att ta upp vattnet.

8. Täck jorden runt dina växter med gräsklipp, barkmull, löv eller annat liknande material så behålls fukten i jorden bättre.

Läs också: Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar