Så förvildar du trädgården: Trädgårdsdesignerns bästa tips!

Vill du främja den biologiska mångfalden i din trädgård och ge vilda djur bättre livsmiljö och skydd? Här tipsar den brittiske trädgårdsdesignern Tom Massey om hur du ska göra.

miljövänlig trädgård

Genom att förvilda trädgården och lämna en del av gräsmattan oklippt under längre tid, kan man göra en viktig insats för miljön. Tom Massey, prisbelönt brittisk trädgårdsdesigner, delar här med sig fem bra tips för att ge fart åt den biologiska mångfalden i din trädgård.

Trädgårdsdesignern Tom Massey släppte nyligen boken RHS Resilient Garden, som han
skrivit i samarbete med vetenskapsteamet på Royal Horticultural Society i England.

5 tips för att öka den biologiska mångfalden:

1. Byt ut gräsmattan mot ängsgräs

Att byta ut en del av gräsmattan mot en äng som innehåller en mångfald av blommande arter gör stor nytta för pollinatörerna. Det finns olika sätt att förvandla gräsmattan till äng, och det går snabbare om man använder ängsprodukter. Du kan antingen så ängsfrö eller plantera ängsplantor i gräset, eller ersätta gräsmattan med en duk med ängsfrön eller en färdig ängsmatta. Se till att välja en produkt som innehåller en mångfald av arter för att främja den biologisk mångfalden.

2. Så underhåller du ängen

Det är lagom att klippa ängen 1–2 gånger per år med grästrimmer eller lie. Det kan göras på sommaren, efter att blommorna gått i frö, och sen på hösten igen. Det avklippta gräset bör tas bort efter klippning för att göra jorden mer näringsfattig. Det gynnar ängsblommorna genom att gräset blir mindre livskraftigt.

3. Addera lökar för vår- och höstblomning

Att plantera blommande lökar är ett prisvärt sätt att öka mångfalden i trädgården. Försök att plantera lökar som blommar en efter en, med nya blommor som dyker upp när de gamla vissnar. Börja gärna säsongen med tidigt vårblommande lökar, såsom snödroppar, som dyker upp när landskapet fortfarande ser kargt ut.
Här en lista på några lökarter för olika säsonger som passar de flesta trädgårdar i Sverige:

Vinter–tidig vår: Snödroppar (t ex turkisk), vintergäck, doftiris, cyklamennarciss ‘February Gold’.

Vår–tidig sommar: Purpurlök ‘Purple Sensation’, ätlig stjärnhyacint, honungslök och pingstlilja.

Sommar–vinter: Azurlök, klotlök, höstcyklamen, höstblommande krokus (t ex bysantisk).

4. Var lekfull med högt gräs

För att göra den förvildade ytan ännu mer intressant kan du till exempel lämna små ”öar” av högt gräs runt träd, eller skapa vägar genom högt gräs till öppna ytor. Var kreativ, ändra storlek och form. Du kanske till och med kan prova komplexa former som en labyrint för att göra din trädgård mer lekfull.

5. Skapa olika livsmiljöer i trädgården

Att bjuda in vilda djur till din trädgård har många fördelar. Genom att skapa skyddsområden som till exempel högt gräs, snyggt staplade stockar eller en liten damm, kan du få rovdjur som paddor att lockas till din trädgård. Dessa rovdjur har den extra fördelen att de håller potentiellt ovälkomna besökare som bladlöss och sniglar borta genom att äta dem.

Källa: Tom Massey i samarbete med Husqvarna

Redaktionen tipsar!

Här är tre bra länkar för ängsprodukter:

Vill du ha fler miljosnälla trädgårdstips? Läs också 18 tips för en miljövänlig trädgård och Insektshotell: Ge insekterna ett ställe att bo på i trädgården


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar