Så håller du rådjuren borta

Rådjur må vara graciösa, vackra djur som är fina att se på – men också riktiga plågoandar för din trädgård och växtliv. Det finns en uppsjö av produkter som sägs vara bra för att hålla bort de fyrbenta växtätarna, men långt ifrån alla har bevislig effekt. Vi i Villa bestämde sig för att ta reda på hur det egentligen ligger till.


Petter Kjellander är professor i viltekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU:

 – Jag är ingen trädgårdsexpert, utan har mer koll på skogs- och jordbruksskador, men jag känner till att folk provar allt möjligt från fårull till blodmjöl. Det är sådant som påstås ha effekt, även om jag är akademiskt skeptisk.

Är det vanligt att rådjur tar skada av människors metoder att hålla de borta?

– Nej, inte så vitt jag vet. Men dem som säljer dessa preparat lurar sina kunder på pengar. I medicinska sammanhang skulle det kallas kvacksalveri, och detta är olagligt.

Läs mer: Så skyddar du trädgården mot djur

Rådjuren tar inte skada 

Henrik Bodin är trädgårdsrådgivare vid Riksförbundet Svensk Trädgård, och menar att det är sällan som rådjur tar skada, om inte människor har för avsikt att göra dem illa.

– Jag har inte hört något fall än. Rådjuren skulle kunna ta skada om någon matar dem med foder som blandats med exempelvis råttgift. Eller om någon skjuter mot dem, eller kanske använder taggtråd runt sin tomt.

Nät skyddar nyplanterade växter

Så hur kan jag skydda nyplanterade träd, buskar och blommor?

– Mekaniska skydd är det enda helt säkra och pålitliga sättet, det vill säga stängsel, nät och så vidare. Elstängsel som har fem trådar upp till 110 centimeter i höjd brukar fungera bra för odling. I extrema lägen kan nät, till exempel Gunnebostängsel, behövas. I allra värsta fall minst 180 centimeter höga, säger Petter Kjellander.

Henrik Bodin är av samma uppfattning, och menar också att det enda skyddet för nysatta växter är just nät.

– Rådjur tycker inte om att hoppa över när de inte ser vad som finns på andra sidan. Elstängsel med minst tre trådar, och cirka 50 centimeter mellan trådarna i höjd, borde göra susen.

Läs mer: 8 sätt att minska snigelplågan

Rådjur gillar späda växter

När det kommer till särskilda växter och blommor som rådjur inte tycker om att äta finns det inget rakt svar.

– Rådjur föredrar späda växter, speciellt grönsaksplantor och sommarblommor. Rosknoppar är också omtyckta. På vintern brukar de äta upp allt grönt på murgröna, järnek, smaragdhuja och idegran, säger Henrik.

Knep för att hålla rådjuren borta

Finns det några särskilda knep man kan ta till?

– Rådjur är läraktiga. Har man gjort rörelsevakter med ljud, ljus eller vattenstrålar så blir dem rädda en stund, men när inget farligt händer kommer dem i alla fall. Det finns mängder av tips på internet som påstås fungera. Och de kan fungera på vissa rådjur, men inte på alla. Det är bara att testa sig fram och inte ge upp, menar Henrik Bodin.

Vad ska man mer tänka på för att hålla rådjuren på avstånd, på ett humant sätt?

– Mata dem inte. Rensa bort ollon under ekar, och så vidare. Se helt enkelt till att det finns så lite potentiell rådjursmat som möjligt i trädgården, menar Petter Kjellander.

Läs mer: ”Hur slipper jag rådjur i trädgården?”

Mota ut rådjuren med stängsel

Henrik Bodin säger att rådjuren först måste motas bort från trädgården, annars finns risken att de återvänder.

– Börja med att mota ut rådjuren med nät, plan, elstängsel eller hög häck. Sedan kan ni börja odla det som de eventuellt kan tycka om. För har de väl lärt sig att gå i din trädgård är det svårt att mota bort dem. Men har de inte lärt sig att hitta något gott i trädgården så är chansen större att slippa besök.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar