Så slipper du sjukdomar på dina rosor

Mögel, rost och bladlöss kan göra en vacker rosenrabatt till en sorglig syn. Här är de bästa knepen att ta till för att motverka problemen.


Rosor måste ha tillgång rätt mängd gödsel och vatten. Om de saknar någon av delarna finns det en risk att deras immunförsvar försvagas och att de blir mer mottagliga för insektsangrepp och sjukdomar. Rosorna är särskilt utsatta under mycket regniga, eller särskilt varma och torra somrar, så kom ihåg att vattna extra under torra sommarperioder.

Och håll ett vakande öga på dina rosor och se över knoppar, skott och blad några gånger i veckan. Då kan du så snabbt som möjligt förhindra att ett eventuellt angrepp sprider sig.

 

mjöldagg

Mjöldagg

Mjöldagg är en svampsjukdom som förökar sig med hjälp av sporer, och som för att gro på rosorna behöver fukt. Möglet ser ut som ett mjölkaktigt pulverlager på blad, skott och knoppar, och rosor som står i skyddade lägen, till exempel upp mot husväggar, är särskilt drabbade. Det beror på att vinden inte har möjlighet att torka bort fukten från bladen.

Under mycket våta och varma somrar trivs mögel som bäst. Men en torr vår kan också öka risken för mögel. Då är det viktigt att vattna ordentligt, och att vattna på jorden – inte på bladen eller knopparna. 

Eftersom mjöldagg kan övervintra på växterna bör du ge de rosor som har angripits en särskilt grundlig beskärning tidigt på våren.

svartfläcksjuka

Svartfläcksjuka

Denna svampsjukdom manifesterar sig som små och stora svarta fläckar på ovansidan av bladen, som snart därefter blir gula och faller av. Svartfläcksjukan slår till som värst när våren och sommaren har varit särskilt fuktig och regnig. 

Drabbade rosor kan ha tappat alla sina löv redan i början av hösten, men rosknopparna kommer fortfarande att utvecklas i all sin prakt.

För att förhindra spridning av sjukdomen är det viktigt att ta bort de sjuka löven kontinuerligt under hela säsongen – både de som sitter på rosorna och de som ligger på marken. Ta också bort döda spetsar på grenarna. Svartfläcksjuka går också att bekämpa biologiskt med trichodermasvampar som finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker eller på nätet.

Eftersom svartfläcksjuka kan övervintra är det också viktigt att städa ordentligt omkring rosorna innan nästa växtsäsong.

 

rost

Rost

Rostliknande fläckar på rosenbladens baksida är ett tecken på ett angrepp av svampsjukdomen rost. Sjukdomen utvecklas nästan på samma sätt som svartfläcksjuka. Fläckarna blir gradvis svarta och bladen blir gula och faller av. Ett hårt angrepp kan lämna rosorna med bara några få gröna blad högst upp på varje skott, redan tidigt på säsongen.

Ta bort de angripna bladen så snart du ser dem och beskär rosen kraftigt under nästa vår.

 

bladlöss

Bladlöss

Små gröna bladlöss är frekventa sommarbesökare i rosenbäddarna. De sitter ofta så nära varandra att de helt täcker grenarna från vilka de suger näring.

Om angreppet inte är så utbrett kan du krossa sönder lössen med fingrarna. Annars kan du skölja bort dem med en relativt hård stråle från vattenslangen, eller spreja dem med skummjölk (torrmjölk), vilket är en billig och ofta effektiv metod. Fyll en blomspruta med mjölken och spruta rikliga mängder av den på alla drabbade platser, även på knopparna vid behov.

Rosen skadas inte på något sätt av behandlingen, men du måste spruta vid en tidpunkt när rosen är i full sol, för det är då skummjölken snabbt bildar en film och torkar in, varefter lössen försvinner. Ett annat alternativ är att använda biologisk bekämpning och placera ut användbara djur som äter bladlöss, såsom nyckelpigelarver.

 

rosenstrit

Rosenstrit

Rosenstritar sitter under bladen och suger växtsaft, vilket får bladen att bli fulla av vita små prickar innan de torkar och faller av. Om du är osäker på om dina rosor är angripna av rosenstrit kan du ge grenarna en smäll. Ifall en myriad av 3 mm långa vitgula insekter hoppar för livet är det garanterat rosenstrit.

För att bli av med de flesta rosenstritar kan du spreja de angripna rosorna med vatten eller såplösning. Återigen är beskärning också viktigt tidigt på våren, eftersom insekterna lägger ägg som övervintrar i skotten som kommer på sensommaren.

 

ros

Växter som kan förhindra rossjukdomar

Lavendel, tagetes och vitlök är bra att plantera tillsammans med rosorna eftersom de kan förhindra angrepp av sjukdomar och skadedjur. De två första växterna lockar blomflugor som gillar att lägga ägg bland bladlössen, och vars larver äter lössen. Kattmynta, malört, näva och bergmynta är också lämpliga växter.

Läs också: Lyckas med klätterrosor – bästa sorterna och tipsen

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar