ANNONS FRÅN HASSELFORS GARDEN

Så undviker du de 5 vanligaste nybörjarmisstagen i trädgården

Är du sugen på att börja odla, men rädd att göra fel? Oroa dig inte – alla odlare gör misstag ibland! Men, det finns vissa misstag som är lite enklare att begå när man är nybörjare. Så här undviker du dem.

1. Att inte våga prova för att det känns för svårt

Att odla behöver inte vara så svårt! Misstag sker alla och det gäller bara att vara lite nyfiken och söka svar på vad som gick fel. Och bara så du vet, även erfarna odlare behöver prova sig fram innan det blir rätt.

Bästa nybörjartipset för dig som inte vet var du ska börja, är att köpa färdiga plantor från trädgårdsbutiken som är lättodlade, växer fort och kan sättas ner i jorden direkt, till exempel plocksallat eller rädisa. Ett annat bra tips är att börja med perenna växter som överlever utomhus från år till år, till exempel rabarber, gräslök eller bärbuskar.

Här hittar du inspiration för vad du kan börja odla

2. Övervattna eller vattna för lite

Det är vanligt att man råkar vattna sina växter för mycket eller glömmer att vattna alls. Vattnar du för lite, torkar bladen och rötterna ut vilket gör att växten till slut vissnar. Vattnar du istället för mycket, vissnar växten för att jorden blivit syrefattig eller för att rötterna ruttnat och kan inte ta upp vatten längre. 

Bästa nybörjartipset för dig som har dålig koll på när du ska vattna är att skaffa en torkkänslig växt som ger tydliga tecken när den behöver vatten, till exempel att den börjar sloka. När din växt visar att den behöver vatten, kan du samtidigt vattna dina andra växter också. Är problemet att du vattnar för mycket kan du börja känna med fingret på jorden och bara vattna om det är helt torrt.

3. Använda jord utan tillräcklig näring

All jord som finns att köpa innehåller olika mängd näring och kan vara anpassad för olika växter. Har du fel jord, eller en jord med dålig kvalité, gör det att dina växter inte växer som de ska. 

Här hittar du jord för alla dina odlingar 

Bästa nybörjartipset för dig som ska plantera är att välja en lite dyrare jord av yrkeskvalitet. Den innehåller oftast all näring (både snabbverkande och långtidsverkande) som dina växter behöver. Du kan även välja en specialjord som är anpassad för just det du ska odla, till exempel Tomat & chilijord, Pelargonjord och Ros & Perennjord. Kom ihåg att tillsätta extra näring efter några veckor eftersom växterna till slut tar upp all näring som finns i jorden. 

4. Inte läsa på om växterna eller fröna

De flesta växter har olika behov när det kommer till solljus, vatten eller näring. Ofta handlar det om att hitta växter som trivs med just dig och dina odlingsrutiner. 

Bästa nybörjartipset för dig som vill lära dig hur du ska ta hand om dina växter, är att alltid läsa på om dem. Då kan du enkelt se hur mycket vatten de behöver, om de föredrar skugga eller sol och få andra bra tips. Vill du odla frön så kan du läsa på fröpåsen när, var och hur du ska så fröerna. 

I Hasselfors Gardens växtbibliotek hittar du tips och skötselråd för en mängd olika växter!

5. Glömma att plantera om krukväxter

Växter som inte planteras om stannar ofta i tillväxten och blir inte så fina som de kan bli. Ett tecken på att det är dags att plantera om din växt är om krukan början bli för liten eller om jorden är genomvävd av rötter. 

Ett annat skäl till att plantera om krukväxter kan vara att krukan inte passar växtens behov och att den därför blir svår att sköta. Bästa nybörjartipset för dig som funderar på när du ska plantera om dina krukväxter, är att i regel plantera om en gång per år. 

Läs tipsen som hjälper dig att lyckas! 

Mest lästa artiklar