Sätt fart på pelargonerna!

I början av mars är det dags att väcka pelargonerna ur vintervilan. Så här gör du!

1. Har pelargonerna stått svalt under vintern kan du ta in dem i rumstemperatur igen. 

2. Ta bort det som är visset. Har pelargonerna fin form kan du låta dem vara som de är. Har de däremot blivit höga och rangliga kan du beskära dem hårt. (Det gäller dock inte vårblommande pelargoner som de engelska, doftpelargoner, unikpelaroner och vildarter. De har bildat knoppar under vintern och beskär du dem nu så missar du årets första blomning. Därför beskärs dessa under senhösten istället.)

Stickling av pelargon

Behöver du beskära dina pelargoner kan du passa på att ta sticklingar.  

3. Använd en sekatör och klipp av stjälkarna strax ovanför ett bladfäste. Passa gärna på att ta sticklingar! En stickling ska vara ungefär en decimeter lång. Klipp av den precis under ett bladfäste, och ta bort alla blad på stjälken förutom två i toppen. Sedan sätter du sticklingen i en liten kruka med fuktig såjord. Var sparsam med vattningen, men tillsätt gärna en svag dos näring i vattnet. När sticklingen utvecklat rötter planterar du om den i blomsterjord i en lite större kruka. 

4. Oavsett om du har beskurit pelargonerna eller inte är det dags att plantera om dem i ny jord. Ta bort den gamla jorden som lätt lossnar från jordklumpen. Är jordklumpen liten kan du plantera om pelargonen i en mindre kruka. (Det är viktigt att krukorna är rena för att undvika sjukdomar.) 

5. Häll gärna i lite lecakulor i botten av krukan för att skapa bättre dränering. Fyll sedan upp med lucker och näringsrik blomjord. Plantera pelargonen så att den hamnar på samma nivå i jorden som den stått tidigare. Vattna lite lätt efteråt. 

6. Ställ pelargonerna i ett ljust fönster och vattna försiktigt i början tills de hunnit etablera sig med nya rötter. Näringsvattna därefter med en svag dos flytande näring, (gärna pelargon-, sommarbloms-, eller krukväxtnäring) en gång i veckan under hela säsongen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. 

7. Ta bort vissna blommor regelbundet för att stimulera till ny blomning. 

Källa: Wexthuset, Plantagen

Läs också: Gammaldags trädgård med mormorsblommor


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar