Snåljåpens 7 bästa trädgårdstips

Att plantor kan kosta en slant är ingen hemlighet. Med de här knepen spelar en klen trädgårdsbudget mindre roll. Snåla nu, men bli en vinnare i längden!

billig trädgård för snåljåpen

1. Grönt avfall blir guld

Nu i odlingstider är det lätt hänt att man faller för impulsen att köpa dyr odlingsjord på påse i butiken. Den jorden brukar variera ordentligt i kvalitet och är inte sällan näringsfattig. Spara slantar genom att starta en enkel kompost för trädgårdsavfall, som sedan blir till fin och näringsrik jord att odla med kommande år. 

Behöver du bums jord nu – ja, då får du kanske ändå lätta på plånboken, här kan det löna sig att hålla utkik efter kampanjer hos diverse trädgårdsbutiker. 

Tips!

Kaffesump och grönsaksrester från köket går utmärkt att lägga på komposten. 

2. Satsa på rätt växter

Dra ner på ettåriga växter och satsa på blommor som kommer tillbaka år efter år, så kallade perenner. Då slipper du köpa nya blommor varje år, och kan i stället glädjas åt att din planta kommer att växa upp och bli ännu större och ståtligare nästa år. 

Med tiden kan du dessutom dela de flesta perenner och på så sätt få flera, som du kan byta med till exempel en granne, eller varför inte ge som gå bort-present? 

Tips! 

Kika på ditt lokala Facebook Marketplace och kolla om det finns någon i närheten som vill byta eller ge bort växter!

Läs också: 10 perenner för en färgstark trädgård

3. Eget är godast – odla själv och njut

Finns det något som passar bättre till en hemmagjord pizza än ett par basilikablad som garnering? Problemet är bara att kryddväxter från matbutiken kostar en hel del och hela växten kommer sällan till användning, det blir lätt slöseri.

Många av favoritkryddorna kan du enkelt odla själv med fröer som du sår – det tar lite extra tid men ger oftast mer gott att skörda! Du kan annars plantera kryddplantor från trädgårdsbutiken. 

Foto: John Björs

Många örter överlever vintern i stora delar av Sverige, till exempel gräslök, timjan, oregano, salvia, rosmarin, citronmeliss med flera.

Poängen är att oavsett vad du brukar laga och vilka örter du gillar, så är det mycket billigare och godare att odla dem på egen hand. De kryddor som blir över kan du frysa in och ta fram när du behöver, året om. Ett smart knep är att noga skölja, finhacka och frysa in dina örter som iskuber för att sedan använda i dina grytor och såser, mums!

Basilika övervintrar dessvärre inte, men du kan få den att trivas inomhus eller ute på altanen i kruka, om den får stå vindskyddad och inte i direkt sol. Lyxigt att ha till hands, och billigare än att köpa många plantor i matbutiken!  

4. Billig och bra växtnäring 

För att dina växter ska frodas och växa sig så ståtliga som möjligt krävs bra växtnäring. Undvik att köpa dyrt gödsel och växtnäring i trädgårdsbutiken, ring i stället närmaste stall eller bondgård och fråga om du kan få hämta lite gödsel, det finns ofta i överflöd. Du kan med fördel fylla ett par slitstarka sopsäckar med ”det svarta guldet”. Sedan är det bäst att låta gödslet ligga kvar i påsen i ungefär ett år, så att eventuella ogräsfrön inte sprider sig vidare i din trädgård.

Läs också: Wow, egen växtnäring! Så här gör du!

5. En lönsam investering

Skydda dina nysådda eller nyplanterade örter och blommor genom att använda fiberduk som du täcker över dem med. Den skyddar växterna från uttorkning och även mot kyla. Insekter får det också svårare att komma åt dina växter. Om du reser bort och inte kommer vara på plats och vattna kan duken vara räddningen. Se bara till att den sitter fast så att den inte dras i väg med vinden. Även om det kostar några slantar nu, så betalar det sig snabbt tillbaka. 

6. Två flugor i en smäll

Alla njuter vi av en fin gräsmatta, och att klippa ofta i lagom höjd gör den friskare och tätare. En extra vinst är att det avklippta gräset kan användas som skydd mot torka för dina växter om du täcker över jorden i dina odlingslådor och rabatter med gräset. Gräsklippet blir i förlängningen också bra växtnäring när det fått förmultna. Även löv fungerar utmärkt som skydd, det är bara att kratta in dem i rabatter och buskage.

7. Ovälkommet grönt

Solen skiner, grillen är rengjord och nu är det njutning på altanen med favoritdrycken som gäller. Allt är perfekt, men i periferin ser du något sticka upp ur stengången – ogräs! 

Ett snabbt och enkelt knep som ger bra effekt är att hälla kokande vatten över ogräset. Det heta vattnet bränner sönder rötterna och växten dör. Du kan behöva upprepa proceduren ett par gånger för bra effekt.

Läs också: ”Hjälp, ogräset bara sprider sig!”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar