Sommarmöbler förgyller sommaren för oss!

Uteköket fortsätter att vara en central möbel på våra uteplatser i sommar och hammocken väcker barnasinnet hos oss. Möbelexperten tar oss igenom olika inredningstrender som visar varför ute har blivit det nya inne.

 

Ute är det nya inne!

Charlotta Malmberg, från Hillerstorp Sweden, ser en ökad trend där allt fler vill skapa en inspirerande miljö att vistas i alldeles intill husfasaden. Uteplatserna blir på så vis viktigare för oss och något vi fokuserar på i sommar. 

– Själva möjligheten att få spendera mer tid tillsammans med vänner och familj på uteplatsen är något vi värdesätter högt. Vi vill skapa en plats utomhus där vi kan laga middagar och koppla av tillsammans. 

 

Konstrotting – nya trender, även för en klassiker!

– Idag finns ett stort utbud av konstrotting där både flätning, utseende och bredd på rottingband varierar stort. Konstrotting är ett bra materialval för vårt klimat som inte heller kräver särskilt mycket underhåll. 

Charlotta beskriver att det sker en utveckling, även inom området konstrotting, och det kommer nyheter som visar en helt ny sida av den traditionella möbeln i konstrotting.

– Soffan Jet Set, formgiven av Karl Malmvall, kan här nämnas som ett exempel, säger Charlotta. Detta är en konstrottingsoffa i nytappning där rottingbandet är bredare och glest flätat. 

 

Jet Set – en uppdaterad version av den klassiska rottingmöbeln. Foto: Hillerstorp Sweden 

 

Inredningstrenden i naturliga och jordnära färger tar fart!

– Generellt tilltalas vi av naturliga, hållbara och stilrena grundfärger. Vi har mer och mer börjat fokusera på hållbarhet och vi föredrar färgsättningar som håller längre än dessa tillfälliga trender som består av starka färger och livliga mönster. Dock kan vi komplettera dessa lugna basfärger på möbeln med färg och mönster på textilier istället, så som dynor och dekorationskuddar. 

 

Aluminium om man inte vill inreda med sommarmöbler i trä eller rotting

– Det finns ett stort utbud av matgrupper, loungegrupper och utekök i aluminium. Aluminium är, precis som rotting, ett material som är lätt att underhålla. Möbler i aluminium är lätta att flytta runt på uteplatsen.

Charlotta rekommenderar: 

– Vill du förmedla ett mer lekfullt och lättsamt intryck på uteplatsen kan sittsäckar anpassade för utomhusbruk vara ett spännande och lite annorlunda alternativ.

 

Inredning och dekoration intresserar oss

– Med textilier sätter man sin alldeles egna stil på möbeln.  Inredning och dekoration både ute och inne intresserar oss. 

Charlotta rekommenderar:

– Välj färg och mönster som speglar din personliga stil, då sätter du din egna prägel på uteplatsen. Du kan få en hel mat- eller loungegrupp att kännas som ny genom att bara byta dynor. 

 

Så får du en snygg helhet!

– Börja med att välja en neutral basfärg och komplettera sedan med nyanser i turkost, blått och grönt. Detta är nyanser som harmoniserar. Använd samma grundtanke för de olika delarna av din uteplats – matgrupp, loungegrupp och utekök. Knyt samman de olika möbelgrupperna med gemensamma komplementfärger för att skapa en fin helhet. Använd dynor, kuddar, krukor, porslin, ljuslyktor och köksredskap för att lyfta fram komplementfärger. 

 

Charlottas stylingtips för uteplatsen!

– Fundera på hur du använder din uteplats och vad du tycker är viktigt för din uteplats. Ska du ha långa middagsbjudningar, socialt häng vid uteköket eller föredrar du lugna stunder där du kan läsa en bra bok i hammocken? För att skapa en fin helhet, tänk på att uteplatsen är en förlängning av husfasaden och det är viktigt att båda dessa harmoniserar tillsammans. 

 

Charlotta: ”Jag tror på uteköket och hammocken i sommar!”

– Vem vill inte laga mat under bar himmel i ett utekök eller slappna av i en inbjudande loungesoffa med generöst sittdjup och sköna och välsydda dynor? Inredningsintresset ökar såväl ute som inne och vi vill ha en uteplats där vi prioriterar god kvalitet. Hammocken är ett välkommet inslag i trädgården. Den är starkt förknippad med fina barndomsminnen för många.

 

Uteköket – en populär utemöbel i sommar. Foto: Hillerstorp Sweden 

 

Hammocken väcker barnasinnet hos många och är en nostalgisk sommarmöbel. Foto: Hillerstorp Sweden

 

Charlotta Malmberg, sälj- och marknadschef på Hillerstorp Sweden
Foto: Hillerstorp Sweden

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar