Så tar du sticklingar av pelargoner

Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Röd och rosa pelargon

Sticklingar av pelargoner

Här är trädgårdsexpertens guide till att ta sticklingar av pelargoner.

Pelargoner

Har man bara en pelargon är det lätt att få flera plantor av den. Passa på när du klipper ner den. Av de bortklippta delarna får du fler växter som du också kan dela med dig av. När man tar sticklingar blir de nya plantorna identiska med moderplantan. Med vegetativ förökning får man helt enkelt en klon. Om man däremot frösår sina pelargoner vet man inte vilka sorter som har befruktat varandra och de frösådda plantorna kan se annorlunda ut än den man har.

Sätt sticklingarna direkt i en kruka med jord

Man kan antingen ta loss en stickling och sätta den i ett glas med vatten och vänta på att rötterna växer ut eller stta den direkt i en kruka. Men det säkraste sättet är dock att sätta sticklingarna direkt i en kruka med jord. När man sätter en stickling i vatten är de rötter som växer ut inte riktigt är anpassade för att växa i jord och nya rötter måste bildas.

Läs också: Fina utepelargoner – så lyckas du

Så här tar du sticklingar av pelargoner:

Stickling pelargon

1. Ta sticklingar från unga skott som ännu inte har förvedat sig. Välj då ett skott som inte blommar. Yngre skott har lättare att få att rota sig än äldre.

2. Bryt av skottet eller skär loss det med en kniv eller sekatör. Lägg snittet precis under ett bladfäste. Klipp sedan bort den tapp som blir kvar på plantan.

3. Plocka bort de nedre bladen på skottet så att endast 2-3 av de övre och yngsta bladen blir kvar. Så gör man för att minska avdunstningen från sticklingen men att det ändå finns tillräckligt med blad kvar för fotosyntes.

4. Sätt sticklingen i en liten kruka med såjord. Låt krukan först stå och suga upp vatten underifrån så att jorden är fuktig.

Läs också: Fem fina blomkrukor för altanen

5. Stick slutligen ner en etikett med sortens namn.

6. Ställ sticklingarna på en ljus plats men inte i direkt solsken för då torkar jorden ut för snabbt. Bästa temperaturen för rotning är 20-23 grader. När sticklingarna har rotat sig får de gärna stå på en plats som är omkring 5 grader svalare.

7. Vattna jorden så att den håller en lätt, jämn fuktighet. Använd gärna sprayflaska.

8. Räkna med att det tar 2-6 veckor innan sticklingen har rotat sig. Tiden varierar med temperatur, jordens fuktighet och årstid men också på sorten. Vissa pelargonsorter rotar sig långsammare än andra.

9. När man kan se rötter under krukan eller när sticklingen börjar växa är det dags att plantera om sticklingen i mer näringsrik jord. Välj vanlig blomjord, gärna uppblandad med minleca, eller särskild pelargonjord. Undvik för välja en för stor kruka direkt. Då blir det svårare att få jorden att torka upp mellan vattningarna.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar