Trattkantareller, Karljohansvamp eller kanske smörsopp? Nu är det många som beger sig ut i skogen för att plocka svamp – här är trädgårdsexperten Susanna Roséns bästa tips för svampplockaren.
Plocka och rensa svamp
Plocka aldrig svamp i plastpåse – i en tät påse utvecklas lätt bakterier. Ta bara svamp som känns fast och frisk. Skär bort allt som ser ut att vara angripet av insekter (”maskätna” delar). Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.
Förvara tillagad svamp rätt
Det är vanligare att man blir sjuk av dåliga exemplar av ätliga svampar än att verkligen bli svampförgiftad. Behandla därför svamp som ömtålig färskvara, ungefär som skaldjur. Spara inte svamprätter i kylskåp längre än över natten.
Torka svampen
Torka svamp – det tar minimal plats och blir fjäderlätt. Större svampar skivas innan torkning. Mindre, som trattkantareller, kan torkas hela bara de inte är för stora. Torka genom att lägga ut dem på tidningar eller trä upp dem på trådar och häng luftigt. Eller ännu hellre torka i glesa korgar eller torkställningar som används för kryddor. Det finns även särskilda elektriska torkar för frukt/bär och svamp.
Frys in svampen
Förväll och frys in i portionsförpackningar. Stek inte i smör. Smör har kortare hållbarhet än svamp. Tillsätt smör när du sedan tinar upp och använder dem i matlagningen så blir smaken godare.