Bästa sättet att få bort ogräset – trädgårdsmästaren tipsar

Bästa sättet att få bort ogräset är att börja tidigt på våren. Läs om fler experttips från trädgårdsmästaren!  


Hur tar jag bort ogräs miljövänligt och vad gör jag åt ogräset i gräsmattan? Trädgårdsmästaren Maria Sandgren ger sina bästa tips.

Så tar du bort ogräs i gräsmattan

Det är viktigt att vara tidigt ute för att få bukt med ogräset. På våren ser du även rotogräset lättare eftersom gräset inte börjar gro förrän runt 10 grader. Så steg ett, ta bort ogräset tidigt på våren.

– Kratta, gödsla och strö ut lite gräsfrö där det behövs. Det brukar ge gräset en bra start.

Läs även: Så tar du bort mossa och ogräs

Bekämpa ogräset miljövänligt

Det finns många alternativ om du vill bekämpa ogräset på ett miljövänligt sätt. Du kan bland annat använda trädgårdsättika eller täcka marken med markduk och barkmull.

– Du kan ta bort ogräset mekaniskt, alltså för hand med spade, räfsa eller en slö morakniv tidigt på våren. De frösådda ogräsen har ännu inte hunnit rota sig så djupt och är lätta att ta bort.

Ogräs mellan stenplattor och i grusgångar

En grusgång full av ogräs kan ge ett ovårdat intryck. Den absolut enklaste metoden att ta bort ogräs mellan stenplattor är att göra det för hand.

– Även här tar du bort ogräset mekaniskt om du orkar, med en gammal kniv eller pendelhacka. Men är det övermäktigt kan du använda trädgårdsättika.

Läs även: Så tar du bort mossan i gräset och mellan plattorna!

Ta bort maskrosor

Det bästa sättet att ta bort denna typ av ogräs är att dra bort dem mekaniskt, maskrosor har nämligen djupa pålrötter. När du drar bort maskrosorna för hand kan du enkelt kontrollera att du fick med dig hela rotsystemet.

– Se till att ta bort maskrosorna innan de hinner blommor över, på så sätt förhindrar du att de strör sina frön för vinden och förökar sig.

Ogräs i trädgårdslandet

Även här är det allra bästa och mest miljövänliga att mekaniskt plocka bort ogräset. Men man kan även täcka med markduk, fårull eller gräsklipp mellan raderna så att de frösådda ogräset inte får fäste så lätt.

– Tänk på att använda miljövänliga och gärna ekologiska medel på ogräset här, speciellt om du planerar att äta saker som växer i ditt trädgårdsland.

Olika sorters ogräs

Ettåriga ogräs

Ogräs som övervintrar som frö. Grunda rötter och lätta att dra upp. Exempel: Baldersbrå och svinmålla.

Fleråriga ogräs

Rotogräs som övervintrar med jordstammar eller rötter under jord. Exempel: Maskrosor, brännässlor och kirskål.

Expertens bästa tips – så tar du bort ogräset

1. Rensa tidigt på våren och en eller ett par gånger innan midsommar. Då brukar man få bukt med ogräset.

2. Trädgårdsättika är mycket bättre än många miljöfarliga ogräsmedel.

3. Om ogräset helt har tagit över så kan du täcka marken med täckduk och låta ligga på en till tre säsonger. Sedan kan du börja om på en ogräsfri yta.

Maria Sandgren, trädgårdsmästare.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar