Bli din egen trädgårdsarkitekt

Drömmen om den ultimata trädgården bär vi alla inom oss. Men hur gör man för att nå dit? Här delar landskapsarkitekten Anders Dagsberg med sig av sina knep.


Planering av tomt

Börja med ett vitt papper. Rita in tomtgränser och hus i rätt skala. Ställ inga krav på konstnärlighet hos dig själv.

Här handlar det om lust, säger Anders Dagsberg. Lust och experimenterande. Använd din fantasi – just nu är allt möjligt. Gå därefter ut – ställ dig ute i naturen, vid sidan av tomten. ”Läs av” naturen och lär dig se biotopen – växtmiljön.

Se efter vad som växer. Står det en björk där? Kanske en vildros? Tycker du om det du ser? Då är det något att bygga vidare på. Men det viktigaste i denna iakttagelse är att den säger något om din tomts förutsättningar. Vad det är för växtmiljö. Vilka växter som kommer att trivas där och trivas tillsammans men också vad du själv vill ha omkring dig.

Vad vill du?

Nästa steg på vägen är att fundera ut vad du vill med tomten.

Tänk på funktionen: Vad vill du kunna göra på tomten? Har du barn? Vill du snickra eller leka eller både och? Det är här de olika rumsindelningarna kommer in. Du har dem säkerligen redan, fast kanske inte i en lika utarbetad form. En plast för lek, ett ställe för vila och ett rum för att umgås.

Tänk på gestaltningen: Vilka växter kan du tänka dig. Har du en favoritfärg eller favoritväxt – kanske det blir avgörande för hela trädgårdens nya form. Står det redan ett gammalt päronträd på tomten – då kanske det ska vara stommen i den nya formen? Vill du ha böljande former eller föredrar du en striktare formgivning? Det är en smaksak och det är du som bestämmer – precis som du har bestämt hur det ska se ut inomhus i ditt hus.

Tänk på arbetsinsatsen: Hur mycket tid och pengar är du beredd att lägga ned. Vill du ha en underhållsfri tomt eller gillar du att rensa trädgårdsrabatter. Hur du än gör så kommer de första åren innebära en hel del jobb. Men har du kommit ända hit tycker du troligtvis det är roligt.

Vilka växter växer bäst

Tillbaks till den viktiga växtmiljön, det vill säga vad har förutsättning att växa och bli bra på just din tomt. Det beror på vädersträck, soltimmar, var i Sverige du bor och själva jorden. Allt det här kan låta krångligt men på de flest sk. garden center står det vid växterna i vilken miljö de trivs bäst i. Läs dem noggrant så slipper du en massa onödiga omplanteringar och besvikelser. Och som sagt: Läs naturens egna växtmiljöer.Hur har naturen själv löst det hela.

Men har du en estetisk föreställning – varför inte pröva, säger Anders Dagsberg. Trädgårdsplanering är ett konstnärligt arbete. En trädgård är inget statiskt begrepp. Trädgården är dynamisk. Experimentlusta är en viktig del i trädgårdsarbetet. Växterna växer hela tiden. År efter år. Ångrar du dig så går det faktiskt att flytta på växter.

Jorden är grunden

A och O för ett lyckat resultat är jorden. Jorden måste underhållas hela tiden, säger Anders Dagsberg. Känn och lukta – vilken jordtyp är det. Det troliga är att du måste göra en hel del jordförbättring.

Sedan kan du börja gräva gropar för växterna. Stora och djupa. Köp jord och blanda 50/50 med den befintliga jorden. Nu ska du också anlägg gångar och andra hårdjordaytor, t ex altan.

– Det är mycket gräva – men man blir stark i ryggen. 80 procent av alla växtproblem är jordproblem, förklarar Anders Dagsberg. Där för ska man vårda jorden hela tiden. Förbättra den, arbeta med den, d.v.s. tillför mull och riktig näring. Använd enbart naturgödsel och undvik konstgödsel. Konstgödsel lakar ur jorden och försämrar för jordens mikroorganismer.

Plantering

Och nu till det roliga – införskaffa och stoppa plantorna i jorden. Sedan är det bara att införskaffa tålamod i stora mängder. För det dröjer innan de färdiga resultaten kommer. Först om 3-5 år börjar det bli synligt. Och då består de först åren av ogräsrensning, ogräsrensning och ogräsrensning och vattning, vattning, vattning. Men sen så! Va fint det kommer bli!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar